Mayın avcısı Afrin’de

Mehmetçik Burseya Dağı’na mayın avcısı TAMKAR’ın açtığı güvenli koridordan ilerledi. MKEK tarafından geliştirilen sistem, arazideki mayınları yüzde 98 başarıyla imha ederek, askerlere 100 mt uzunluğunda ve 10 mt genişliğinde güvenli geçit açıyor.

30 Ocak 2018 Vatan Gazetesi 10. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

Zeytin Dalı Harekatı’nda kullanılan yerli üretim silahlardan biri daha ortaya çıktı. ‘TAMKAR Mayınlı Sahalarda Geçit Açma Sistemi’ Afrin’de aktif halde görüntülendi. Burseya Dağı’nın ele geçirilmesi sırasında görüntülenen sistem, farklı bir kaç noktadan teröristlerin araziye döşediği mayınları imha etti. Böylelikle Mehmetçik ve ÖSO birlikleri Burseya Dağı’nın zirvesine güvenle ilerledi. MKEK üretimi sistem, hem askeri araçlara hem de kara birliklerine mayınlı ve EYP’li arazide yaklaşık 100 metre uzunluğunda ve 8 ile 10 metre genişliğinde mayınlardan temizlenmiş bir koridor açıyor.

Yüzde 98’lik başarı
TAMKAR daha önce Fırat Kalkanı Harekatı ve Mardin’in Nusaybin ilçesinde yapılan meskun mahal operasyonlarında da kullanıldı. MKEK tarafından geliştirilen sistem, arazi özelliklerine göre değişmekle birlikte geçiş yapılacak bölgedeki mayınların yüzde 98’ini patlatarak imha ediyor. Tek etki ve basınçla çalışan mayınlara karşı etkili olan TAMKAR’da 400 kg ağırlığında C-4 patlayıcı düzeneği bulunuyor.

8 rokete sahip
Askeri birliklere ve araçlara güvenli ilerleme hatları açan MKEK üretimi sistemdeki füzenin 200 metre uçuş menzili bulunuyor. TAMKAR özellikle mayının çok olduğu ve temizleyerek zaman kaybedilmek istenmediğinde kullanılıyor. İki askeri personelle, mayınlı araziden 80 metre güvenli uzaklıkta kullanılabilen sistemde 8 roket bulunuyor. Römork üzerine yüklü olan sistem, herhangi bir zırhlı araçla çekilebiliyor. Römork, lançer, patlayıcı hattı ve roket grubuyla birlikte sistemin toplam ağırlığı 2.8 tona yaklaşıyor.

Nasıl çalışıyor?
Sistem bir roketin arkasına bağlanan zincirleme patlayıcılardan oluşuyor. Roket etkin duruma geçirildiğinde parabol bir seyir izliyor ve arkasına bağlanan patlayıcılar bu seyri takip ediyor. Roket yere düştüğünde patlayıcılar da bir ip hizasında yere seriliyor. Uzaktan detanatörle patlatılıyor. Böylece hem araçların hem de askerlerin güvenle ilerleyebilecekleri mayınlardan temizlenmiş patika açılmış oluyor.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.