Astana mutabakatıyla İdlib’te gözlem noktaları oluşturan TSK, bölgeye şimdiye kadar yaptığı en büyük askeri sevkiyatı gerçekleştirdi. Önceki gece aralarında tanklar ve zırhlıların bulunduğu 50’den fazla askeri araç ve yaklaşık 200 kadar özel kuvvet personelinin İdlib’e geçtiği iddia edildi.
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
Astana mutabakatıyla İdlib’te gerginliği azalktma faaliyetine devam eden TSK, önceki gece bölgeye şimdiye kadar yaptığı en büyük askeri sevkiyatı gerçekleştirdi. Önceki gece saatlerinde Reyhanlı’dan İdlib’e geçen askeri konvoyda tank, zırhlı personel taşıyıcı ve zırhlı muharebe araçları ve taktik tekerlekli zırhlılarla birlikte 50’den fazla askeri aracın bulunduğu belirtildi. İddialara göre konvoyla birlikte çatışmasızlık noktalarında göre yapacak yaklaşık 200 özel kuvvetler personelinin de İdlib’e geçtiği iddia edildi.
İki noktaya gittiler
Yerel kaynaklar Reyhanlı’dan girdikten sonra gece saatlerinde Salwa’ya ulaşan askeri konvoydan bir grubun 8 Ekim’de başlayan keşif faaliyetlerinde incelenen ve yüksek noktada bulunan Samaan’a, diğer grubun ise Daret İzze kasabasına gönderildiği bildirildi. Bölgedeki yerel kaynaklar konvoy içinde en az 10 tank, 15 zırhlı kobra aracı ve personel nakli için 8 askeri sevkiyat aracının bulunduğunu iddia etti.
Mehmetçiğe ‘mırra’ ikramı
TSK konvoyunun Daret İzze’ye giden grubu kasabada bir sürprizle karşılaştı. Daret İzze halkı durdukları konvoydaki askerlere önemli misafirlere ikram edilen Arap coğrafyasına özgü acı bir kanhve olan ‘mırra’ ikram etti. Konvoydaki tercüman aracılığıyla bir süre askerlerle sohbet eden Daret İzze kasabası sakinlerine, Türk askerleri ‘her şeyin yoluna gireceğini’ söyledi. Kasaba sakinleri çatışmasızlık bölgelerine doğru yola çıkan askerleri uğurladı.
Afrin’in etrafında mevzilendiler
İdlib’e giren askerlerin aynı zamanda terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG’nin kontrolü altındaki Afrin’i de gören yüksek ve elverişli noktalara yerleştiği belirtiliyor. Türkiye sınırı için tehdit olan Afrin, TSK’nın hamleleriyle dört bir yandan kuşatıldı. Afrin’in çevresine mevzilenen TSK unsurları, terör örgütünden gelebilecek saldırılara karşı önlem alıyor. Türkiye ayrıca bir süredir Afrin’le sınır olan Hatay ve Kilis’e askeri yığınak yapıyor. Savunma uzmanları nihai hedefin ÖSO güçleriyle birlikte Afrin’de kontrolün sağlanması ve PKK’nın Türkiye sınırında oluşturmak istediği terör koridorunun engellenmesi olduğunu belirtiyor. Uzmanlar tek kurşun sıkılmadan, şehrin stratejik noktalarına kurulan üs ve kontrol noktaları ile büyük ölçüde tamamlanan İdlib harekatının şimdiye kadar oldukça başarılı olduğunu vurguluyor.
2011’den beri YPG’nin kontrolünde
Yoğun olarak Suriyeli Kürtler ile Arapların yaşadığı Afrin, 2011’de başlayan çatışmalar sırasında PKK’nın Suriye’de kurduğu PYD’nin eline geçti. Bölgeye silahlı unsuru YPG’yi yerleştiren PYD, tek taraflı olarak Ocak 2014’te sırasıyla Cizire, Kobani ve Afrin’in kanton olarak ilan etti. Ancak TSK, Fırat Kalkanı operasyonuyla bir koridor açarak Afrin’in terör örgütünün elindeki diğer bölgeyle irtibatını kesti.
NOT: Haberin 25 Ekim 2017 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/idlib-tamam-sira-afrin-de-1113131-gundem/) okunabilir.