TSK sınır ötesinde büyüyor

Türk Ordusu sınır ötesindeki faaliyetlerini arttırıyor. Uzmanlara göre yurtdışında 7 ülkede üssü bulunan Türkiye, önümüzdeki dönemde sınır ötesindeki askeri varlığını 15’e çıkarabilir. Uzmanlar Türkiye’nin kurduÄŸu ileri üslerle bölgesel güvenliÄŸi saÄŸladığını belirtiyor.

7 AÄŸustos 2017 Vatan Gazetesi 12. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

Türkiye dış politikasına paralel olarak yurtdışındaki askeri varlığını da büyütüyor. Ekonomi ve Dış Politika AraÅŸtırma Merkezi (EDAM) savunma analisti Dr. Can KasapoÄŸlu’nun hazırladığı ‘Türkiye’nin Sınır Ötesi Askeri Üs Stratejisi’ baÅŸlıklı rapor, Türkiye’nin askeri varlıklarını DoÄŸu Akdeniz’den Afrika Boynuzuna kadar geniÅŸ bir coÄŸrafyada konumlandırarak bölgede saÄŸlam bir güvenlik mimarisi oluÅŸturabilmek için kendisine siyasi-askeri bir nüfuz alanı inÅŸa ettiÄŸini söylüyor.

7 ülkede üs
Dr. KasapoÄŸlu ve güvenlik uzmanı Metin Gürcan’ın belirttiÄŸine göre Türkiye’nin ÅŸu anda tam 7 ülkede askeri üs ve birlikleri bulunuyor. Üslerin en büyüğü Somali’deki askeri kampüs. İnÅŸaatı Mart 2015’te baÅŸlayan üs, 50 milyon dolara mâl oldu. 400 dönüm arazi üzerindeki üste 32 bin m2 kapalı alan bulunuyor. 3 askeri okulun bulunacağı tesiste 200 kiÅŸilik Türk askeri, bin Somalili askeri terör örgütü EÅŸ Åžebab’a karşı etkin mücadele için eÄŸitecek.

Katar’da tugay
Öte yandan Katar ile ortak tatbikat yapan Türkiye Körfez’deki en büyük üssünü Katar’a konumlandırdı. Güvenlik kaynakları 2018’den itibaren ülkedeki Türk askeri sayısının 3 bini geçerek tugay seviyesine geleceÄŸini ifade ediyor. Türk askeri gücü Katar’ın bütün muvazzaf askeri personelinin neredeyse üçte birine ulaÅŸacak.

Kuzey Irak ve Suriye
Bu iki üs dışında Kuzey Irak (Bamerni, Kanimasi ve Begova) ve Suriye’de (El Bab, Azez, Cerablus) hem DEAÅž hem de PKK’ya karşı çeÅŸitli noktalarda seçkin komando birlikleri bulunduruyor. Ayrıca Musul yakınındaki BaÅŸika’da DEAÅž’a karşı savaÅŸacak bölge güçleri eÄŸitiliyor. KKTC’de ise Türkiye’nin garantörlüğü nedeniyle ordu seviyesinde asker yer alıyor. Afganistan’da Barış Gücü olarak görev yapan Türk askeri, Lübnan’daki BirleÅŸmiÅŸ Milletler Geçici Gücü’ne bir deniz unsuruyla hizmet ediyor. Dost ülke Azerbaycan’ın askerleri de ülkelerinde eÄŸitiliyor.

Bosna ve Kosova’ya destek
Bosna’da 23 yıldır bulunan Türk askeri ülkenin normale dönme çabalarında hep baÅŸrolde. Avrupa BirliÄŸi Barış Gücü (EUFOR) bünyesinde Bosna Hersek’te görev yapan Türk askeri, bölgede barışı ve istikrarı koruma faaliyetlerinin yanı sıra yaÅŸamsal desteÄŸini sürdürüyor. 18 yıldır Kosova’da KFOR Barış Gücü’nde görevli olan Türk askeri güvenlikle birlikte eÄŸitim ve saÄŸlık yardımında bulunuyor.

Sınır ötesi üs sayısı 15 olabilir
Savunma politikaları analisti Metin Gürcan, Al Monitor’de Pakistan, Endonezya, Malezya ve Suudi Arabistan ile olası askeri üslerin konuÅŸulduÄŸunu söylüyor. Gürcan, Katar krizi öncesinde Suudi Arabistan’da Åžii nüfusun yoÄŸun olduÄŸu güneyde bir üs ile askeri bir liman için görüşüldüğünü belirtiyor. Türkiye bu 9 ülkedeki askeri varlığının yanında bahsi geçen ülkelerdeki üsleri de hayata geçirirse önümüzdeki dönemde dünyanın bir çok noktasında 15 ayrı askeri üsse sahip olabilir.

Yüzen üs !
Rapora göre Türkiye’nin önümüzdeki dönemde stratejik duruÅŸunu gösteren en deÄŸerli platform ‘Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD) TCG Anadolu’ olacak. TCG Anadolu’ya kısa mesafeli bir kalkış rampası yapılması planlanıyor. Bu sayede kısa mesafeli kalkış ve dikey iniÅŸ yapabilen yeni F-35B savaÅŸ uçaklarını gemiyi kullanabilecek. TCG Anadolu’nun hafif uçak gemisi olarak modifiye edilmesi durumunda, Türkiye açık denizlerde ilk defa ‘yüzen bir üs’ kullanıyor olacak.

NOT: Haberin 7 AÄŸustos 2017 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/tsk-sinir-otesinde-buyuyor-1091178-gundem/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın