İlk gün 60 uçuş

31 Ekim’de faaliyete geçecek 3. Havalimanı’nda ilk uçuş saat 14.00’da Ankara’ya yapılacak. İlk gün toplam 60 uçuş gerçekleşecek 7 bin 500 yolcu uçacak. Daha sonra uçuşlar saatte 60 uçuşa çıkacak. Havalimanının ismi işletmeci firmaların ortak fikri ve yapılan araştırmaların sonucu olarak ortaya çıkacak. İsim 31 Ekim’de açılanacak. Açılış öncesinde 5 bin sahte yolcu 5 bin problem çıkartıp havalimanını test edecek.

13 Eylül 2018 Vatan Gazetesi 5. sayfa

EMRE ESER/VATAN EKONOMİ
FOTOĞRAFLAR: İLKER AKGÜNGÖR/VATAN HABER MERKEZİ

İstanbul Yeni Havalimanı’nın açılmasına 45 gün kaldı. İşletmeci firma İGA başta olmak üzere tüm firmalar son güne tüm işleri yetiştirmek için son hazırlıklarını yapıyor. Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu dün taşınma programı ve açılık sürecine ilişkin planın detaylarını açıkladı.

7 bin 500 yolcu
31 Ekim’de resmi açılışı gerçekleştirilecek havalimanından ilk uçak saat 14.00’da Ankara’ya hareket edecek. Aynı şekilde piste inecek ilk uçak da bundan 10 dakika sonra Ankara’dan gelen başka bir uçak olacak. İlk yurt dışı uçuşu KKTC’ye gerçekleştirilecek. 31 Ekim’deki açılışın ardından ilk gün havalimanında 60 uçuşun yapılacağını söyleyen Samsunlu, “İlk günümüzde toplamda 7 bin 500 yolcuya ev sahipliği yapacağız. 2’nci günden itibaren saatte 60 uçuşa ev sahipliği yapacağız. Aslında teknik olarak kapasitemiz saatte 90 uçuş ancak şimdilik bu seviyede çalışmayı uygun gördük” şeklinde konuştu.

İsim belli değil
İstanbul Yeni Havalimanı’nın adı ile ilgili tartışmalara ilişkin henüz net bir sonucun ortaya çıkmadığını belirten Kadri Samsunlu, “İsim konusu, yönetim kurulu üyelerimizin dünya genelinde yaptıkları araştırma çalışmaları ve ilgili mercilerle yapılacak değerlendirmeler sonucu alınacak kararla belirlenecek. Tüm paydaşlar kedni önerisini sunacak. Verilen karar doğrultusunda havalimanının ismi 31 Ekim’de açıklanacak” ifadelerini kullandı.

5 bin yolcu 5 bin problem
İnşaatının yüzde 95’i tamamlanan havalimanında ORAT (Operational Readiness and Airport Transfer) yani ‘İşletmeye Hazırlık ve Havalimanı Transferi’ uygulaması kapsamında 3 büyük sınav yapılacak. Havalimanının açılıştan sonra sorunsuz bir şekilde çalışması için ilk sınav 15 Eylül’de bin yolcu ve 750 personel ve 2 THY uçağı ile başlayacak. Bir gün boyunca sürecek simülasyonda İstanbul’un farklı noktalarından personel, öğrenci ve çeşitli meslek gruplarından bin yolcu gerçekten uçacakmış gibi havalimanına gelecek. Ekim’in ilk haftası 2’nci büyük sınav 3 bin yolcu ve 3 uçakla yapılacak.

Sorun çıkartacaklar
Son ve en önemli sınav da 11 Ekim günü gerçekleşecek. Daha önceki similasyon testlerinin sonuçlarına göre 5 bin yolcuya görevler verilecek. Her yolcu kendine verilen görev kapsamında değişik problemler çıkararak bunu havalimanı personelinin çözmesini isteyecek. Yanlış kapıya gitme, yanlış ve çift biletleme, eşya kaybı, uçak kaçırma, pasaport kontrolü ve transfer işlemleri gibi konularda personelin kabiliyeti son kez zorlanacak. Personelden her yolcunun yanında bir görevli olmadan kendi başına sorunsuz bir şekilde kapıya gitmesinin sağlanması istenecek.

102 farklı senaryo
Havalimanının taşınması için 2 yıldır Kopenhag ve Incheon Uluslararası Havalimanı’ndan danışmanlık aldıklarını belirten Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, “Şimdiye kadar yapılan en büyük havalimanı transferini gerçekleştiriyoruz. dünyada 45 kilometre uzağa taşınmış başka bir havalimanı yok. ORAT ekibimizdeki 8 danışman, 60 kişilik ekip ve 100 operasyon personeli ile sıkı bir plan yürütüyoruz. Açılış öncesinde havalimanı ile ilgili 102 farklı senaryo çıkardık. Bunların 46 tanesi başarı ile tamamlandı diğerlerine devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Sis ve kar etkilemeyecek
Yani havalimanı açılmadan önce bölgede sıklıkla oluşan sisli havaların uçak trafiğini sekteye uğratacağı konuşuluyordu. Kadri Samsunlu, uçakların en zorlu hava şartlarında sağlıklı iniş-kalkış yapmasını sağlayan CAT3 sisteminin havalimanına yerleştirildiğini ve Devlet hava Meydanları tarafından tüm kontrollerinin yapıldığını açıkladı. CAT3 sistemi bulunan havalimanlarında 50 metre yatay 15 metre dikey seviyedeki görüş mesafelerinden sağlıklı iniş-kalkışlar yapılabiliyor.

Rüzgar güllerini satın aldı
Havalimanı açılışından önce tartışma konusu olan konulardan birisi de havalimanı arazisinin etrafındaki ruzgar santralleri idi. Geçtiğimiz dönemde bu santrallerin uçuş trafiğinin güvenle sağlanması için kaldırılması gerektiği konuşulurken Kadri Samsunlu, bu rüzgar güllerinin İGA tarafından satın alındığını 2019 başında başka bir bölgeye taşınacağını açıkladı. Samsunlu, “Bu ekonomik ortamda bu santrallere gereğinden fazla para vererek aldığımızı düşünüyorum. Havalimanı söz konusu olmasa böyle bir işleme asla izin vermezdim” dedi.

İki önemli belge tamam
29 Ekim’de gerçekleştirilecek açılış öncesi SHGM ve DHMİ’den alınması gereken iki önemli yetki belgesinin olduğunu söyleyen Kadri Samsunlu, “Hedefimiz 12 Ekim 2018’de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden gerekli sertifikamızı aldıktan sonra 16 Ekim’de Devlet Hava Meydanları geçici kabulü alıp 29 Ekim’de operasyonları başlatacağız. Biz kendimizden eminiz bir sorun çıkacağını düşünmüyoruz. Söz verdiğimiz ne varsa hepsini gerçekleştirdik. Eksiklerimiz elbette vardır. Ancak bu eksikler kesinlikle operasyonları etkileyecek unsurlar değildir” dedi.

Belgeseli çekildi
İstanbul Yeni Havalimanı’nın 2015 yılından bu yana tüm aşamaları büyük bir medya ekibi tarafından kayda alındı. Çekimler açılışa kadar sürecek ve daha sonra ulusal ve uluslararası belgesel kanallarında yayınlanacak.

13 Eylül 2018 Vatan Gazetesi 1. sayfa

NOT: Haberin 13 Eylül 2018 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/ilk-gun-sadece-60-ucus-1199355-ekonomi/)  okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.