Eğitimde karar günü!

19. Milli Eğitim Şurası bugün yapılacak Genel Kurul toplantısıyla sona erecek. Genel Kurul’da ilkokul birinci sınıftan itibaren zorunlu din dersi ve liselerde zorunlu Osmanlıca dersi gibi tartışılan bir çok konu oylanacak

6 Aralık 2014 Vatan Gazetesi 18. sayfa
6 Aralık 2014 Vatan Gazetesi 18. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

 

Milli Eğitim Şurası, ‘danışma kurulu’ olarak Türkiye’nin milli eğitim politikasını belirlemede nemli bir yere sahip. Şurada görüşülüp karar altına alınan konular Milli Eğitim Bakanlığı’na tavsiye kararı olarak sunuluyor. Bu tavsiye kararlarının büyük çoğunluğu milli eğitim politikası olarak yaşama geçiriliyor. Daha önce yapılan şuralarda benimsenen ‘katsayı farkının kaldırılması’ ve 4+4+4 gibi kararlar uygulamaya geçmişti.

 

Dört ana başlık
Antalya’da 2 – 6 Aralık arası toplanan 19. Millî Eğitim Şûrası’nda da gündem konuları dört ana başlıkta toplandı: Öğretim programları ve haftalık ders çizelgeleri, öğretmen niteliğinin artırılması, eğitim yöneticilerinin niteliğinin artırılması ve okul güvenliği. Dört gün boyunca şurada birçok tartışmalı konu ele alındı. Bugünse alt komisyonlardan öneri olarak gelen birçok konu karara bağlanacak. Şura Genel Kurulu’nda yapılacak oylamayla belirlenecek tartışmalı konular şöyle:

 

‘Değerler’ eğitimi
* ‘Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri’ komisyonunda, liselerde Osmanlı Türkçesi dersinin zorunlu olması önerildi ve oy çokluğuyla kabul edildi.
* Anaokullarında ‘değerler eğitimi’ verilmesi kabul gören öneriler arasında.
* İlkokuldan sonra hafız olmak isteyen öğrencilere tanınan 1 yıl muafiyet hakkı iki yıla uzatıldı.
* İlkokul 4. sınıftan itibaren zorunlu olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin ilkokulun ilk 3 yılında da zorunlu olarak okutulması önerisi komisyonda kabul edildi.
* Kutlu Doğum Haftası, muharrem ayı ve Aşure Günü’nün belirli gün ve haftalar kapsamına alınması benimsendi

 
Saatler değişiyor
* Ortaokullardaki 35 saatlik ders süresinin 30’a düşürülmesi benimsendi.
* 29 saat olan zorunlu ders süresi 25’e indi.
* Teneffüs süreleri uzatılacak, okullarüa giriş-çıkış saatleri değişecek.
* İlkokullarda haftada 30 saat ders, bunun 5 saatinin seçmeli sosyal etkinlikler ve etüt dersi olarak kullanılması önerisi de geçti.

 

İnsan hakları kalkıyor
* Şu an 4. sınıfta 2 saat olan insan hakları, yurttaşlık ve demokrasi dersi kaldırılıp bu konuların sosyal bilgiler dersinde verilecek.
* Rehberlik ve kariyer planlamanın da ‘serbest etkinlik’ kapsamında yapılması önerildi.
* İlkokullardaki ‘Oyun ve Fiziki Etkinlikler’ dersiyle ortaokullardaki ‘Beden Eğitimi ve Spor’ dersinin ismi ‘Beden Eğitimi ve Oyun’ olarak değiştirilecek.
* Liselerdeki T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi içeriğinin bilimsel, arşiv bilgi ve belgeleri ışığında objektif olarak yeniden düzenlenmesi kabul edildi

 

Kürt ve Süryani masalları
Almanya’da yaşayan yazar Yücel Feyzioğlu’nun kabul edilen önerisine göre Kürt ve Süryani masallarının da aralarında olduğu Mezopotamya masalları anaokulu ve ilkokullarda Türkçe olarak öğretilebilecek. Masalların yayınlandığı kitaplar 100 Temel Eser arasına da girebilecek.

 

Kokteyl servisi kaldırıldı
Eğitim Bir Sen tarafından turizm ve otelcilik meslek liselerinde ’Alkollü İçecek ve Kokteyl Servisi’ dersinin kaldırılmasına yönelik öneri dün öğleden önceki oturumda reddedildi. Sendika konuyu sonra tekrar gündeme getirdi. Büyük tartışmalar yaşandı ve öneri gündeme alınarak kabul edildi.

