Gazzeli doktorlar Kara Pazartesi’yi anlattı: “Ölen kardeşine veda edip yaralılara koştu”

İsrail askerlerinin saldırılarında yaralananları tedavi eden Gazze’deki Şifa Hastanesi’nin doktorları ‘Kara Pazartesi’yi anlattı. Gazzeli doktorlar, “Bir doktor arkadaşımız ölen kardeşine son kez bakıp veda ettikten sonra yaralılara koştu. Her oda yaralılarla dolu. İnsanları yatıracak yer olmadığı için hastanelerin önüne çadır kurduk. Bir odada aynı anda 2-3 yaralıyı ameliyat ettik. İlaç, tıbbi malzeme ve kan stoğu kritik durumda. Dünya Sağlık Örgütü acilen müdahale etmeli” dedi.

16 Mayıs 2018 Vatan Gazetesi 1. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

ABD’nin İsrail Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıma kararıyla başlayan protestolarda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 60’a ulaştı. Ölümlerin büyük çoğunluğu Gazze sınırında yaşanırken, İsrail’in dünyadan tecrit ettiği Gazze’deki hastanelerde durum giderek kötüleşiyor. Gazze’nin en çok bilinen sağlık kurumu olan ve 2014’te İsrail tarafından vurulan Şifa Hastanesi’nde önceki gün olayın ilk saatlerinde 400’den fazla yaralıya müdahale edildi. Ancak saatler ilerledikçe bu rakam bini aştı.

“Her oda ve ameliyathane ağzına kadar dolu”
Hastane gelen yaralı sayısının artmasıyla hastanenin önüne yatak olmadığı için Uluslarası Kızılhaç Örgütü’nün de yardımıyla basit sedyelerin konulduğu acil müdahale ve triyaj çadırı kuruldu. Ancak bu önlemler bile yetmedi. Yüzlerce yaralıyla baş etmeye çalışan hastane personeli bir ameliyathanede aynı anda 2-3 yaralıyı ameliyat ederek hayata döndürmeye çalıştı. Hastanede görevli Dr. Abu Rayan Ziara yaşananları şöyle anlattı: “Aslında Gazze’deki hastanelerde çalışan cerrahlar ağır yaralanan Filistinlileri iyileştirmek için sıradan bir iş yapıyor. Çünkü devamlı böyle saldırılarla karşı karşıyayız. Şifa Hastanesi’nin her odası, ameliyathaneleri ağzına kadar yaralılarla dolu. Dün öyle durumlar yaşadık ki çoğu zaman aynı ameliyathane de 2 veya 3 yaralıyı aynı anda ameliyat etmek zorunda kaldık.”

“İlaç ve kan stoğumuz bitmek üzere”
İsrail askerlerinin Gazze’yi ölüm tarlasına çevirmesinin ardından her türlü tıbbi malzemeye ve yaşamsal desteğe ihtiyaç artıyor. Dehşet veren yaralanmaları tedavi etmeye çalışanlardan biri olan Dr. Ziara, “Durum görünenin ötesinde, kelimelerle anlatacak boyutta değil. İlaç stoğumuz bitmek üzere. Gazze hastanelerinde durum felaket. Mısır ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) acilen müdahale etmeli. Tüm hastaneler olarak yaralıları kurtarmak için insanlarımızı kan bağışı yapmaya çağırıyoruz” diyor.

“Acımızı yaşayacak zamanımız yoktu”
VATAN’ın ulaştığı Şifa Hastanesi’nin bir başka doktoru ise, “Arkadaşlarımızdan Dr. Mutasım Al Nunu’nun İç Güvenlik Teşkilatı’na görevli kardeşi Motaz, İsrailli keskin nişancı tarafından öldürüldü. Dr. Mutasım hastanede kardeşine son kez bakıp veda ettikten sonra yaralılara yardım etmeye çalıştı. Hastanede çok acı sahneler yaşadık. Ölen abisinin yanında ‘Niçin beni yalnız bırakıyorsun’ diye ağlayan genç bir adamı başka bir doktor meslektaşım gelip, ‘Abini hemen morgtaki soğuk dolaba koy. Çünkü bir başkası geldi’ diyerek uyardı. O kadar kötü zamanlar yaşadık ki durup düşünecek, acımızı yaşayacak vaktimiz bile yoktu. Dünya bu çığlığımızı artık duymalı” dedi.

