MEB bütçesinin aslan payı ilkokulların oldu

Eğitim Reformu Girişimi’nin analizine göre 92.5 milyar liralık MEB bütçesinin yüzde 46’sı ilköğretim okullarına ayrıldı. Ortaöğretimde ayrılan kısmın aslan payı ise yüzde 44 (12.4 milyar lira) ile mesleki ve teknik ortaöğretimin oldu. Uzmanların dikkat çektiği okul öncesi eğitime ayrılan pay yüzde 2’de kaldı. Bütçede öğrenci başına en çok pay imam hatip liselerine ayrıldı.

20 Aralık 2017 Vatan Gazetesi 16. sayfa

Daha fazlasını oku

Matematik ve fendeki başarısızlığın nedeni okul öncesi eğitim eksikliği!

Türk Eğitim Derneği’nin düşünce kuruluşu TEDMEM, ülkelerin matematik ve fen bilimleri öğretimine ilişkin performanslarını ortaya koyan TIMSS 2015 verilerini Türkiye açısından inceledi. Rapora göre öğrencilerimizin büyük bölümü 8 yıllık eğitimini temel becerilere sahip olmadan tamamlıyor. Evlerde ve okullarda eğitim kaynakları az. Okullar öğrenmeyi desteklemiyor. Okul öncesi eğitim alan çocuklar her iki alanda da almayanlardan daha başarılı oluyor.

2 Aralık 2017 Vatan Gazetesi 16. sayfa

Daha fazlasını oku

Okul öncesi eğitimi etkileyen en önemli faktör; ‘okumuş anne’

ERG ve AÇEV’in çalışmasına göre okul öncesi eğitimi en çok annenin eğitim ve istihdamı etkiliyor. 8 yıl okumuş bir annenin çocuğunun okul öncesi eğitim alma olasılığı yüzde 24 artıyor. Çalışan bir annenin ise çalışmayan annenin çocuğuna okul öncesi eğitim hizmetinden faydalanma olasılığı yüzde 16 daha yüksek gerçekleşiyor.

Araştırma Türkiye’de okul öncesi eğitime katılımın düşük olduğuna dikkat çekiyor.

Daha fazlasını oku

Eğitimin röntgeni!

Eğitim Reformu Girişimi’nin raporu Türkiye’de eğitimin durumunu gözler önüne serdi. Rapora göre Türkiye’de ilkokul seviyesinde okullaşma düştü. Öğrencilerin devamsızlığı arttı. Eğitime ayrılan bütçe ve öğretmen sayıları yetersiz. Okul çağındaki 833 bin Suriyeli çocuğun yaklaşık yarısı okul yerine sokakta geziyor. Olumsuzluklara rağmen fen de dünyayı yakaladık. Kız çocuklarının eğitime katılımı arttı.

6 Ekim 2017 Vatan Gazetesi 13. sayfa

Daha fazlasını oku