 

Emniyetten öğrenci bilgileri verilecek
İlk ve ortaokullarda hizmet alımıyla özel güvenlik ve sağlık personeli bulunacak. Okul girişlerinde X-ray cihazı, duman sensörü ve kamera kurulması önerileri de komisyondan geçti. Güvenlikle ilgili değerlendirmede geçer not alan okula ‘güvenli okul bayrağı’ verilecek. Milli Eğitim Bakanlığı risk grubundaki öğrencilerin bilgilerinin sağlık ve emniyet kuruluşlarından talep edebilecek. MEB, istediği anda Emniyet’ten öğrencilerle ilgili anlık istihbarat alabilecek. Bu öneri öğrenciler fişlenecek itirazlarına rağmen oy çokluğuyla kabul edildi.

 

Öğretmenlere ‘yıpranma payı’ geliyor
Şurada ‘Öğretmen Niteliğinin Artırılması’ konu başlığı altındaki grup çalışmalarında alınan tavsiye niteliğindeki kararlar şöyle:
* Öğretmenlere, eğitim çalışanlarına, eğitim sistemine bir katkısı olmadığı gerekçesiyle rotasyonun kaldırılması
* Öğretmenlere yıpranma payı getirilmesi. Öneri şöyle: 4 yıl çalışan öğretmen 5 yıl çalışmış kabul edilecek. 4 yıla 1 yıl yıpranma payı verilecek.
* Yüksek lisans ve doktora yapan öğretmenlerin ek ders ücretinin artırılması önerildi. Buna göre yüksek lisans yapan öğretmenler ek derslerini yüzde 25, doktora yapan öğretmenler de yüzde 40 daha fazla alacak
* Nöbetin ücretlendirilmesi. Öğretmenler nöbetçi oldukları gün ek ücret alacak
* Mülakat uygulamasının kaldırılması

 

Reddedilen öneriler
Şurada bazı öneriler de tartışılarak reddedildi:
* Karma eğitim mecburiyetine son verilmesi
* 8. sınıfta okutulan T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin kaldırılarak sosyal bilgiler dersinde ünite olarak okutulması ve dersin adının ‘T.C. Devrim Tarihi ve Atatürkçülük’ olarak değiştirilmesi
* Felsefe grubu derslerinin ortaokulda okutulması
* Alevilik konusunun din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde ayrı bir başlık olarak okutulması
* Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerinin tek çatı altında toplanması
* Kürtçenin zorunlu ders olarak okutulması

 

Katsayı ve 4+4+4
Milli Eğitim Şuraları her zaman tartışmalarla geçti. AKP iktidarı döneminde yapılan iki şurada eğitimi dönüştüren önemli kararlar alındı. 2006’daki 17. Milli Eğitim Şurası’nda alınan en önemli karar imam hatip liselerine uygulanan katsayı farkının kaldırılması tavsiyesi olmuştu. Bu tavsiye kararı 2011’de YÖK tarafından katsayının kaldırılmasıyla sonuçlandı. 2010’da yapılan 18. Milli Eğitim Şurası’nda alınan en önemli karar ise zorunlu eğitimin 4+4+4 sistemiyle 12 yıl olarak düzenlenmesi oldu. Bu tavsiye de 2012’de TBMM’den geçerek yasalaştı.

 

“Çocuklar alkolle tanışır mı?”
Şurayla ilgili konuşan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, turizm liselerinde içki sunumu dersinin kaldırılmasıyla ilgili “Dersin çocukları alkole yönlendirme riski olabilir. Çocuklar bu derste alkolle tanışır mı endişesiyle bu öneri getirildi. Bu ders verilecekse yasal düzenleme yapılmalı” dedi. Bakan Avcı Osmanlı Türkçesi için “Osmanlıca dersi sosyal bilimler liselerinde zorunlu ders olarak okutuluyor. Diğer liselerde seçmeli olarak var. Benim önerim seçmeli olarak devam etmesi. Hafızlık eğitimi için asgari iki yıl gerekir. Hafızlık eğitimlerini tamamladıktan sonra tekrar eğitimlerine devam edebilsinler diye önerilen bir program” diye konuştu. Avcı, “Karma eğitime son verilmesi gündemimizde değil. Karma eğitim zaten zorunlu değil. Kız öğrencilerin gideceği kız meslek, imam hatip ve başka liseler var. Ankara’da kız imma hatip lisesi yok diyorlar. İnşallah Ankara’da bir kız imam hatip lisesi açacağız” dedi. Avcı, ilkokul 1’den itibaren zorunlu din dersi için ise, “Zorunlu din dersi lise ve ortaokullarda tartışma konusuyken ilkokullarda bu konunun gündeme gelmesi bana doğru gelmiyor” diye konuştu.

 

NOT: Haberin 6 Aralık 2014 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buralardan (http://www.gazetevatan.com/egitimde-karar-gunu-703990-gundem/ ve http://www.gazetevatan.com/emniyetten-ogrenci-bilgileri-istenecek-703991-gundem/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.