“Yeşil Yol Karadeniz’in kalbine hançer gibi saplanır”

Karadenizliler yaylaları birbirine bağlayacak tartışılan ‘Yeşil Yol’un ormanı ve doğayı bitireceğini, su kıtlığına neden olacağını söylüyor. Doğa bilimci Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu ise, “Bir doğa bilimci hatta turizmciye bile danışmadılar. Bu yol Karadeniz’in kalbine saplanan 2 bin 600 km’lik bir hançerdir” diyor.

14 Temmuz 2015 Vatan Gazetesi 13. sayfa
14 Temmuz 2015 Vatan Gazetesi 13. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

Doğu Karadeniz’in dillere destan güzelliği tartışılan Yeşil Yol projesiyle tehdit altında. Bölge insanı turizm için yapılacak toplam 2 bin 600 km’lik yolun doğayı katledeceğini söylüyor. Bilim adamları ise su kıtlığı, ekosistemin bozulması ve heyelan gibi tehlikelere dikkat çekiyor. Yol açmaya çalışan iş makinaları ise Havva Ana gibi Karadenizli nineler tarafından engelleniyor. Karadenizliler ‘Yeşil Yol’u bölgenin kalbine saplanan bir hançer olarak görüyor.

“Su kıtlığı olacak”
Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu VATAN’a eleştirilerini şöyle anlatıyor: “Doğaya dönük bir turizm projesi yaptıklarını söylüyorlar ama bir doğa bilimci hatta turizmciye bile danışmadılar. Özellikle Kaçkarlar’daki yol Samizdal Yaylası’nda yaşayan kuş türleri açısından dünyadaki 217 endemizm alanından biri olan bölgenin tam ortasından geçiyor. Milletvekilleri ve vali zaten daha iyisini biliyor. Bizlerin bir şey söylemesine gerek yok. Bizler Doğu Karadeniz’de orman ve dağ suyu içiyoruz. En büyük derdimiz içme suyu olmalı. Yapılacak yol su kalitesi ve miktarını etkiler. Orman alanı azaldıkça suyun toprakta tutulumu azalıp ciddi bir su kıtlığına neden olacak. Yağmur suyunu tutacak dağ çayırları yani su havzamız yapılaşma nedeniyle kalmayacak. Yol, HES’lerden çok daha büyük zarar verecek. Şehirlerde düzgün yönetilemeyen atıklar 2 bin 500 metredeki yaylalara gelecek.”

“Heyelanlar artacak”
Oğuz Kurdoğlu araştırmalara göre yol yapısı yüzde 2 olan ormanların, yolu bulunmayan ormanlara göre 300 kat daha fazla heyelana maruz kaldığını söylüyor: “Doğu Karadeniz’de ise en yoğun orman örtüsünde bile heyelan oluyor. Bir de siz bunu yolla tetikleyeceksiniz. bu yollar 5 ile 7 ay arasında kar altında kalıyor. Bu yollar kim için yapılıyor; turist için. Peki bir tane turist rehberi ya da tur operatörü duydunuz mu yol yapılsın diyen? Milletvekillerimiz ve valilerimiz orman kadar turizm konusunu da biliyorlar. Turistlere cenneti göstereceğiz diyorlar. Turistler eko turizm için 5 yıldızlı otel konforu aramazlar. 5 yıldızlı doğa güzelliği ararlar.”

“2 bin 600 km’lik hançer”
Oğuz Kurdoğlu, “yol doğanın en büyük düşmanıdır” diyor: “Büyük ormanı parçalayarak yok eden, yaylalardaki betonlaşmayı yapan, yaban hayvanlarının habitatlarını yok eden, aklınıza gelen tüm kötülüklerin sebebi yoldur. ‘Yeşil Yol’ ya da ‘Cennet Yolu’ gibi ulvi kelimelerle bezeyip mübarek gibi gösteriyorlar. Bu yol asfaltından bile kara, kapkara olacak bir yoldur. Yeşil Yol bölgeyi gelecekte imara açmaya olanak sağlayan bir organizasyondur. Buralarda oteller, restoranlar, araç bakım merkezleri, benzin istasyonları yani şehir olacak. İnşaat hafriyatları yamaçlardan dökülerek tüm ekosistemi ve ormanı bitiriyor. Toprağı sürükleyip, dereleri dolduruyor. Bir tane bile ağaç kesilmeyecek diyorlar. Akıllara ziyan laflar bunlar. Bunu mülki amir, milletvekili, bakan nasıl söyler? Bu yol Karadeniz’in kalbine saplanan 2 bin 600 kilometrelik hançerdir.”

“Yaylalarda kaçak yapılaşma önlenecek”
DOKAP Başkanı projeyi şöyle anlatıyor: “Yeşil Yol 8 ilin yayaları ve turizm merkezlerini birbirine bağlayan, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin belirlenen güzergah boyunca güvenli ve konforlu bir şekilde seyahat etmesine imkan sağlayan doğayla bütünleşik bir turizm projesidir. Proje turizm potansiyelini arttırmak ve yaylacılık yapan yerel halkın ulaşımını kolaylaştırmak için oluşturulmuştur. Yapılacak yatırımlarla bölge insanları kendi yörelerinde istihdam edilebilecektir. Yeşil Yol ile doğaya saygılı bir yol güzergahı oluşturulacak. Yaylalardaki kaçak yapılaşma önlenecek. Kentsel dönüşüm gibi kırsal dönüşüm sağlanacak. Çirkin yapı görüntüleri iyileştirilip, mülkiyet sorunu çözülecek. Ayrıca doğayla bütünleşmiş mini ahşap konaklama yerleri ve lezzet durakları yapılacak. Doğa hem korunacak hem de kullanılacak”

38 turizm merkezi
Yeşil Yol projesi Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Doğu Karadeniz Turizm Mastır Planı çerçevesinde hazırlandı. Projeyi Doğu Karadeniz Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) yürütüyor. Projeyle aralarında denize kıyısı olmayan Gümüşhane ve Bayburt’un da bulunduğu Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin’in yaylarına kurulacak 38 turizm merkezini birbirine bağlayacak bir yol inşa etmek ve yaylara turizm tesisleri yapılması amaçlanıyor.

Uzungöl ve Ayder korkutuyor
Ancak yolu açılan Uzungöl ve Ayder yaylarındaki çarpık yapılaşma, altyapı eksikliği ve kitlesel turizmin yarattığı kirlilik endişeleri arttırıyor. Plana göre ilk etapta yapılacak 2 bin 600 km’lik yolun 1000 km’si mevcut. 2012’den beri 500 km yol 4 metre yani iki minibüsün yan yana geçebileceği şekilde genişletildi. Ancak projeyle yollar asfalt ya da parke taşlarla 11 metreye genişletilecek. Kalan 1100 km yol ise 2018’e kadar inşa edilecek. Plana göre Gümüşhane’de iki, Rize ve Samsun’da birer tane olmak üzere 4 kış sporları merkezi, su sporları merkezleri, oteller, müzeler, ev pansiyonlar, restoranlar ve av alanları planlanıyor.

NOT: Haberin 14 Temmuz 2015 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/-karadeniz-in-kalbine-hancer-gibi-saplanir–812401-gundem/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.