Sayıştay raporundaki Samuray zırhı!

Sayıştay raporuna göre Ankara Üniversitesi’nde iki yıl önce tesadüfen bulunan Japon İmparatoru Meiji’nin Sultan Abdülhamid’e gönderdiği 300 yıllık Samuray zırhı güvenliksiz ve dış etkilerden korunamayacağı bir ortamda tutuluyor.

16 Ekim 2014 - Vatan Gazetesi 6. sayfa
16 Ekim 2014 – Vatan Gazetesi 6. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / HABER MERKEZİ

 

Sayıştay’ın Ankara Üniversitesi 2013 Denetim Raporu bir skandalı ortaya çıkardı. Rapora göre Atatürk tarafından kurulan Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nde (DTCF) yapılan incelemede üniversitede çok sayıda tarihi ve arkeolojik eserin bulunduğu belirtildi. Ancak iki yıl önce tesadüfen bulunan ve 1892’de Japon İmparatoru Meiji tarafından Sultan 2. Abdülhamid’e gönderilen ‘Sultan’ın kayıp zırhı’ olarak tanınan Samuray zırhının korunamadığı ortaya çıktı.

 

Samuray zırhı güvenliksiz ortamda
Sayıştay raporunda yer alan ifadelere göre denetçiler, Japon Hükümeti tarafından gönderilen ülke ve dünya tarihi için büyük önem arzeden 300 yıllık Samuray zırhının envanter ve ayniyat kaydının bulunmadığını tespit etti. Dahası zırha ait diğer parçalar ve başka eserlerin bir kısmının taşınmalar, bölümlerin birleşmesi yada ayrılması gibi nedenlerle kaybolmuş olabileceğine dikkat çekildi. Samuray zırhı ve beraberindeki değerli parçaların son derece güvenliksiz bir ortamda tutulduğu, oda şartlarının eserlerinin korunmasına imkân vermediği, bu durumun eserlerde dış ortam ve zamanın yaratacağı tahribatı kolaylaştıracağı belirtildi.

 

Tesadüfen bulundu
Japon İmparatoru Meiji, iyi ilişkiler kurduğu Sultan Abdülhamid’e ünlü tüccar Yamada Torajiro tarafından savaşta kullanılmış iki Samuray zırhı, kılıçlar ve bir çok Japon objesi gönderdi. Bir benzeri Topkapı Sarayı’nda bulunan zırh müze tadilatı sırasında depoya alındı. Kayıp zırh ise 2012’de Ankara Üniversitesi Japon Dili ve Edebiyatı Bölümü hocası Doç. Dr. Ali Merthan Dündar tarafından anahtar istemek için girdiği DTCF Halkbilim Müzesi’ndeki bir araştırma görevlisinin odasında korkuluk gibi beklerken bulundu.

 

1942’de devredildi
Zırhla ilgili yapılan araştırmada zırh ve yanındaki 240 parçalık koleksiyonun 1942’de dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in imzasıyla DTCF’ye devredildiği ortaya çıktı. Yıldız Sarayı’ndan Askeri Müzeye oradan da Ankara Etnografya Müzesi’ne gönderilen zırhın yanında bir Japon yelpazesi, kanuna benzeyen telli çalgı Koto, bir çan ve içinde Budist yol dualarının olduğu bir cüzdan da bulundu. Tokyo Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hisao Komatsu ve Japon Savaş Zırhları ve Miğferleri Araştırma Merkezi’nin yöneticisi Nushioka Fumio’nun incelemesinde zırhın Edo döneminin ortalarında yani 1603-1868 arasında bir tarihte yapıldığını belirledi.

 

Not: Haberin 16 Ekim 2014 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/abdulhamit-in-zirhi-kendini-koruyamiyor–687497-yasam/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.