Fethiye ve Buca’dan gitmişlerdi…

Yunanistan’a kıyameti yaşatan orman yangınında en çok zarar gören ve büyük kayıpların yaşandığı Nea Makri ve Neos Voutzas kasabalarını Türkiye’den giden Anadolulu Rum mübadiller kurdu. Yeni Fethiye (Nea Makri) ile Yeni Buca (Neos Voutzas) da onlarca kişi denize ulaşamadan hayatını kaybetti.

27 Temmuz 2018 Vatan Gazetesi 10. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

Dünyayı yasa boğan Yunanistan’daki orman yangınında en çok zarar gören bölgelerden ikisinin mübadele ile Anadolu’dan Yunanistan’a göç eden Rumların yaşadığı kasabalar olduğu ortaya çıktı. Yangında onlarca kişinin hayatını kaybettiği kıyı şeridinde yer alan Nea Makri, Fethiye ve Kayaköy’den (Livissi) giden mübadillerin kurduğu bir kasaba. Nea Makri sahile inen patikayı bulamayan 26 kişinin hayatını kaybettiği noktaya çok yakın bir mesafede bulunuyor.

‘Yeni Fethiye’
Lozan Antlaşması’na göre Anadolu’dan 1 milyon 200 bin Ortodoks Rum ile Yunanistan’da yaşayan yaklaşık 500 bin Türk’ün zorunlu göçe tabi tutulduğu mübadelede Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Kayaköylü Rumlar da mübadil oldu. Osmanlıca’da adı ‘Meğri’ (Rumca’da uzak diyar anlamına gelen Makri’den geliyor) olan Fethiyeli 6 bin 500 kadar Ortodoks Rum, 1923-1924 yıllarında Yunanistan’a vardıklarında Atina’nın 30 km. kuzeydoğusunda sahildeki bölgeye yerleştirildi. Burada ev yapan Anadolulu Rumlar, kasabaya da memleketlerine duydukları hasret nedeniyle ‘Yeni Fethiye’ anlamına gelen ‘Nea Makri’ adını verdi.

Mübadele Müzesi yandı
Nea Makri de köylülerin mübadele döneminin anılarını yaşatan küçük bir Mübadele Müzesi yaptığı ancak korkunç yangında bu müzenin de yok olduğu belirtiliyor. Nea Makri’de göçe şahit olan son mübadilin öyküsünü yönetmen Enis Rıza Sakızlı 2006’da çektiği ‘Yeni Bir Yurt Edinmek’ adlı belgeselde anlattı. Yeni Fethiye’de (Nea Makri) yüzlerce kişi denize kaçarak hayatını kurtardı.

Fethiyeliler üzgün
Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçi, sosyal medya hesabında hemşehrilerine yönelik bir destek mesajı paylaştı: “Yunanistan’da yaşanan ve içerisinde Kayaköy’ümüzden mübadele sonrası Yunanistan’a giderek ‘Nea Makri’ şehrini kuran hemşehrilerimizin de yaşadığı yangın felaketinden dolayı Fethiyeliler olarak büyük üzüntü duyuyor, hayatlarını kaybedenler için yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Yaraları sarmak için hemşehrilerimize her türlü yardımı yapmaya hazırız.”

Yeni Buca haritadan silindi!
Yangından etkilenen bir diğer bölge olan Neos Voutzas’ı ise İzmir’in Buca ilçesinden giden mübadil Rumlar kurdu. 1922’de bölgeden ayrılmaya başlayan Bucalı Rumlar 1923’ten mübadelenin sonlandığı 1930’a kadar parça parça ‘Yeni Buca’ adını alan Neos Voutzas’a yerleşti. Burada 19. yüzyıldan kalan evleri restore ederek kendilerine yeni bir yaşam kurdular. Yunan İtfaiyesi yangın sonrası Neos Voutzas’da kömürleşmiş cesetler bulduklarını açıkladı. Felaketzedeler bölgenin haritadan silindiğini açıkladı.

Umudun sembolü ‘Luna’ bulundu
Yunanistan’a felaketi yaşatan korkunç yangının umudun sembolü haline gelen haline gelen köpek bulundu. Yangından kurtulmak amacıyla denizde küçük kayaya sığınan köpek, bir anda Yunanistan’daki korkunç yangının sembolü haline gelmişti. Fotoğrafı kısa sürede sosyal medya aracılığıyla yayılmış ve binlerce kişi tarafından paylaşıldı. Mati bölgesinde yangından kurutulan kişilerce bulunan köpek veterinere götürüldü ve sahiplerine ulaşılması için harekete geçildi. Adının Luna olduğu öğrenilen sevimli köpeğin sağlık durumunun son derece iyi olduğu ve sahiplerine kavuşmanın mutluluğunu yaşadığı belirtildi.

NOT: Haberin 27 Temmuz 2018 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/fethiye-ve-buca-dan-gitmislerdi–1185769-gundem/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.