AMATEM kapanıyor!

Gazi Üniversitesi Hastanesi bünyesinde 1984’den beri binlerce bağımlının tedavi gördüğü Psikiyatri Bağımlılık Ünitesi’ne bağlı AMATEM (Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi) kapanıyor.

25 Temmuz 2014 - Vatan Gazetesi
25 Temmuz 2014 – Vatan Gazetesi

AMATEM kapanıyor!

 

Gazi Üniversitesi bünyesindeki AMATEM çökme riski nedeniyle kapatılıyor. Merkezi yöneten Prof. Dr. Zehra Arıkan ise tadilat yapılacağı söylenen ama yenilenmeyen kliniğe yeni bir yer gösterilmediğini ve hastaların perişan durumda olduğunu söylüyor.

 

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

 

Gazi Üniversitesi Hastanesi bünyesinde 1984’den beri binlerce bağımlının tedavi gördüğü Psikiyatri Bağımlılık Ünitesi’ne bağlı AMATEM (Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi) kapanıyor. Gazi Üniversitesi Rektörlüğü Gazi Hastanesi Başhekimliği ve kliniğe 15 Temmuz’da gönderdiği yazıya göre ‘kliniğin kapatılması ve binanın en kısa sürede boşaltılması hususunda gereğinin yapılmasını’ istedi.

 

“Tadilat yapılacaktı ama olmadı”
Üniversite kaynakları OSTİM’de bulunan 27 yataklı merkez binasının ön tarafında oluşan çöküntü yüzünden, can güvenliği riski bulunduğu için kapatıldığını belirtiyor. Ancak yatan hastalarını apar topar taburcu eden AMATEM’e faaliyetlerini devam ettirebilmesi için bir yer gösterilmedi. Gazi Hastanesi AMATEM’in başında bulunan Prof. Dr. Zehra Arıkan, VATAN’a şöyle konuştu: “Biz daha önce Gölbaşı’ndaydık. Üniversite burayı yine kapatmak istedi. Ancak güçlü bir kampanya yapılınca bundan vazgeçildi. Bize o zaman OSTİM’deki binayı buldular. Biz girdiğimizde de binanın önünde çökme vardı. Daha önce Ankara Numune Hastanesi’ne de burası önerilmiş. Ancak onlar 4-5 yıl boş bekletip binaya girmemişler. Üniversitenin yapı işleri burayı yapabileceğini söylediği için biz binaya yerleştik. Ama bina tadilat görmedi.

 

“AMATEM için yer göstermediler”
Zehra Arıkan AMATEM için yeni bir yer gösterilmediğini belirtiyor: “Daha sonra yeniden incelenmiş ve can güvenliği olmadığına karar verilerek bizden burayı acilen tahliye etmemizi istediler. Ancak tahliye sonrası bize şu anda gösterilen bir yer yok. Yataklı servisi kapatıyoruz. Şimdilik ayakta hasta bakıyoruz. Çay Yolu’nda poliklinik yapılan bir binada belki ayaktaki hastalarımıza bakabilmemiz için ufak bir yer verilecek. Ancak bu da net değil. Çünkü bağımlı hastaların bakımı zor oluyor. Yeni bir yer bulunan ya da bu bina tamir edilene kadar yatan hastalara bakamayacağız.

 

“Hastalar perişan”
Prof. Dr. Arıkan hastaların perişan durumda olduğunu söylüyor: “Bize şimdi acil durum diyorlar ama bir yıl önce biz bu binaya girerken de acil durum ve can güvenliği riski vardı. Çöküntüden ziyade binanın önünde kayma arttı diyorlar. Yatan hastalarımız çok üzgün ve perişan durumda. Takiplerinin nasıl yapılacağı belli değil. Bizim de elimizden bir şey gelmiyor. Bunu defalarca rektörlük ve başhekimliğe anlattım. Herhalde dikkate alıp bir çözüm bulacaklardır. İsterlerse bize yer bulunabilir.”

 

“AMATEM kar getirmiyor”
Prof. Dr. Arıkan, bağımlı tedavisinin üniversiteye kazanç getirmediği için merkezin gözden çıkartılmış olabileceğine dikkat çekiyor: “Bağımlı tedavisi üniversitelerde çok istenen bir durum değildir. Zordur, sıkıntılıdır hatta doktorlar bile çalışmak istemez. Doğru dürüst gelir getirmez ve kar etmez. Kapatmanın asıl nedenlerden biri bu olabilir. Bağımlılık giderek artar. Hastalarımız için mutlaka yer bulunması lazım. Tedavileri devam eden genç hastalarımızın hiç bir sıkıntıları olmuyor. Çalışıyorlar, ailelerini üzmüyorlar, çevreye zarar vermiyorlar, hırsızlık yapmıyorlar ve suç işlemiyorlar. Toplumsal anlamda da tedavi çok önemli. Asıl bonzai kullanımı arttığı için şartlar zorlaşıyor. Çünkü baktığımız hastaların bir kısmı düzelirken, bir kısmı tedaviye düzenli gelmediği için akıl sağlığı bozulmaya devam ediyor. Biz artık bu hastaları da izleyemeyeceğiz.” VATAN’ın ulaştığı Gazi Üniversitesi rektörlüğü ise gün boyunca konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

 

26 merkezde 697 yatak
Türkiye’de halen 1 özel, 9 üniversite, 16 kamuya bağlı olmak üzere çocuk ve yetişkinlerin tedavi gördüğü 26 bağımlılık tedavi merkezi bulunuyor. Bu merkezlerin toplamda 697 yatak bulunuyor.

 

Not: Haberin 25 Temmuz 2014’te VATAN Gazetesi’nde yayınlanan halini buradan (http://www.gazetevatan.com/amatem-kapaniyor–661898-gundem/) okumak mümkündür.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.