Yurt dışında en çok büyüyen Türk ordusu!

DEAŞ’a yönelik operasyonlar nedeniyle Türkiye yurt dışında askerini en çok arttıran ülkeler arasında yer aldı. Askeri personelinin yüzde 13.2’sini ülke dışında görevlendiren TSK, bu artışla ABD’nin ardından yurt dışında en aktif ikinci ordu oldu.

25 Kasım 2017 Vatan Gazetesi 11. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

İngiltere merkezli ünlü denetim ve danışmanlık şirketi Pricewaterhouse Coopers’un (PwC) yayınladığı ‘Küresel Savunma Perspektifleri 2017’ adlı rapora göre Türk Ordusu ABD’den sonra yurt dışında en aktif olan ikinci ordu oldu. PwC’nin raporuna göre 2014’te mevcut personelinin yüzde 8.6’sı yurt dışı görevinde bulunan TSK, 2016’da askeri personelinin yüzde 13.2’sini yurt dışı görevlere gönderdi.

Koalisyon operasyonlarına destek
Rapora göre Türkiye 2016’da güvenlik pozisyonunda ciddi değişiklik gösteren dünyadaki 5 ülkeden biri oldu. Bu alandaki diğer 4 ülke ise Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Rusya ve Suudi Arabistan olarak sıralandı. Tehdide dayalı kendini savunma pozisyonundan zorunlu savunmaya geçen Türkiye’deki bu artışın nedeni ise Suriye ve Irak’ta DEAŞ’a karşı yürütülen askeri mücadele oldu. Raporda Temmuz 2015’te İncirlik Hava Üssü’nün DEAŞ’a karşı operasyonlarda kullanılmasına izin veren Türkiye, ABD ile arasındaki YPG gerilimine rağmen müttefik olarak görevini yerine getirerek 2015 ve 2016’da koalisyon operasyonlarına desteğini arttırdı.

DEAŞ karşıtı operasyonlar
Rapora göre 2016’DA ‘Küresel Savunma Haritası’nda Türkiye ile birlikte Norveç, İtalya ve Hırvatistan’ın durumu değişti. Türkiye güvenlik konusunda önemli bir değişim yaşarken, Norveç, İtalya ve Hırvatistan’da ise savunma önceliklerinde daha küçük değişimler meydana geldi. Tehdide dayalı savunmadan güvenlik durumunu iyileştirmek için pozisyon aldı. Türkiye’nin artan güvenlik tutumu ise Suriye ve Irak’taki DEAŞ karşıtı operasyonların artmasına bağlanıyor. Bu artışa bağlı askeri personelinin 13.2’sini yurt dışında görevlendiren Türkiye, ABD’nin (Yüzde 14.9) ardından toprakları dışındaki en çok asker artışı sağlayan ülke oldu. Türkiye’yi (yüzde 8.9), İngiltere (yüzde 8.8), Katar (yüzde 8.5), Rusya (yüzde 6.9), BAE (yüzde 6.4), Avusturya (yüzde 4.8), Slovenya (yüzde 4.2) ve Danimarka (yüzde 3.1) takip etti.

Savunmaya 14.8 milyar dolar
Türkiye savunma harcamalarında ise raporda değerlendirilen 72 ülke arasında 27’inci sırada yer aldı. Gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 1.99’unu savunmaya ayıran Türkiye, rapora göre 2016’da 14.8 milyar dolar tutarında savunma harcaması gerçekleştirdi. Yine rapora göre 2016’da Türkiye savunma alanında toplamda 1.1 milyar liralık ihracat yaptı.

47 bin 500 Mehmetçik dışarıda
TSK’nın Ocak 2017’de yaptığı açıklamaya göre Türk ordusunda, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerinde 203 general ve amiral, 26 bin 278 subay, 64 bin 999 astsubay, 47 bin 570 uzman erbaş ile 16 bin 149 sözleşmeli er ve erbaş görev yapıyor. Yükümlü personel mevcudunun 204 bin 74 olduğu üç kuvvetteki askeri personelin sayısı böylelikle 359 bin 273’e ulaşıyor. Rapordaki verilerle karşılaştırıldığında ise yaklaşık olarak 47 bin 500 kadar Türk askerinin ülke dışında görev yaptığı zannediliyor.

Barış gücü desteği
Türk askerinin tam olarak hangi bölgede kaç asker bulundurduğu bilinemezken Türk askeri dünyanın bir çok noktasında görev yapıyor. Garantör ülke olması nedeniyle KKTC’de 25-30 bin civarında Mehmetçik bulunduğu tahmin ediliyor. Türkiye bunun dışında NATO ve Avrupa Birliği tarafından oluşturulan barış gücü misyonlarına da en önemli desetek veren ülkelerin başında yer alıyor. Türk askeri Bosna-Hersek’te EUFOR (Avrupa Birliği Barış Gücü), Kosova’da KFOR (Kosova Güvenlik Gücü), Afganistan’da ise ISAF (Uluslararası Güvenlik ve Yardım Kuvveti) karafahına bağlı olarak barışı koruyor.

Suriye, Irak, Somali, Katar
Bunun dışında Türk askeri Suriye’de sınırlarını korumak ve DEAŞ terörüne yönelik olarak Fırat Kalkanı bölgesi ile Astana Anlaşması kapsamında çatışmasızlık bölgelerinden biri olan İdlib’te görev yapıyor. Irak’ta Başika kampında eğitim veren Türk askeri, Kuzey Irak’ta PKK terörüne yönelik olarak kurulan 10 karakolda yaklaşık 25 yıldır bulunuyor. Öte yandan Afrika’nın en önemli bölgelerinden biri olan Afrika Boynuzu üzerindeki Somali’de bir eğitim üssü kuran Türkiye, radikal terör örgütü El Şebab’a karşı Somali askerini eğitiyor. Yine dost ülke Azerbaycan’ın askerleri de TSK personeli tarafından ülkelerinde eğitiliyor. TSK yakın dönemde ise Katar’la yapılan işbirliği anlaşması kapsamında başkent Doha’da tugay seviyesine ulaşacak bir askeri unsur görevlendirdi.

Gemileri korsanlardan koruyorlar
TSK denizde ise Lübnan’daki Birleşmiş Milletler Geçici Gücü’ne bir deniz unsuruyla hizmet ediyor. Ayrıca NATO Daimi Deniz Grubu-2’nin (SNMG-2) en önemli unsurları arasında yer alan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Türk fırkateynleri ve bu gemilerde görev yapan askerler periyodik olarak uluslararası sularda güvenliği sağlıyor. Dönem dönem SNMG-2’ye komuta eden Türk askeri özellikle Aden Körfezi gibi korsanların çok olduğu bölgelerde ticari gemilerin güvenli bir şekilde yüzebilmeleri için etkin görev yapıyor.

NOT: Haberin 25 Kasım 2017 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/yurt-disinda-en-cok-buyuyen-turk-ordusu–1121404-gundem/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.