Sise karşı kızılötesi dürbün!
Zeytin Dalı Harekatı’nın 5’inci gününde ÅŸimdiye kadar 10.5 km ilerleyen TSK ve ÖSO birlikleri teröristlerin dışında kötü hava ÅŸartları ve sisle de mücadele ediyor. Kara birlikleri yakın mesafeli çatışmaların yaÅŸandığı sahada kızılötesi elektro optik özellikli dürbünler kullanarak ilerliyor.

25 Ocak 2018 Vatan Gazetesi 10. sayfa
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
Afrin’e düzenlenen Zeytin Dalı Harekatı’nda ÅŸimdiye kadar TSK ile operasyona destek veren ÖSO birlikleri yaklaşık 10.5 km ilerledi. Ancak önceki gün itibariyle bölgede hava ÅŸartları olumsuz yönde deÄŸiÅŸti. YoÄŸun sis ve yaÄŸmur kara unsurlarının ilerlemesini yavaÅŸlattı. Uzmanlar harekatın bu safhasında birliklerin sızma ve pusu ihtimaline karşı riske girilmeden tedbirli ilerlediÄŸini, sis engeli kalktığında temponun tekrar artacağını belirtiyor.
Görüş 50 metrenin altında
Bölgeye yönelik meteoroloji raporlarına göre yoğun sis ve yağmur, Cumartesi gününe kadar devam edecek. Sonrasında ise havanın güneşli ve açık olması bekleniyor. Savunma kaynakları kara unsurlarının sis engeli yüzünden hava desteği olmadan ilerlediğini belirtiyor. Görüş mesafesi yer yer 50 metrenin altına kadar düşüyor. Bu yüzden çatışmalar yakın mesafeli ve hafif silah menzilinde devam ediyor. Yağmur yüzünden arazide bazı noktalar balçığa döndü. Araçların intikali de güçleşti.
“El Bab’tan ders alındı”
Savunma sanayi araÅŸtırmacısı Turan OÄŸuz, VATAN’a birliklerimizin özel sensörlü optiklerle ilerlediÄŸini söyledi: “Bölgedeki yoÄŸun sis, henüz milimetrik dalga radarı MİLDAR envantere girmediÄŸi için helikopterlerimizin harekatını çok mümkün kılmıyor. Ancak kara unsurlarımız Fırat Kalkanı Harekatı’ndan alınan derslerle temin edilen SWIR (Kısa dalga kızılötesi) sensörlü optiklerle çok hızlı olmasa da ilerliyor. Dürbün ve niÅŸangah türü bu elektro optik cihazlar komandolarımızın El Bab’ta karşılaÅŸtığına benzer tehditleri azaltıyor.”
Siste gören radar
OÄŸuz, geçici veya sabit üs bölgeleri ile toplanma noktalarında çevresel tedbirin ASELSAN’ın ürettiÄŸi GÖZ-SW benzeri elektro optik kameralarla alınabileceÄŸini belirtiyor. Sis nedeniyle ÅŸu anda hem lazer iÅŸaretleme hem de hava araçlarından atılan füzelere entegre lazer güdüm kitleri kullanılamıyor. Turan OÄŸuz bu noktada yağışlı, bulutlu ve karanlık havada dahi görüntüleme yapabilme kabiliyetine sahip SAR (Sentetik açıklı radar) kullanan hava araçları, özelikle yerli ve dışarıdan alınan bazı İHA’lar ve siste görebilen radara sahip F-16’ların öne çıktığını belirtiyor.
HGK devrede
AraÅŸtırmacı OÄŸuz sahadan konum bilgisi paylaşıldığında TÜBİTAK/SAGE tarafından geliÅŸtirilen ve entegre GPS/INS seyrüsefer sistemleriyle çalışan Hassas Güdüm Kiti’nin (HGK) devreye girdiÄŸini vurguluyor. MK-84 genel maksat bombasını akıllı mühimmata çeviren HGK, uzak bir mesafeden atıldığında bile 6 metreye kadar yüksek hassasiyetli vuruÅŸ yeteneÄŸiyle her türlü hava koÅŸulunda çalışıyor.
NOT: Haberin 25 Ocak 2018 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/atak-lar-cirit-atti–1137441-gundem/) okunabilir.