Avusturya’da yapılan bir araştırmaya göre peynir, nohut, greyfurt ve mantar gibi bazı besinlerde yoğun olarak bulunan spermidin maddesi kalp sağlığını koruyarak yaşamı uzatıyor.
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
Avusturya’daki Graz Üniversitesi’nde farklı disiplinlerde çalışan çok sayıda bilim insanının yürüttüğü geniş tabanlı araştırmaya göre erkeklerin spermleri dahil vücutta bir çok hücrede yoğunluğu farklı olarak bulunan spermidin adlı maddeden zengin gıdaları tüketmek kalp sağlığını koruyor. Saygın bilim dergisi Nature’da yayınlanan araştırmada içme sularına spermidin eklenen farelerde kalp kası şişmesinin azaldığı ve diastolik fonksiyon olarak bilinen kalp fonksiyon bozukluğundan koruduğu ortaya çıktı.
Ömrü uzatıyor
Araştırmaya göre spermidin kalp hücrelerinin yaşlanması ve kaybını yavaşlatırken, hücre solunumu ile hücreler için gerekli olan enerjiyi yükseltiyor. Spermidin aynı zamanda insülin direncinin bir parçası olan subklinik enflamasyonu baskılayarak kalp kası hücrelerinin elastikliğini de arttırıyor. Araştırmada çıkan diğer sonuçlara göre spermidin desteği tuzdan zengin diyetle beslenen farelerde de kan basıncını azaltıyor, hücreler için gerekli olan enerjiyi sağlayan ATP’yi yükseltiyor ve kalp büyümesi ile fonksiyon kaybını önleyerek kalp yetersizliğinin ilerlemesini geciktirerek ömrü uzatıyor.
Yaşlanmayı da geciktiriyor
Beslenirken yüksek oranda spermidin alan insanlarda tansiyon düşük oluyor ve kalp-damar hastalıkları daha az görülüyor. İlk olarak erkek sperminde ayrıştırıldığı için spermidin adı verilen madde başta peynir, nohut, bezelye, soya fasulyesi, greyfurt, buğday tohumu, karnabahar, tavuk karaciğeri, mısır ve mantarda yoğun olarak bulunuyor. Daha önce yapılan bir araştırmaya göre spermidin, insanlarda yaşlanmayı geciktirerek Alzheimer ve Parkinson’a karşı da savaşıyor.
NOT: Haberin 22 Kasım 2016 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/peynir-ve-nohut-omru-uzatir–1009591-saglik/) okunabilir.