Nüfusu 78 kat arttı!

Kentsel dönüşüm için rapor hazırlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 800 bine dayanan nüfusuyla İstanbul’un en kalabalık üç ilçesinden biri olan Bağcılar’ın röntgenini çekti. Rapora göre 42 yıllık süreçte Türkiye’nin nüfusu 2, İstanbul’un 4, Bağcılar’ın ise 78 kat arttı. Okur-yazar oranı İstanbul ortalamasının altında kalan ilçede yaşayan yaklaşık 200 bin kişi ilkokul mezunu değil. Riskli alan ilan edilen ve 1. derece deprem bölgesi olan çalışma alanında yaşayan vatandaşların en az önemsediği konulardan biri deprem güvenliği oldu.

10 Mart 2017 Vatan Gazetesi 2. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR /  VATAN HABER MERKEZİ

Depremi bekleyen kent İstanbul’da dayanıklı binalar inşa etmek için sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda İstanbul’un en kalabalık üç ilçesinden biri olan Bağcılar’daki riskli alanlarda da dönüşüm çalışmaları sürüyor. İlçedeki kentsel dönüşüm için çalışan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırlattığı rapor Türkiye gerçeğini ortaya koydu.

Nüfusu 78 kat arttı
Rapora göre 1970’de (rapor 2012 rakamlarını baz alıyor) sadece 9 bin 666 kişinin yaşadığı Bağcılar’ın nüfusu göç ve gecekondulaşmayla birlikte yaklaşık 78 kat artarak 751 bini geçti. İlçeye yerleşen Suriyeli göçmenlerle birlikte ilçe nüfusu 800 bine dayandı. Ancak ilçe asıl yoğun göçü 1999’daki İstanbul depreminin ardından aldı. İlçenin yaklaşık yüzde 37’si, 2000 yılından sonra ilçeye yerleşti. Aynı dönemde İstanbul’un 3 milyon olan nüfusu 4 kattan fazla artarak 13.8 milyona, Türkiye’nin 35.6 milyon olan nüfusu ise yaklaşık 2 kat artarak 75.6 milyona çıktı.

Akın akın Karadenizli geldi
Bağcılar en yoğun göçü Karadeniz Bölgesi’nden aldı. Bunu Doğu Anadolu ve İç Anadolu’dan gelenler takip etti. İlçeye yerleşenlerin yaklaşık yüzde 41’ini Karadeniz, yüzde 27’sini Doğu Anadolu, yüzde 14’ünü ise İç Anadolu’dan göçenler oluşturuyor. Karadeniz’den göçenlerin büyük çoğunluğu ise Ordu, Samsun ve Giresun’dan geldi.

4’te 1’i ilkokul mezunu değil
Türkiye’nin yaklaşık yüzde 1’inin yaşadığı ilçede eğitim çalışmaları da sürüyor. Nüfusunun yaklaşık 5’te 1’ini okul çağındaki öğrencilerin oluşturduğu ilçede anaokulundan liseye toplam 140 okul bulunuyor. Ancak rapora göre ilçene yaşayanların yaklaşık 4’te 1’inin (yüzde 24.2) ilkokul diploması bile bulunmuyor. İlçe nüfusunun yüzde 21.1’i ise ilkokul mezunu. Rapora göre ilçenin yarısının ilkokuldan sonra eğitim almadığı ortaya çıkıyor. İstanbul genelinde yüzde 9.16 olan yüksekokul ya da fakülte mezunu rakamı da bunun çok altında kalarak yüzde 3.53 oluyor.

İşsizlik yüksek
Türkiye genelinde işsizlik oranı 4.39, İstanbul’da ise 6.39 olurken, Bağcılar’da işsiz oranı 7.59 oldu. Yarısından biraz fazlası (yüzde 52) işgücünün dışında olan ilçede bu alandaki yoğunluğu yaklaşık yüzde 63’ünü ev kadınları, yüzde 21’ini ise öğrenciler oluşturuyor. İlçeye yakım sanayi bölgeleri nedeniyle çalışan nüfusunun yarısı imalat sektöründe istihdam ediliyor.

Deprem önemsenmiyor
Kentsel dönüşümün yapılacağı alanda yaşayanların yüzde 37’si kendi evi olduğu için konutundan memnun olduğunu belirtirken deprem güvenliği yüzde 1.21 ile listenin sonunda yer alıyor. Öte yandan yaşadığı evden memnun olmayanların büyük çoğunluğu (yüzde 29) çevresel koşulları kötü buluyor. Bunu mahalleden memnun olmayanlar ve kendi evi bulunmayanlar takip ediyor. En büyük risklerden biri olan deprem açısından güvensizlik ise memnuniyetsizlik listesinin ancak 4’üncü sırasında (yüzde 8.7) yer bulabiliyor. İlçe nüfusunun yaklaşık yüzde 63’ü ilçede yaşamaktan memnun olduğunu belirtirken, deprem güvenliği (yüzde 0.6) ancak listenin sonunda yer buluyor.

5 mahalle dönüşecek
Yapılacak kentsel dönüşüm çalışması Bağcılar meydanı ve çevresindeki kalabalık yerleşim noktaları olan Çınar, İnönü, Sancaktepe, Yavuzselim ve Merkez mahallelerinin kesiştiği 22 hektarlık bir araziyi kapsıyor. Riskli alan ilan edilen ve 1. derece deprem bölgesi olan Bağcılar meydanı ile çevresinde sosyal donatıları bulunan güvenli yaşam alanları, ilk ve ortaokul, 12 adet park, sağlık tesisleri, spor alanı, yeraltı otoparkı ve metro transfer merkezi yapılması planlanıyor.

NOT: Haberin 10 Mart 2017 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/nufusu-78-kat-artti–1046651-yasam/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.