Milli İHA’lara Türk kulağı

Elektronik istihbarat faaliyetlerini bugüne kadar yabancı ülkelerin ürettiği teknolojileri kullanarak elde eden Türkiye kendi sinyal istihbarat cihazına kavuştu. İlk milli insansız hava aracı Bayraktar’ı üreten mühendisler şimdi ilk kez tamamı milli yazılım ve donanımla yapılan sinyal istihbarat cihazını üretip Bayraktar TB-2’ye monte etti. Sistem havadaki tüm elektronik istihbarat verilerini topluyor.

3 Mart 2016 Vatan Gazetesi 12. sayfa
3 Mart 2016 Vatan Gazetesi 12. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

Türkiye milli savunma sanayisinde kritik bir gelişmeye daha imza attı. TSK envanterine giren ilk ve tek milli insansız hava aracı olan Bayraktar TB-2’yi üreten Baykar Makina Ar-Ge ekibi, Türkiye’nin yazılımı ve donanımı tamamen yerli ilk sinyal istihbarat cihazını başarıyla geliştirdi. Havadan elektronik (ELINT) ve haberleşme istihbaratını (COMINT) toplamaya uygun elektronik donanım ve yazılımla geliştirilen sistemin ilk denemeleri milli İHA Bayraktar TB-2 üzerinde yapılıyor.

Radarları buluyor
BSI-101 adıyla geliştirilen sinyal istihbarat sistemiyle hem karadan hem de İHA’lar ile havadan, sabit ve hareketli düşman radarları, telsiz konuşmaları ve uydu sinyalleri tespit ve takip ediliyor. Ayrıca bu sinyaller üzerinden verici konumları hassas bir şekilde belirlenebiliyor. BSI-101’leri yüklenen İHA’lar, barış zamanında yaptığı keşif uçuşları ile sahada bulunabilecek bütün radar ve telsiz sinyallerini algılayıp kayıt ederek veri bankasının oluşturulmasına katkı sağlayacak.

Terörle mücadelede kullanılacak
BSI-101 Sinyal İstihbarat Cihazı savaş zamanında üzerine güdümlü roket ve füze gibi silahların konuşlandığı İHA’lar ile sinyal istihbarat sistemi sayesinde düşman radar ve telsiz konumlarını tespit ederek düşman hedeflerini yok etme özelliğine sahip olarak geliştirildi. Ayrıca sistemin dinleme ve kestirme kabiliyetleri sayesinde teröristlerin telsiz konuşmaları canlı olarak dinlenip yerleri tespit edilerek terörle mücadelede istihbarat desteği de sağlanacak.

Özel izinle dışardan alıyorduk
10 Mhz-40 Ghz aralığındaki tüm yayınları 30 Ghz/saniye hızında tarayabilen sistem, aynı zamanda Türkiye’de 200 Mhz anlık bant genişliğine sahip ilk sistem olma özelliğine de sahip. Elektronik destek sistemlerinin temel bileşenleri arasında yer alan sentezleyici modül bu projeyle elektronik donanım olarak Türkiye’de ilk defa geliştirildi. Sentezleyici sistemleri bugüne kadar ABD ile Avrupa’dan ancak belirli sınırlamalar altında ve özel izinler ile satın alınabiliyordu.

Teknik özellikler
Frekans aralığı: 0.1-40 GHz
Anlık bant genişliği: 500-1 MHz ayarlanabilir
Frekans çözünürlüğü: 1 Hz
Dinamik aralık: 70 dB
Frekans kilitlenme süresi: 50 mikro saniye

NOT: Haberin 3 Mart 2016 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/milli-iha-ya-milli-istihbarat-920685-gundem/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.