Ruslardan sonra Avrupa füzesi!

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan Fransa ziyaretinde Fransız-İtalyan ortak yapımı hava savunma sistemi SAMP/T için iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸma imzalayacak. AnlaÅŸmayla sistemi üreten Eurosam, milli sistem Hisar-U’nun geliÅŸimine destek verecek. Uzmanlar Türkiye’nin S-400’lerden sonra SAMP/T ve Aster 30 füzesi alımı da yapabileceÄŸini belirtiyor.

5 Ocak 2018 Vatan Gazetesi 11. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

Türkiye, Rusya’dan satın aldığı S-400 füzelerinin ardından Avrupa yapımı füzeler için de harekete geçti. Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron’un davetlisi olarak Fransa’yı ziyaret eden CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın Fransız-İtalyan ortak üretimi kara konuÅŸlu füze ve hava savunma sistemi SAMP/T’yi üreten Eurosam ile iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸması imzalaması bekleniyor. Türkiye, Fransa ve İtalya’nın savunma bakanları 8 Kasım 2017’de bir araya gelerek savunma iÅŸbirliÄŸi ve iyi niyet anlaÅŸması imzaladı. Hava savunma sistemlerinin geliÅŸtirilmesi konusunda ise 14 Temmuz 2017’de Aselsan ve Roketsan, Eurosam ile fizibilite etüdü için çerçeve anlaÅŸması yaptı.

Ortak üretim kapıda
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın atacağı imza ile baÅŸlayacak ve 18 ay sürmesi beklenen fizibilite etüdünde, milli olarak geliÅŸtirilen Hisar-U Uzun Menzilli Füze ve Hava Savunma Sistemi’nin hangi bileÅŸenler için destek ihtiyacı olduÄŸu ve Eurosam’in projeye vereceÄŸi katkı üzerine teknik bir çalışma yapılacak. AnlaÅŸmayı VATAN’a deÄŸerlendiren savunma analisti Turan OÄŸuz, “İlk aÅŸama tarafların anlaÅŸmasıyla geçildiÄŸinde, ortak geliÅŸtirme, ortak üretim, sistemde kullanılan Aster 30 füzesi ve bazı bileÅŸenlerin Hisar-U’da kullanılması, ortak ihracat, gelecekteki yeni füze ve sistem yenileme çalışmalarına Türkiye’nin ortak olarak katılımı gibi alternatifler ortaya çıkabilir. Süreç olumlu yürürse Eurosam, Hisar-U’nun iÅŸ ortaklarından biri haline gelecektir” dedi.

“S-400’ün açığını kapatır”
Görüşmede birkaç sistem SAMP/T ve Aster 30 füzesi alımının konuÅŸulabileceÄŸini vurgulayan savunma analisti Turan OÄŸuz ÅŸunları söyledi: “Birkaç sistem SAMP/T satın alarak S-400’un NATO sistemine entegre edilememesi sebebiyle eksik kalan balistik füze engelleme kabiliyeti elde edilebilir.

“Farklı paktlara farklı savunma”
Ayrıca elimizde hem S-400 hem de SAMP/T olursa farklı ‘paktlara’ karşı farklı hava savunma stratejileri geliÅŸtirme serbestisine sahip oluruz. Siyasi açıdan da NATO’ya baÄŸlılığımız gösterilmiÅŸ olur. Öte yandan yakın gelecekte Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na inÅŸa edilecek TF-2000 hava savunma fırkateyni için gemi konuÅŸlu bir hava savunma füzesi gerekiyor. SAMP/T’de kullanılan Aster füzeleri bu ihtiyacı karşılayacak az sayıdaki iyi alternatiften biri” diye konuÅŸtu.

Aynı anda 10 nedefi vuruyor
Åžimdiden 2028’e kadar geliÅŸtirme planlaması yapılan ‘Aster 30 SAMP/T’ hava ve balistik füze savunma sistemi, Fransız ve İtalyan hükümetlerinin katılımı ile MBDA ve Thales firmalarının oluÅŸturduÄŸu Eurosam konsorsiyumu tarafından üretiliyor. Uçak, helikopter, IHA, seyir füzeleri ve 600 km menzile sahip balistik füzelere karşı etkili. 360 derece izleme kabiliyetine sahip Arabel radarı aynı anda 50 hedefi takip edip, 10 ayrı hedefe, 16 füze atabiliyor.

10 saniyede 8 füze!
Sayısı 6’ya kadar çıkabilen her lançerde 8 füze bulunuyor ve tümü 10 saniyede ateÅŸlenebiliyor. SAMP/T, taktik balistik füzeleri 10 km irtifada önlüyor. Bu sayede kimyasal veya nükleer ajanların yerdeki siviller üzerindeki etkisi en aza indiriliyor. Åžu anda sistemde kullanılan yüksek yok etme oranına sahip ‘Aster 30 Block-1’ füzesinin azami menzili 120 km, azami irtifası ise 20 km olarak biliniyor.

5 Ocak 2018 Vatan Gazetesi 1. sayfa

NOT: Haberin 5 Ocak 2018 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/ruslardan-sonra-avrupa-fuzesi–1132106-gundem/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın