Bir haftada 4’üncü göçük!

Ümraniye’de bir inşaatın istinat duvarı çöktü, arabalar çukura yuvarlandı. Yoğun yağış alan İstanbul’da bir haftada dördüncü göçük meydana geldi. Uzmanlar yağış rejiminin değiştiğini ve suyu tahliye edecek drenaj sistemleri yapılırken kullanılan hesap yöntemlerinin değişmesi gerektiğini belirtiyor.
31 Temmuz 2018 Vatan Gazetesi 11. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

İstanbul’un Ümraniye ilçesinde yaklaşık 1 yıldır yapımı devam eden inşaatın istinat duvarı çöktü. Şans eseri yaralanma veya can kaybı yaşanmayan olayda çökme sonucu inşaat duvarına yuvarlanan araçlar vinçle çıkarıldı. Fatih Sultan Mehmet Sanayi Sitesi’ndeki Site Yolu Caddesi’nde 1 yıldır yapımı devam eden inşaatın perde duvarı dün sabah saat 09.30 sıralarında çöktü. Duvarla birlikte inşaatın önündeki yolun bir kısmı da çökerken, yolda bulunan park halindeki 1 otomobil ve 2 kamyonet inşaat çukuruna yuvarlandı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda polis, itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi.

10 dakika önce park etti
İnşaatın temeli için açılan çukurun yaklaşık 20 metre derinliğinde olduğu belirtildi. Olay yerine gelen polis, itfaiye ve İGDAŞ ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Aracı yuvarlanan Elif Göncü, “Üzülüyorum. Sinirlerim boşaldı. Arabayı park ettim, 10 dakika sonra olay olmuş. Araçlar park halinde olmasaydı, oraya park etmezdim” diye konuştu. İnşaatta çalışan bir işçi, “Sabah geldiğimde buraya araba koymamaları konusunda uyardım. Yasak olan bir bölgemiz zaten. Biz yazıhaneye giderken ‘bam’ diye bir ses geldi. Elektrik patlamasıyla burası göçtü. Yani elektrik patladı, sonra burası göçtü” dedi.

Yağış rekoru kırıldı
İstanbul’da son bir hafta içinde 4 göçük olayı yaşandı. Sütlüce’de bir bina çöktü. Sancaktepe’de yaşanan iki çökmenin birinde bir okulun bahçesi kullanılamaz hale geldi. Uzmanlar yağış rejiminin değiştiğini ve suyu tahliye edecek drenaj sistemleri yapılırken kullanılan hesap yöntemlerinin değişmesi gerektiğini belirtiyor. İstanbul’a 18 Temmuz’da 1 günde son 32 yılın en yüksek yağışı düşmüştü.

“Yağmur rejimine göre hesaplar da değişmeli”
Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı (İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi)
“Ülkemizdeki yağış rejimi değişiyor. Projesiz, plansız veya hesapların yanlış yapıldığı, donatısı eksik seçilmiş zayıf projeli istinat duvarları görüyoruz. İki çözüm önerim var. İlk olarak kentsel dönüşümün hızı artmalı. İkinci olarak ilçe belediyelerinin heyelan ve deprem riski bulunan zeminlerde bu tip yapıların mukavemetlerini ölçüp gerekli önlemleri hızla alması gerekiyor. Bu yağış rejiminin değişmesiyle birlikte heyelan riskinin ortadan kaldırılması için en önemli şey suyun tahliyesini sağlayan drenaj yapılarıdır. Yağış rejimi değiştiğine göre bundan sonra yapılacak yapılar için hesap yöntemlerini de gözden geçirmemiz gerekir. Dün çöken bölgenin zemin etüdü iyi yapılsaydı böyle bir olay yaşanmazdı.”

“Kazık yerine çivi çakılmış”
Prof. Dr. Şükrü Ersoy (Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı)
“Literatürde Ümraniye Belediyesi’nin açıkladığı gibi elektrik kablolarının patlamasıyla heyelan meydana geldiğini ilk kez duyuyorum. Bu kaymalarda sadece yağışları suçlamak çok doğru değil. Şehir içi derin kazıların iksa projelerinde ciddi hatalar var. Bunu Sütlüce’de de gördük. İksa projeleri kozmetik. Ümraniye’de de zemine beton püskürtülmüş, zemine çivilemeler yapılmış. Ancak kazıklamalar yapılmamış. Çöken yapının bulunduğu zemine baktım, kaya değil yumuşak bir zemin. Yumuşak zeminin içine çivi çakamazsınız. Bu zemin önemsenmediği için yaşanıyor. Şehirde her yağıştan sonra sel oluyor ve heyelanlar ile göçükler meydana geliyor. İhmaller olduğu için bunlar yaşanıyor. Bunların hepsi insani projelendirme hataları. Kazılan zemine göre proje değişir. Toprağın içindeki suyun çekilmesi drenaj edilmesi gerekir.”

31 Temmuz 2018 Vatan Gazetesi 1. sayfa

NOT: Haberin 31 Temmuz 2018 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/bir-haftada-4-uncu-gocuk–1186738-gundem/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.