Mucit Necip Bey tarlaya ineceğini bildi ama öleceğini…

Uçuş tutkunu Necip Ülkü, bugüne kadar bir kaç uçak yaptı. Son yaptığı uçağı için “Tarlaya bile iner” diyordu. İndi de ama sağ çıkmayı başaramadı.

 

18 Ağustos 2014 -  Vatan Gazetesi
18 Ağustos 2014 – Vatan Gazetesi

 

 

Tarlaya bile iner dediği uçakla tarlaya düşerek öldü!

 

İLKER AKGÜNGÖR / HABER MERKEZİ

 

Türk havacılığı dahi pilotu Necip Ülkü’nün yasını tutuyor. Önceki gün Ankara’nın Polatlı ilçesine bağlı Yeniköseler Köyü yakınlarında ABD’den kendi getirttiği parçalarla yaptığı kit uçakla uçuş yapan pilot Necip Ülkü (57), kontrolü kaybedince şeker pancarı tarlasına düşerek hayatını kaybetti. Uçmak elektrik mühendisi Necip Ülkü’nün tutkusuydu. Tutkusunu lafta bırakmayan Ülkü, maket uçakla başladığı havacılığı tek kişilik uçaklar yaparak geliştirdi.

 

Atölyede uçak yaptı
Polatlı’da makine ihraç eden bir şirketi bulunan Ülkü, yıllar önce Münih’e uçarken iki kişilik bir uçağın yapım macerasını okuduktan sonra ABD’den getirttiği yapım kitleriyle ilk uçağını yaptı. 2008’de Ankara OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 100 metrekarelik atölyesinde hobi olarak başlayan uçak yapma macerasını 2011 yılında tamamladığı tamamı alüminyum olan tek kişilik uçakla zirveye çıkardı.

 

Tek kişilik Zenith CH 701 ultralight sınıfı uçak.
Tek kişilik Zenith CH 701 Ultralight sınıfı uçak.

 

Pist yapmak için arazi aldı
Gösterge panelini kendi tasarladığı uçağını 2011’de mevzuat sebebiyle uçuramayan Necip Ülkü, tescil için Amerikan Uçak Yapımcılığı Derneği’ne üye oldu. Bu da yetmedi Polatlı’da arazi alarak tek kişilik 8 uçağın sığabileceği bir hangar ile uçakların kalkış ve iniş yapabileceği 300 metrelik toprak pist inşa etti. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün mevzuat değiştirmesiyle TC-UNU tescilini aldığı uçağıyla Polatlı çevresinde uçuyordu. Necip Ülkü kit uçakları yaklaşık 55 ile 90 bin Euro arasında mal ediyordu. Montajını kendi yaptığı uçağıyla yaklaşık 2 bin fit yükseklikte uçan Ülkü, uçak tescilini aldıktan sonra Türkiye’nin ilk hava parkı olan Sivrihisar Uluslararası Sportif Havacılık Merkezi’ne iniş gerçekleştiren ilk pilot olmuştu.

 

“Bana kafadan uçuk diyorlar”
Yaşadığı bölgedeki uçan insan sayısını arttırıp bir hafif uçaklar için bir havacılık okulu açmayı düşünen Necip Ülkü, pilotluk eğitimi için gereken 23 saatlik uçuşunun çoğunu kendi yaptığı uçakta tamamladı. Necip Ülkü geçtiğimiz aylarda TC-UFF olarak tescil ettirdiği Sonex tipi tek motorlu iki kişilik bir uçağı da başarıyla imal etti. Bir röportajında “Benim için ‘kafadan uçuk’ diyorlar ama genelde herkes yaptıklarıma hayret ediyor” demişti.

 

Sonex tipi tek motorlu iki kişilik uçak
Sonex tipi tek motorlu iki kişilik uçak

 

“Bu uçak tarlaya bile iner”
Ülkü, Avrupa’daki uçak fuarlarına kendi yaptığı uçakla gitmeyi istediğini anlatmıştı. Necip Ülkü havacılık dünyasını yasa boğan ölümüne benzer bir senaryoyu 2011’de bir havacılık dergisine şöyle anlattı: “Herkes tek motorlu deyince endişeye kapılıyor. Aslında uçağım çok güvenli. Motor dursa bile süzülerek en yakın piste, yola ya da tarlaya iniş yapabilir. Zaten benzin bitmediği sürece motoru da durmaz. Ayrıca istenirse paraşüt de takılabilir.”

 

Not: Haberin 18 Ağustos 2014 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/mucit-necip-bey-tarlaya-incegini-bildi-ama-olecegini–669259-gundem/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.