Bingazi rezaleti!

2012’de Libya’da ABD elçisinin hayatını kaybettiÄŸi baskını anlatan ’13 Saat: Bingazi’nin Gizli Askerleri’ filminde en önde yer alan teröristlerden birine Türk bayraklı tişört giydirildi. Türk bayraklı terörist filmin en kritik sahnelerinde elinde silahla defalarca ortaya çıktı. Yapımcı ÅŸirket UIP, filmin Türkiye’de yayınlamayacağını duyurdu.

3 Haziran 2016 Vatan Gazetesi 18. sayfa

3 Haziran 2016 Vatan Gazetesi 18. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

11 Eylül 2012 gecesi ABD en karanlık gecelerinden birini yaÅŸadı. Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından Libya’ya giden ABD’nin Libya Büyükelçisi Christopher Stevens’ın Bingazi’de isyancılar tarafından öldürüldüğü gecenin hikayesi anlatan ’13 Saat: Bingazi’nin Gizli Askerleri’ (13 Hours: Secret Soldier of Benghazi) adlı filmde ön plandaki teröristlerden birine Türk bayraklı tişört giydirildi.

Amerikalılara hareket çekiyor
Bingazi’de ABD’ye ait elçilik binası ve CIA istasyonunun bulunduÄŸu ek binaya yapılan saldırıda koruma ekibinde yer alan 6 eski askerden oluÅŸan özel güvenlik takımının hikayesinin anlatıldığı filmde yer alan Türk bayraklı terörist neredeyse her kritik sahnede yer alıyor. Türk bayraklı tişörtü giyen terörist filmin başında teröristlerin yuvalandığı binanın önünde Amerikalılara hareket çekerken görülüyor. Filmin 36’ncı dakikasında ise elçilik binasını kontrol eden kiÅŸilerden biri yine Türk bayrağını üstünde taşıyan terörist oluyor.

En önde yemin ediyor
Ancak en kötü görüntü filmin 41’inci dakikasında yer alıyor. Elçilik binasına saldırmadan önce toplanan teröristler silahlarını kaldırarak intikam yemini ediyor. Bu grubun en önünde yer alan ay-yıldızlı bayrağı üzerinde taşıyan sakallı terörist ağız dolusu haykırarak ettiÄŸi yeminle karanlık sahnenin en renkli unsuru olarak adeta gözümüzün içine giriyor. Türk bayraklı teröristin rolü bu kadar deÄŸil. Bir kaç dakika sonra neredeyse bir kovboy gibi etrafa kurÅŸun sıka sıka elçiliÄŸe ilk girenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Elçiliği yakanların arasında
Ellerindeki mazot bidonlarıyla Büyükelçi Chris Stevens’ın dumandan boÄŸulmasına neden olan yangını çıkartan ekipte biraz arka planda olsa da yine en önemli sahnenin içinde yer alıyor. Türk bayraklı terörist filmde bir sonraki sahne olan elçilik binasına yardım getirmeye giden özel güvenlik ekibinin yolda karşılaÅŸtığı ‘kötü bakışlı’ adamlar arasında en net haliyle görünüyor. Bundan bir süre sonra ise elçilikten kaçarak kutulan ilk zırhlı aracın yanlışlıkla girdiÄŸi yolda karşısına çıkan teröristlerin arasında yine ‘o’ var. Türk bayraklı teröristi baÅŸka bir sahnede ise canını kurtarmak için kaçan Amerikalılara ‘hunharca’ ateÅŸ ederken izliyoruz. Türk bayraklı teröristi filmin son sahnesinde ölmüş bir halde başında bir kadın ve takkeli bir çocuÄŸu aÄŸlarken görüyoruz.

“Türkiye para teklif etti”
Filmde Türkiye’ye özel ilgi gösterildiÄŸi belli oluyor. Öldürülen Büyükelçi Christopher Stevens Libya’ya ilk geldiÄŸinde yaptığı ‘merhaba’ konuÅŸmasında özellikle Türkiye’den bahsediyor: “Amerika sizin için burada. Bir çok ülke saklandığı yerden çıkıyor ve para teklif ediyor. En son Türkiye.”

