Martı projesi olarak bilinen Kabataş Deniz Terminali’nin ÇED raporu tamamlandı. Revize edilen proje yaklaşık 8 bin metrekare büyüdü. İki kata artan deniz dolgu alanı ise yaklaşık 37 bin metrekare olacak. İki yılda tamamlanması beklenen Kabataş Deniz Terminali 542.5 milyon liraya mal olacak.
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
Kamuoyunda Martı projesi olarak bilinen Kabataş Deniz Terminali’nin revize edilen yeni planı görücüye çıktı. ÇED raporu tamamlanan proje 2011 yılında 57.948 m² iken yeni planda toplam 65.700 m² olacak. İlk planda 17.362 m² olan dolgu alanı ise revizenin ardından yaklaşık iki kat arttı. Yeni plana göre denizdeki dolgu alanının büyüklüğü 36.869 m² olacak. ÇED raporunda Kabataş’tan Üsküdar’a yapılacağı bahsedilen yaya tüneli geçişiyle ilgili bir bilgi bulunmuyor. Revize edilen projeye göre Kabataş Deniz Terminali’nin 24 ayda tamamlanması planlanıyor. Terminal yaklaşık 542.5 milyon liraya mal olacak.
4 yeni iskele geliyor
Mevcut Kabataş Deniz Terminali’nde 5 iskele ve 3 adet rıhtım yer alıyor. İskele ve rıhtımlardaki yeni düzenleme ile mevcuttaki 5 iskeleden 4’ü sökülerek yerine 4 adet yeni iskele yapılacak. Yeni yapılacak bu 4 iskeleden, soldan sağa sırasıyla ilk iskeleyi İDO, sonraki iskeleyi İBB Şehir Hatları ve son iki iskeleyi ise DENTUR işletmeleri kullanacak. Projenin yaklaşık 650 metrelik deniz kısmı ise yanaşma rıhtımı olarak görev yapacak. Proje alanında aynı anda küçüklü/büyüklü yaklaşık 22 adet deniz taşıtı terminalde bekleyebilecek.
Yeni hatlar açılacak
Revize edilen projeyle birlikte yeni hatlar açılarak sefer sayıları arttırılacak. Böylece sefer düzenlenen Kınalıada, Adalar, Bostancı, Bakırköy, Sarıyer, Bursa iskelelerinin dışında Üsküdar, Yalova vb. iskelelere yeni seferler düzenlenecek. Proje kapsamında inşaat aşamasında günde ortalama 250 kişinin, işletme aşamasında ise yaklaşık 100 kişinin çalışması planlanıyor.
Kabataş transfer merkezi olacak
İBB tarafından yapımına 2013 yılında başlanan 18 km’lik Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro hattının Kabataş’a uzatılması kararı alınmıştı. Bu sistem, Mecidiyeköy-Kabataş metro ihalesi ile Kabataş-Mahmutbey Metro hattına dönüştü. 25 km uzunluğunda ve günde 1 milyondan fazla yolcu taşıma kapasiteli bir hat olan metronun Kabataş aktarma merkezine eklemlenmesiyle bu noktadaki yolcu sirkülasyonu artacak. Hat inşaatı tamamlandığında Bağcılar, Esenler, Gaziosmanpaşa ve Kağıthane ilçelerinin Kabataş Transfer Merkezi ile denizyolu ulaşımına ve diğer raylı sistem hatlarına entegre olmaları sağlanacak.
Füniküler istasyonu büyüyecek
Projede dolgu alanının artmasının en büyük nedeni olarak metro ve füniküler istasyonu gözüküyor. Buna göre 13 metre derinlikteki füniküler sistemin üst katındaki hole çıkmak üzere tasarlanan metro yolcuları ile füniküler yolcularının oluşturacağı yeraltı yoğunluğunu karşılamak için üzere füniküler istasyonunun -10 metre kotundaki peron katı iki yönde genişletilecek. Böylece zemin altı yapısı denize doğru büyümüş olacak. Aynı zamanda ulaşım sistemlerinin kesişmemesi için Dolmabahçe ile Fındıklı arasında araç trafiği yer altına alınacak.
Zemine 605 kazık çakılacak
Proje kapsamında zemin güçlendirilmesi için denize dolgu ve kazık çakma işlemleri yapılacak. Denizde 6 bin 655 metre çelik boru kılıf çakılacak ve 2 bin 347 metre betonarme kazık soketi yapılacak. Dolgu alanının üstünde yükseleceği zemin için her biri ortalama 12 metre boyunda olan toplam 605 adet kazık çakılacak.
NOT: Haberin 25 Ekim 2016 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/kabatas-in-marti-si-boyle-olacak-999094-yasam/) okunabilir.