TEOG’da Nobelli Aziz Sancar sorusu

TEOG-2’nin ikinci oturumunu değerlendiren eğitimciler fen bilimleri sorularını orta güçlükte, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sorularını yorum becerisine dayalı ve yabancı dil sorularını ise bilgiyi sorgulayıcı olarak değerlendirdi. En dikkat çeken ise Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’ın çalışmasının sorulması oldu.

29 Nisan 2016 Vatan Gazetesi 4. sayfa
29 Nisan 2016 Vatan Gazetesi 4. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

TEOG-2’nin ikinci oturumunda Fen Bilimleri, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden sınava giren öğrenciler ve eğitimciler soruları düne göre daha ortalama buldu. Ancak bu TEOG’daki soruların genele bakıldığında geçtiğimiz iki yıldaki sorulara göre zorluk derecelerinin daha yüksek olduğu görüldü. Eğitimciler fen bilimleri sorularını orta güçlükte, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sorularını yorum becerisine dayalı ve yabancı dil sorularını ise bilgiyi sorgulayıcı olarak değerlendirdi. Fen bilimlerinde Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’ın çalışmasına dair sorulan soru öne çıktı.

FEN BİLİMLERİ VE TEKNOLOJİ
“Yorum yeteneği ölçüldü”
Yasemin Dündar (Bilfen Ortaokulları Fen Bilimleri Bölüm Başkanı)
“Fen ve Teknoloji sınavı orta güçlükte sorulardan oluştu. Beklenildiği gibi sorular son konular ağırlıklıydı. Deney düzeneklerinin yoğun olarak kullanıldığı sorularda öğrencilerin yorum yeteneği ölçülmeye çalışılmış. “Maddenin halleri ve ısı” ünitesinden ayırt edici sorular sınavda belirleyici oldu. TEOG-1 konusu olan DNA’nın yapısı ile ilgili 2015 Nobel Kimya ödülünü alan Türk Bilim İnsanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın çalışmasının yorumuna dair bir soru geldi. Bu da bilimsel gündemi takip eden öğrenciler için avantaj oldu.”

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
“Kavram bilgisi öne çıktı”
Havva GÜNEŞ (Bilfen Ortaokulları Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı)
“TEOG-1 konu ve kazanımlarından iki, 3. ünite ‘Ya İstiklal Ya Ölüm!’den 5, 4. ünite ‘Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar’dan yedi, 5. ünite ‘Atatürkçülük’ten altı soru geldi. ‘Selanik’in sosyal ve kültürel özelliklerinin sınıflandırılması istenen’ soru çözülme oranlarını etkileyecektir. Sınav; öğrencilerin kavram bilgisini, yorum yapabilme becerisini iyi ölçen sorulardan oluştu.”

YABANCI DİL
“İngilizce anlamaya yönelik sorular”
Müjgan Yeşiloğlu (Bilfen Ortaokulları İngilizce Bölüm Başkanı)
“TEOG-1 kazanımlarını da içeren 8 ünitenin tamamından sorular soruldu. Günlük hayatın önemli bir parçası olan ‘Teknoloji ve İletişim’ ünitesinden çok soru geldi. Doğru cevaplar için kelime bilgisi öne çıktı. Diyalog sıralama, diyaloğa dayalı anlama soruları belirleyici oldu. Dil bilgisi soruları parça içerisinde kazanıma hakim olmayı gerektirecek şekilde soruldu. Okuma anlama sorularında ağırlık son iki ünitedeydi. İngilizce soruları öğrencilerin İngilizce bilgisini sorgulayıcı bir yapıya sahipti.”

“Tam yapma olasılığı daha yüksek”
Sadık Gültekin (Vatan Gazetesi Eğitim Uzmanı)
“İkinci oturumdaki sınavlar, ilk günkü sınavlar kadar zor değildi. Hatta İngilizce sınavında geçen yılki sorulardan daha kolay sorularla karşılaştık. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük soruları orta düzey zorluk seviyesindeydi. Çağdaşlaşma ve Atatürk ilkelerine ağırlık verilmiş. Fen bilimleri ve teknoloji sınavına baktığımızda aşağı yukarı her soruda şekil ve grafik kullanılmış. Fen sorularında bilginin dönüştürülmesi ve güncel hayata uyarlanması istenmiş. Genel olarak baktığımızda yorumdan çok bilgiye dayalı sorular olduğunu söyleyebiliriz. İkinci oturumdaki sınavlarda öğrencilerin tam yapma olasılığını daha yüksek görüyorum.”

29 Nisan 2016 Vatan Gazetesi 1. sayfa
29 Nisan 2016 Vatan Gazetesi 1. sayfa

NOT: Haberin 29 Nisan 2016 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/teog-2-kolaydi-aziz-sancar-soruldu-939754-egitim/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.