Kadının en büyük sorunu şiddet

Kadir Has Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de kadınların en büyük sorunu şiddet. Araştırmaya katılanların kişilerin yüzde 63’ü aile içindeki şiddetin boşanmak için yeterli sebep olduğunu belirtti.

5 Mart 2016 Vatan Gazetesi 6. sayfa
5 Mart 2016 Vatan Gazetesi 6. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

Kadir Has Üniversitesi tarafından 26 ilde 1200 kişiyle yüz yüze görüşerek yapılan ‘Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması’nın sonuçlarına göre Türkiye genelinde kadınların en büyük sorunu yüzde 77,8 ile ‘şiddet’ oldu. Ancak bu oran 2015’de çıkan yüzde 86,6’lık oranın gerisinde kaldı.

Eşitsizlik, baskı ve taciz
‘Türkiye’de kadının en büyük sorunu şiddettir’ diyen erkeklerin oranı yüzde 79,8 olurken, kadınların oranı ise yüzde 75,7’de kaldı. Araştırmada kadınların sorunları kadın-erkek eşitsizliği (yüzde 41,5), sokakta baskı ve taciz (yüzde 37,5), eğitimsizlik (yüzde 34,8), işsizlik (yüzde 30,6), çevre ve aile baskısı (yüzde 29,9) ile işyerinde baskı ve taciz (yüzde 16,7) olarak belirlendi.

Şiddet boşanmak için yeterli
Araştırmaya göre çiftlerin yüzde 45,5 oranında aile bireyleri aracılığıyla tanışıyor. Görücü usulüyle yapılan evliliklerin oranı ise 33,6. Çiftlerin yüzde 74,6’sı çocuk yapma kararını birlikte alıyor. Çalışmaya katılanların yüzde 63,3’ü ‘aile içi şiddetin boşanmak için yeterli bir sebep’ olduğunda birleşirken, kadınlarda bu oran yüzde 67,4 oldu. Erkeklerde ise aile içi şiddetin boşanma için yeterli bir sebep olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 59,2’de kaldı.

Çocuk gelinlere kırmızı kart
Araştırmaya katılanların yaklaşık dörtte üçü çocuk gelinlere karşı çıkarak, ’18 yaşından küçük çocuklar hiçbir şart altında evlendirilmemelidir’ dedi. Katılımcılar, 15 yaşından küçük çocukların çalıştırılmasına ise yüzde 65,7 oranında karşı çıktı. Ankete katılan kadınların yüzde 64,8’i şu an çalışmadığını ifade ederken, şimdiye kadar hiç çalışmadığını söyleyen kadınların oranı yüzde 70,2 oldu.

LGBT’ye hoşgörü yok
Araştırmada LGBT (Lezbiyen, Gey, Biseksüel ve Trans) bireylerin toplumda eşit haklara sahip olmasına olumlu yaklaşan katılımcı oranı sadece yüzde 33,4’te kaldı. Katılımcıların yüzde 82,5’i eşcinsel ilişkiyi onaylamadıklarını belirtti. Katılımcıların yüzde 58,6’sı çocuk sahibi olmak için evli olmanın şart olduğunu söyledi.

NOT: Haberin 5 Mart 2016 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/siddet-yeterli-bosanma-nedeni-921347-yasam/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.