Troçki’nin Büyükada’daki evi satılık!

Kızıl Ordu Komutanı Lev Troçki’nin 1929-1933 yılları arasında Büyükadada’da 4 yıl kaldığı ‘Troçki Evi’ olarak bilinen 131 yıllık Arap İzzet Paşa Köşkü, 4 milyon 400 bin dolara satışa çıkarıldı. Metruk haldeki bina 3.5 dönümlük arsasıyla birlikte satılıyor.

1 Ağustos 2015 Vatan Gazetesi 3. sayfa
1 Ağustos 2015 Vatan Gazetesi 3. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

Komünist Rusya’nın en önemli liderlerinden olan Lev Troçki’nin sürgüne gönderildiği İstanbul’da 1929-1933 yılları asında kaldığı Büyükada’daki ‘Troçki Evi’ olarak bilinen 131 yıllık Arap İzzet Paşa Köşkü 4 milyon 4000 bin dolara (Yaklaşık 12 milyon 320 bin lira) satılığa çıkarıldı. Kullanılmadığı için harabe haline dönen tarihi yalı kendine ait rıhtımı ve 35 dönümlük arsasıyla birlikte satılıyor.

“Müze olursa çok kazandırır”
Tarihi bina şimdilerde Musevi bir işadamına ait. Troçki Evi’ni satışa çıkaran Ceki Emlak’ın yetkilisi Özer Çelik, VATAN’a şöyle konuştu: “Burası bir yalı ve denize rıhtımı var. Buranın sahibi yalıyı yatırım amaçlı almış ve değerini gördüğünü düşündüğü için satıyor. Burayı alan kişi Kültür ve Turizm Bakanlığı ile konuşarak müze yaparsa hem turizm hem de ticari olarak burası çok önemli bir yer haline gelir. Meksika’da müze olan Troçki Evi’ni bir yılda binlerce insan gezmeye gidiyor. Büyükada Avrupa’nın dibinde ve ulaşması çok daha kolay bir yer. Burası 3571 metrekarelik çok değerli bir yer.”

4 banyo, 5 salon, 18 oda!
Koruma altındaki 950 metrekarelik 3 katlı kagir binada 18 oda, 5 salon ve 4 banyo bulunuyor. Köşkün denize kadar inen bahçesinde 1884’te Galatalı banker Konstantinos İlyasko tarafından yaptırılan bina, 20. yüzyılın başlarında Arap İzzet Paşa’nın mülkiyetine geçti. 1976’da bir inşaat şirketine satıldı. 2011’de talep üzerine İBB tarafından kültürel tesis alanından çıkarılarak konut alanına çevrilen arsa, 5 No’lu Koruma Kurulu’nun kararıyla tekrar kültürel tesis alanına dönüştürüldü. Kurul kararında köşkün, Kültür ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nce 2013 kamulaştırma programına alındığı belirtmişti. Ancak kamulaştırma gerçekleşmeyince bina müze yapılamadı.

Vatandaşlıktan atıldığını köşkte öğrendi
1917-1924 arası Kızıl Ordu komutanlığı yapan Lev Troçki, Lenin’in ölümünden sonra Stalin’le girdiği iktidar mücadelesini kaybedince 1929’da İstanbul’a sürgüne yollandı. Troçki en güvenilir yer olarak gözlerden uzak Büyükada’ya gelerek kiraladığı Arap İzzet Paşa Köşkü’nde yaklaşık 4,5 yıl yaşadı. Troçki, 20 Şubat 1932’de Sovyet vatandaşlığından atıldığını öğrendiği bu köşkte, ‘İhanete Uğrayan Devrim’, ‘Sürekli Devrim’, ‘Sanat ve Edebiyat’ gibi başyapıtları sayılan kitaplarını da yazdı.

NOT: Haberin 1 Ağustos 2015 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/buyukada-daki-trocki-nin-evi-satilik–849326-gundem/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.