Üç adet hazır S-400 sistemi isteniyor

Türkiye ilk etapta Rusya’dan 3 adet hazır S-400 Hava Savunma Sistemi almayı hedefliyor. Böylece kurulumu yaklaşık 3 ile 5 yıl sürecek sistemlerin acil ihtiyaç kapsamında çok daha kısa sürede temin edilmesi bekleniyor.

6 Mayıs 2017 Vatan Gazetesi 11. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

VATAN’ın edindiği bilgilere göre Türkiye’nin ilk etapta Rusya’dan 3 adet S-400 Hava Savunma Sistemi alması hedefleniyor. Savunma uzmanları Rusya’nın elinde hazır bulunan 3 adet S-400 sisteminin acil ihtiyaç kapsamında Türkiye’ye yollanacağını iddia ediyor. Böylece kurulumu yaklaşık 3 ile 5 yıl sürecek sistemlerin çok daha kısa sürede temin edilmesi bekleniyor. Rus savunma uzmanları ise satışın gerçekleşmesi durumunda S-400’lerin en erken 2020-2022 yıllarında geleceğini söylüyor.

Teknoloji transferi
Türkiye’nin NATO üyesi ülkeler ve Çin ile anlaşamamasının en büyük nedeni olan teknoloji transferi konusunda net bir gelişme yok. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ortak üretim için görüşüldüğünü söyledi. Ancak Rus savunma uzmanları Moskova’nın S-400’ü içeren bir teknoloji transferi istemediğini vurguluyor. Ancak uzmanlar S-400’ün alt varyantları olan S-300, hatta üretimi daha yeni olan ve 12 füze tüpü taşıyan orta uzun menzilli S-350’yi içeren bir ortak üretim anlaşması yapılabileceğini belirtiyor. S-350 Vityaz için benzer bir işbirliği geçtiğimiz yıl Rusya ve Güney Kore arasında yapıldı.

NATO’ya entegre edilmeyecek
Öte yandan S-400’lerin NATO sistemine entegrasyonu en çok tartışılan konu. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık bu konuyla ilgili olarak Türkiye’nin bir entegrasyon talebi olmadığını, S-400’lerin NATO sistemine entegre edilmeyeceğini açıkladı. NATO tarafı ise S-400’lerin IFF (Dost Düşman Tanıma Sistemi) ile entegre çalışmayacağı için sorun yaratacağını belirtiyor.

“8 batarya yeter”
Elektronik harp ve savunma sistemleri uzmanı Doç. Dr. Aşkın Demirkol, Türkiye’nin sorunlu bölgeleri için 8 adet S-400 bataryasının yeteceğini vurguluyor: “S-400’lerin etkili menzili 400 km. Özellikle güney sınırında bir duvar gibi dizmeye çalışırsanız basit bir hesapla 3-4 sistemin karakol şeklinde kurulması lazım. Tüm Türkiye’yi bir uçtan bir uca düşündüğünüzde 20 sistem; kabaca 6 güney, 6 kuzey, 4 doğu, 4 de batıya konuşlandırılmalı. Ancak tehdidin yüksek olduğu güney ve doğu sınırının bir kısmını düşündüğünüzde toplamda 8 batarya yeterli olur.”

NOT: Haberin 6 Mayıs 2017 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/s-400-un-tanesi-500-milyon-dolar-1064251-gundem/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.