“Yardım bekleyen 18 kişi öldü”
Şifa Hastanesi’nin odaları ve ameliyatları yaralı doluyken, dün koridorlarda şehit olmuş Filistinlerin cenazeleri bulunuyordu. Hastanenin kapasitesinin çok üstündeki yaralı girişi endişe yaratıyor. Şifa Hastanesi’nin kapasitesindeki yetersizlik yüzünden dün bazı acil ameliyatlar bile ertelendi. Doktorlar gösterilerin sürmesi ve yaralı akınının devam etmesi halinde hastanedeki tıbbi hizmetin tamamen çökmesinden korkuyor. Hastanenin acil servisini yöneten Dr. Ayman al-Sahabani, Pazartesi gecesi tıbbi yardım almayı bekleyen en az 18 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

“Hastanelerin yakıtı bitiyor”
Dün Şifa hastanesine giden Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (UNOCHA) Koordinatörü Jamie McGoldrick ise durumu şöyle anlattı: “2 bin 771 yaralının 1.359’unun gerçek mermiyle yaralandığı rapor edildi. 130 yaralı ise hastaneye kritik durumda getirildi. Gazze’de ortaya çıkan trajediden derin kaygı duyuyorum. Şifa Hastanesi’ndeki tıbbi ekipler, kadın ve çocuklar da dahil olmak üzere yüzlerce yaralıya müdahale etmeye çalışıyor. Temel tıbbi malzemeler sınırda ve tükeniyor. Asıl endişe verici olan Gazze’deki hastanelerinin faaliyetlerine devam edebilmek için bir haftadan az yakıt rezervine sahip olmalarıdır.”

97 ölü, 12 bin yaralı
UNOCHA’dan yapılan açıklamaya göre protestoların başladığı 30 Mart’tan bu yana 12’si çocuk 97 kişi İsrail Ordusu tarafından öldürüldü. Aynı dönemde toplam 12 bin 271 Filistinli yaralandı. Bunların 6 bin 760’ı hastanelere kaldırıldı. Hastaneye kaldırılan yaralıların yüzde 53’ünün yani 3 bin 598 kişinin ise gerçek mermiyle vurulduğu tespit edildi. İsrail tarafında ise önceki gün ilk defa bir asker hafif yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Gazze sınırındaki Kerem Shalom ve Eretz geçişleri ise İsrail tarafından 11 Mayıs’ta kapatıldı. İnsani yardım kuruluşları geçiş yasağının Gazze’deki durumu daha da kötüleştireceğini belirtiyor.

Sağlık personellerine bile saldırdılar
Dünya Sağlık Örgütü ise 30 Mart ile 13 Mayıs tarihleri arasında Filistinli sağlık personellerine yönelik 211 saldırıyı belgeledi. Saldırılarda 9 sağlıkçı mermiyle, 13 sağlık personeli ise gaz kapsülünün vücutlarına isabet etmesiyle yaralandı. 189 sağlık personeli ise göz yaşartıcı gazdan etkilenerek hastanelik oldu. Filistin Sağlık Bakanlığı’na ait 25 ambulansın zarar gördüğü İsrail Ordusu’nun saldırılarında dün bir Filistinli sağlık personeli hayatını kaybetti. DSÖ bu ölümün ardından tüm sağlık çalışanlarının ve sağlık tesislerinin korunmasına yönelik çağrı yaptı.

16 Mayıs 2018 Vatan Gazetesi 13. sayfa

NOT: Haberin 16 Mayıs 2018 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/filistinli-doktorun-buyuk-drami-olen-kardesine-veda-edip-yaralil-1166622-dunya/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.