Türkiye’nin yüzde 71’i ‘otizmden ne’ bilmiyor!

Tohum Otizm Vakfı için yapılan araştırmaya göre Türkiye’nin yüzde 71’i otizmi bilmiyor. Otizmnden haberdar olanların ise yalnızca yüzde 18’i hastalığın tedavisi olduğunu biliyor.

3 Nisan 2016 Vatan Gazetesi 4. sayfa
3 Nisan 2016 Vatan Gazetesi 4. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

Dünyada her 68 çocuktan birinin otizm riski ile doğduğu hastalık Türkiye’de bilinmiyor. GFK Türkiye sponsorluğunda Tohum Otizm Vakfı için yapılan ‘Türkiye’deki Bireylerin Otizm Algısı ve Bilgi Düzeyi’ araştırmasında, Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinden 15 şehirde 1.237 kişi ile yüz yüze görüşülerek Türkiye’nin otizm farkındalık karnesi çıkarıldı.

Yüzde 71 otizmi tanımıyor
Araştırmaya katılanların yalnızca yüzde 29’u otizmi duyduklarını belirtti. Yüzde 71 ise otizmden haberi olmadığını söyledi. Otizmin tedavisinin nasıl olacağına ilişkin soruya ise yüzde 73 oranında herhangi bir fikrim yok cevabı verildi. Erken tanı ve eğitim otizmin tek tedavisi olarak bilinmesine rağmen, katılımcılar otizmin tedavisinde kullanılan temel yöntemin hastanede tedavi olduğunu belirtti.

Doğru eğitimle fark kalmıyor
Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtileri kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı olmadığını gösteriyor. Ancak araştırmaya katılanlardan otizmi duyanların sadece yüzde 18’i tedavi edilebileceğini düşünüyor.

Mavi ışık yak!
Her 20 dakikada 1 çocuk otizm tanısı alıyor. Tohum Otizm Vakfı 2 Nisan Otizm Farkındalık günü için tüm Türkiye’ye ‘Otizme Mavi Işık Yak’ çağrısı yaptı. Bugün tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de binalar mavi ışıkla aydınlatılacak, insanlar mavi giyecek ve sosyal medya hesapları üzerinden #otizmemaviışıkyak etiketi ile otizmle ilgili mesajlar vererek otizmin farkında, otizmli bireylerin yanında olduklarını ifade edecekler. ‘Mavi Işık Yak!’ kampanyasının (Light It Up Blue) Türkiye’deki temsilcisi olan Tohum Otizm Vakfı’nın çağrısıyla 2014 yılında başlayan etkinlikler kapsamında bu akşam İstanbul’da Boğaziçi Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Kadıköy Boğa Heykeli, Sabancı Center, TOBB, Garanti Bankası ve Zorlu Center başta olmak üzere pek çok bina otizmin rengi olan mavi ışıkla aydınlanacak.

352 bin çocuk ve genç hizmet bekliyor
Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer, “Otizmin görülme sıklığı günümüzde çok büyük bir hızla artıyor. 1985 yılında her 2 bin 500 çocuktan birine konan otizm tanısı, günümüzde doğan her 68 çocuktan birisi için konulmakta. Otizmin görülme sıklığından hareketle ülkemizde, 0-18 yaş grubu arasında yaklaşık 352 bin otizmli çocuğumuzun ve gencimizin eğitim, sağlık ve sosyal hizmetlerden faydalanmak için beklediğini biliyoruz” dedi.

Otizmin belirtileri
Otizmin başlıca belirtileri arasında; başkalarıyla göz teması kurmamak, gözlerin bir yere takılıp kalması, ismi söylendiğinde bakmamak, sözleri tekrarlamak, parmağıyla ile istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar gösteriliyor. Doktorlar çocuğun aynı yaştaki diğer çocuklardan farklı davranışları ve yukarıda açıklanan belirtiler gözlemleniyorsa hemen vakit kaybetmeden otizm konusunda uzman bir psikiyatriste başvurmak çok önemli olduğunu söylüyor.

NOT: Haberin 2 Nisan 2016 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/yuzde-71-otizm-ne-bilmiyor–930660-yasam/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.