Kaybolan çocuk mesajla aranacak!

Amerika’da kayıp çocukların bulunması için kullanılan ‘Amber Alarmı’ sisteminin benzeri Türkiye’de kullanılmaya başlıyor. İçişleri Bakanlığı’nın altyapısını kurduğu ‘Kayıp Alarmı’ projesiyle kaybolan çocukların olayın yaşandığı bölgeden uzaklaşmadan bulunması amaçlanıyor. Buna göre kaybolan çocuğun fotoğrafı ve eşkal bilgileri olayın yaşandığı bölgedeki tüm telefon kullanıcılarına gönderilecek.

27 Ekim 2014 Vatan Gazetesi 4. sayfa
27 Ekim 2014 Vatan Gazetesi 4. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / HABER MERKEZİ

 

Türkiye’nin kanayan yarası olan kayıp çocukların bulunması ve kayıpların önlenmesi için yeni bir proje hayata giriyor. İçişleri Bakanlığı’nca yaklaşık 5 aydır yürütülen ‘Kayıp Alarmı’ projesinde sona gelindi. geçtiğimiz hafta İçişleri Bakanı Efkan Ala, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na verdiği brifingte sistemin testlerinin başarıyla tamamlandığı bilgisini sundu. Projeyi başarılı bulan Başbakan Davutoğlu ise Kayıp Alarmı’nın en kısa sürede hayata geçirilmesi talimatını verdi.

 

Semtteki herkese kısa mesaj
Amerika’da uygulanan Amber Alarmı adlı sistemin benzeri olacak proje emniyet ile vatandaşın kayıp çocuklarla ilgili vakalarda işbirliğine odaklanıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı tarafından yürütülen projede, ilk olarak kaybolan çocukların resimleri ve eşkal bilgilerinin aileler tarafından en yakın polis birimine iletilmesiyle çalışmaya başlıyor. Hızlıca Asayiş Daire Başkanlığı’na bağlı Kayıp Alarmı birimine iletilen bilgiler çocuğun kaybolduğu semtteki tüm telefon kullanıcıların listesine SMS (kısa mesaj) ve MMS (görüntülü mesaj) olarak iletilecek. Kaybolan çocuklar ile ilgili tüm işlemleri Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bünyesinde özel oluşturulan bir ekip takip edecek.

 

Mesaj okunmadan telefonlar açılmayacak
Ayrıca eğer çocukla ilgili kaçıran bir araba ya da eğer varsa şüpheli şahıslara ait eşkal bilgisi, araç rengi, markası ve plaka numaraları da cep telefonlarına gönderilecek. Mesaj gittiği telefonları okunana kadar kilitleyecek. Kullanıcılar polisten gelen bu mesaja bakmadan telefonlarını açamayacak. Vatandaşın vereceği anlık bilgiler eşliğinde kaybolan çocuğun bulunduğu bölgeden uzaklaşmadan bulunması amaçlanıyor. Kayıp çocuğa belirlenen süre içinde ulaşılamazsa mesaj halkası büyütülerek önce ilçe, sonra il gerekirse Türkiye genelindeki tüm cep telefonu abonelerine iletilecek.

 

Çocuğun saç telini mutlaka saklayın
Emniyet yetkilileri 3 bin 170’ten fazla çocuğun kayıp olduğu Türkiye’de kayıpların bulunmasında en önemli durumun hemen polise haber vermek olduğunu belirtiyor. Özellikle 0-12 yaş grubundaki çocuklarda ailelerin ilk etapta bulamadığı çocukları için aramaya başlamadan polise haber verilmesi gerektiğini vurgu yapılıyor. Vatandaşın kayıp ihbarı yapmadan 24 saat beklemesi gerektiği gibi yanlış bir bilgiyle hareket ettiği belirten yetkililer özellikle çocuklara ait yakın dönemde çekilmiş fotoğraf ile DNA tespitinde kullanılacak saç tellerinin aileler tarafından saklanması gerektiğine dikkat çekiyor.

 

Amber Alarmı
1996’da ABD’nin Teksas eyaletindeki Arlington şehrinde bulunan evinin önünde bisiklete binerken arabalı bir kişi tarafından kaçırılan 9 yaşındaki Amber Hagerman tüm aramalar sonucunda dört gün sonra ölü olarak bulundu. Polis kayıtlarında Amber’ın 8 dakikalık bir sürede kaçırıldığı ortaya çıkınca Amber’in annesi Donna Norris hukuk mücadelesi başlatarak çevredeki herkesi kayıp çocuk konusunda bilgilendiren bir sistem kurulmasına öncülük etti. Şu anda ABD ile birlikte bir çok Avrupa ülkesinde kullanılan sistemde herhangi bir çocuk kaçırıldığı zaman şüpheli kişi ya da araç, eğer bir bilgi yoksa kaçırılan çocuğun fotoğrafları ve tüm bilgileri ülkenin tüm televizyonlarında, radyolarında, elektronik bilboard ve trafik levhalarında halka iletiliyor.

 

Not: Haberin 27 Ekim 2014 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/kaybolan-cocuk-mesajla-aranacak–690991-gundem/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.