Avrupa’da vizyonda
Armageddon, Pearl Harbor ve Transformers gibi büyük bütçeli filmleri yöneten Michael Bay’in çektiÄŸi ve John Krasinki’nin baÅŸrolde oynadığı filmin bütçesi 50 milyon dolar olarak açıklandı. Mart ayında vizyona gireceÄŸi söylenen film gecikmelerle Amerika’dan sonra Avrupa’da geçtiÄŸimiz hafta gösterilmeye baÅŸlandı. Filmin senaryosu Mitchell Zuckoff’un filmle aynı ismi taşıyan kitabından ve 6 kiÅŸilik güvenlik timinin hayatta kalan 4 üyesiyle yapılan röportajlarla yazıldı.

“Tamamen gerçek dışı”
Filmin yapım aÅŸamasında CIA senaryoda yanlışlıklar olduÄŸunu açıkladı. Hatta CIA’in hikayeye müdahale bile ettiÄŸi iddia edildi. Saldırının düzenlendiÄŸi 11 Eylül 2012’de Bingazi’de bulunan CIA istasyonunun ÅŸefi ‘Bob’ kod adıyla Washington Post’a verdiÄŸi röportajda, “Filmde anlatılan hikaye tamamen gerçek dışı” dedi.

Türkiye’de gösterilmeyecek
Filmin yapımcısı United International Pictures’in Türkiye ofisi olan UIP Türkiye sosyal medyada filmle ilgili duyurular yapmasına raÄŸmen filmin Türkiye’de gösterilmeyeceÄŸi ortaya çıktı. VATAN’ın ulaÅŸtığı UIP Türkiye yetkilisi yaptığı açıklamada, “Yapılan analizlerde Türkiye’de ticari potansiyeli olduÄŸu düşünülmediÄŸi için vizyona çıkmıyor. Ancak yakında videosu yayınlanacak. Filmde izlemediÄŸimiz için böyle bir görüntüden haberimiz yok. İnceleyip ABD’deki merkeze ileteceÄŸiz” denildi.

O gece ne yaşanmıştı?
ABD’de yaÅŸayan Mısır kökenli Amerikalı Nakoula Basseley Nakoula’nın çektiÄŸi ve Hz. Muhammed hakertler yaÄŸdıran, İslam’ı ‘kanser’ olarak tanımlayan ‘Müslümanların masumiyeti’ (Innocence of Muslims) adlı filme tepki olarak 11 Eylül 2012’de akÅŸam saatlerinde ABD’nin Kahire BüyükelçiliÄŸi’ne saldırıldı. Gecenin ilerleyen saatlerinde ise bazı görüşmeler için Bingazi’ye geçen ABD Libya Büyükelçisi Chris Stevens’ın kaldığı elçiliÄŸe ait binanın önünde protesto gösterisi baÅŸladı. Kısa süre içinde kontrolden çıkan gösteri devam ederken silahlı gruplar elçilik binasına el bombaları ve RPG-7 roketatarlarla saldırdı. Büyükelçiyi bulamayan El Kaide yanlısı EnsaruÅŸ Åžeria grubuna mensup saldırganlar binayı ateÅŸe verdi. Bu sırada Büyükelçi Stevens ve bilgi iÅŸlem sorumlusu Sean Smith duman içinde kaldı.

4 ABD’li öldü
Büyükelçi Chris Stevens’ın dumandan boÄŸulmuÅŸ halde bulundu ve kaldırıldığı Bingazi Tıp Merkezi’nde 1.5 saat hayata döndürülmeye çalışıldı ama kurtarılamadı. Bu olayın ardından CIA istasyonunda bulundu ek binaya saldırıldı. Sabaha kadar süren çatışmaların ardından Büyükelçi Stevens ile 3 büyükelçilik çalışanı toplamda 4 Amerikalı’nın hayatını kaybettiÄŸi açıklandı. 26 CIA ajanı ve 5 elçilik görevlisi kurtarıldı. Saldırıdan 10 gün sonra Büyükelçi Stevens için yüz bin Libyalı’nın katıldığı bir anma töreni düzenlendi. Libya , ABD tarafından resmen ‘BaÅŸarısız Devlet’ ilan edildi.

3 Haziran 2016 Vatan Gazetesi 1. sayfa

3 Haziran 2016 Vatan Gazetesi 1. sayfa

NOT: Haberin 3 Haziran 2016 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/bingazi-rezaleti-951933-dunya/) okunabilir.

  1 Comment

  1. Pingback: BaÅŸarı ödülü VATAN ve Milliyet’e… | İlker Akgüngör

Bir Cevap Yazın