Önceki gece Hatay’ın Yayladağı ilçesindeki sınır karakolu yakınına düşen füzenin Suriye’de rejim kontrolündeki bölgeden atıldığı tespit edildi. Kırsal bölgeye düşen Rus yapımı Tochka-U füzesinin Suriye’de sadece Esad’a ait rejim güçlerinin envanterinde olduğu ifade ediliyor. Uzmanlar füzenin karakola isabet etmesi halinde büyük kayıp yaşanacağını belirtiyor.
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
Önceki gece 23.30 sıralarında Hatay’ın Yayladağı ilçesinde bulunan Hammut Tepe Karakolu yakınındaki boş araziye bir füze düştü. Suriye’de Esed rejiminin kontrol ettiği bölgeden atıldığı tespit edilen füzenin düşüşü sırasında çıkan patlama başta Yayladağı ilçesi olmak üzere sınırdaki mahallerden duyuldu. Yetkililer füzenin düşmesinin ardından bir askerin hafif yaralandığını ve ayakta tedavi edildiğini bildirdi. Saldırıyla ilgili inceleme başlatıldı.
“Sadece Rejim envanterinde var”
Yapılan incelemelerde füzenin Beşar Esad’a ait rejim güçlerinin bulunduğu bölgeden atıldığı tespit edildi. Rejim güçleri bu füzeyi Doğu Guta ve Halep’te yoğun olarak kullandı. Savunma Sanayi Araştırmacısı Turan Oğuz, Rus menşeili füzenin sadece Rejim güçlerinin envanterinde bulunduğunu söyledi: “Rejim kontrolündeki bölgeden atılan Tochka-U (Scarab-B) Taktik Balistik Füze (TBM), azami 120 km menzil, 26 km irtifa ve 95 metrelik sapma değerine (CEP) sahip. Tochka-U füzesi Suriye’de sadece rejim envanterinde mevcut. Muhtemelen karakol hedeflendi ama füzenin sapma değerinden dolayı isabet edemediği için yakına düştü.”
“İsabet etse büyük kayıp yaşanabilirdi”
Oğuz, füzenin karakolu hedef alması durumunda büyük kayıp yaşanacağını belirtti: “480-520 kg yüksek patlayıcılı harp başlığına sahip füzenin ölümcül yarıçapı yaklaşık 200-250 metredir. Füzenin tam isabetle karakolu vurması halinde çok yüksek sayılarda ölü ve yaralıya sebep olabilirdi. Tochka-U atıldığı yere göre asgari 30, azami 136 saniye uçuyor. İspanyol Patriot’ları Adana’da, İtalyan SAMP-T’si ise Kahramanmaraş’ta bulunuyor. Bu durumda çok uzak kaldıkları için işe yaramazlar. Saldırının engellenmesi için sınıra çok daha yakın bir hava savunma sistemi bulunması gerekiyor.”
S-400 ve Hisar-U bekleniyor
Bilindiği üzere Hollanda Ocak 2015’te, Almanya ve ABD ise Ağustos 2015’te Patriot sistemlerini geri çekti. İncirlik’teki İspanyol Patriot ve Kahramanmaraş’taki İtalyan SAMP/T dışında Türkiye’de TBM tespit kabiliyetine sahip radar bulunmuyor. Türkiye’nin Rusya’dan alacağı S-400 Hava Savunma Sistemi’ni en erken 2019’da teslim edileceği ancak kurulum, eğitim gibi süreçler tamamlandıktan sonra 2020’de kullanmaya başlayacağı tahmin ediliyor. Öte yandan Roketsan tarafından geliştirilen ‘Hisar-U Uzun Menzilli Yüksek İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi’nin ise 600 km’ye kadar menzilli balistik füzeleri engellemek üzere tasarlandığı belirtiliyor.
NOT: Haberin 21 Mart 2018 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/hatay-a-esad-in-fuzesi-dustu–1152167-gundem/) okunabilir.