Eczacılardan YÖK’e: “Fakülte açmayın, kontenjanları azaltın”

Eczane açma kriterlerin değişmesiyle eczacıların istihdam sorunu yaşayacağını belirten İstanbul Eczacı Odası, YÖK’e bir yazı göndererek yeni eczacılık fakültesi açılmamasını ve öğrenci kontenjanlarının azaltılarak eczacılıkta taban puanı uygulanmasını istedi.

İstanbul Eczacı Odası YÖK'ten yeni eczacılık fakültesi açılmamasını istiyor.
İstanbul Eczacı Odası YÖK’ten yeni eczacılık fakültesi açılmamasını istiyor.

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

Yönetmelikle getirilen ilçe sınırları içinde en az 3 bin 500 kişiye bir eczane açılabilmesi kısıtlaması önümüzdeki dönemde eczacıların ciddi bir işsizlikle karşılaşacağını gösteriyor. Bu sorunla ilgili çalışma yapan İstanbul Eczacı Odası (İEO), YÖK’e bir yazıyla başvurarak çeşitli tedbirlerin alınmasını istedi.

Fazladan 8 bin eczacı
İEO Yönetim Kurulu tarafından YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, YÖK Başkanvekilleri Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu, Prof. Dr. Yavuz Atar ve YÖK Akademik Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu’na gönderilen raporda Sağlık Bakanlığı’nın 2023 hedefleri ışığında hazırladığı değerlendirme raporuna vurgu yapıldı. Raporda, ‘Mevcut mezun sayıları ve istihdam rakamları göz önüne alındığında 2023 yılında ülke genelinde 31 bin 300 eczacı ihtiyacına karşın, 39 bin 400 eczacı arzı söz konusu olacaktır’ denildi.

“Taban puanı uygulansın”
İEO ve Eczacılık Fakülteleri Dekanlar Konseyi tarafından hazırlanan ‘Eczacılık Fakülteleri Yükseköğretime Giriş Başarı Sırası Belirleme Raporu’ ve ‘Eczacılık Fakültelerinde Eğitime Başlamak İçin Asgari Ölçütler’ raporları da YÖK’e sunuldu. İEO yaşanacak sorunun önlenmesi için, YÖK’e yazdığı yazıda çözüm önerilerini şöyle sıraladı: “Tüm bu gerçekler eczacılık mesleğinin geleceği açısından tehdit oluştururken, son yıllarda sayıları hızla artan eczacılık fakülteleri ve öğrenci kontenjanları da göz önüne alındığı takdirde eczacılık lisans eğitimi açısından gerek yeni fakülte açılmasının önüne geçilmesi, gerekse öğrenci kontenjanlarının azaltılarak eczacılıkta taban puan uygulamasına geçilmesi mesleki geleceğimiz açısından elzemdir.”

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.