Silahlı Hürkuş 2018’de görevde

Terörle mücadeleye katkı vermesi için yerli füzeler UMTAS ve Cirit ile silahlandırılan ‘Hürkuş-C’nin 2018’de göklerde göreve başlayacağı açıklandı. Milli Savunma Bakanlığı Türk askerinin ihtiyaç duyduğu yakın hava desteğini sağlayacak silahlı Hürkuş-C’ye ait ilk prototipin fotoğrafını yayınlandı.

18 Şubat 2017 Vatan Gazetesi 11. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

TAI tarafından geliştirilen milli eğitim uçağı Hürkuş’un silahlandırma çalışmaları devam ediyor. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) sosyal medya hesabından silahlandırılan Hürkuş-C’nin ilk prototipinin tam halini gösteren fotoğrafı yayınladı. MSB’den yapılan açıklamada Hürkuş-C’nin 2018’de TSK envanterinde olacağını duyuruldu. Çalışmaları yakından takip eden Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, silahlı Hürkuş’u geçtiğimiz günlerde TAI tesislerinde yakından incelemişti.

Milli füzeler kanatta
Testleri yakında başlayacak olan Hürkuş-C’ye milli mühimmatlar takıldı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na verilecek Hürkuş-C’de lazer güdümlü füzelerin dışında iki tane 12.7 milimetrelik makineli tüfek bulunacak. Kanat altındaki podlara 8’er km menzile sahip 2×2 UMTAS ile 2×4 Cirit takıldı. Silahlı Hürkuş ayrıca yine Roketsan üretimi lazer güdümlü roket Mızrak ile TÜBİTAK/SAGE tarafından geliştirilen hassas ve kanatlı güdüm kitlerini de kullanacak.

Yakın atış desteği
‘Yeni nesil hafif taarruz ve silahlı keşif uçağı’ olarak tanımlanan Hürkuş-C, Türk Ordusu’nun özellikle terörle mücadele de çok ihtiyaç duyduğu yakın hava desteğini sağlayacak. Sahada çatışan birliklere yakın atış desteği verecek olan Hürkuş-C’nin en önemli avantajları 4 saati geçen uzun havada kalış süresi ile dar alandaki yüksek manevra kabiliyeti olarak biliniyor. Hürkuş-C, T-129 ATAK taarruz helikopteri ile ve jet motorlu savaş uçakları arasındaki boşluğu dolduracak.

1.5 ton mühimmat taşıyor
Dijital güvenli haberleşme ile görüntü ve veri aktarabilecek silahlı Hürkuş’da termal görüntüleme, nişangah sistemi, zırhlandırılmış yapı, kendini koruma sistemi, gece görüş uyumlu sayısal kokpit ile gelişmiş aviyonik sistemler bulunuyor. Silahlı İHA’dan en büyük farkı taşıma kapasitesi olan Hürkuş-C, 7 farklı yük istasyonuna yerleştirilebilen 1.5 ton mühimmatı taşıyabiliyor.

40 kat daha ucuz
Savunma uzmanları silahlı Hürkuş-C ile terör operasyonlarının maliyetinin ciddi ölçüde azalacağına dikkat çekiyor. Hürkuş-C ile F-16’ların kalkış sayısı azalması bekleniyor. Uzmanlar F-16 savaş uçağının bir saatlik operasyon maliyetinin yaklaşık 20 bin dolar olduğu belirtirken, Hürkuş-C benzeri silahlı bir hafif keşif uçağının bir saatlik havada kalış maliyetinin yaklaşık 40 kat daha ucuz bir fiyat olan 500 dolar civarında olduğunu vurguluyor.

Benzeri Irak ve Suriye’de uçuyor
Hürkuş’ların bir benzerini Brezilya üretiyor. Brezilyalı Embraer tarafından geliştirilen ‘A-29 Super Tucano’ uçakları, eğitim hem ve terörle mücadelede kullanılıyor. ABD’nin Afganistan Hava Kuvvetleri’ni yeniden oluşturmak için satın aldığı A-29’lar, ABD, Brezilya, Kolombiya, Ekvador, Şili, Honduras, Dominik Cumhuriyeti ve Endonezya’da görev yapıyor. ABD Ordusu Suriye ve Irak’ta DEAŞ’a karşı yakın hava desteği için Hürkuş benzeri 50 yıldır uçan OV-10 Bronco pervaneli uçaklarını kullanıyor.

NOT: Haberin 18 Şubat 2017 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/silahli-hurkus-2018-de-gorevde-1040002-gundem/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.