Doktor adayları alarm veriyor!

Tıp fakültesinden mezun olacak 6. sınıf öğrencileriyle yapılan araştırmaya göre doktor adaylarının yaklaşık yüzde 64’ü aşı yapma, kanül takma, kan alma, dikiş ve düğüm atma, serum hazırlama gibi bir çok temel konuda yetersiz olduklarını düşünüyor.

31 Temmuz 2014 - Vatan Gazetesi
31 Temmuz 2014 – Vatan Gazetesi

Doktor adayları alarm veriyor

 

Tıp fakültesinden mezun olacak 6. sınıf öğrencileriyle yapılan araştırmaya göre doktor adaylarının yaklaşık yüzde 64’ü aşı yapma, kanül takma, kan alma, dikiş ve düğüm atma, serum hazırlama gibi bir çok temel konuda yetersiz olduklarını düşünüyor.

 

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

 

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde mezun olacak 6’ıncı sınıf öğrencileriyle yapılan bir araştırmaya göre doktor adaylarının yaklaşık yüzde 64’ü aşı yapma, kanül takma, kan alma, dikiş ve düğüm atma, serum hazırlama gibi bir çok temel konuda yetersiz olduklarını düşünüyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Solakoğlu ile uzman yüksek hemşire Mail Özçelik’in yürüttüğü araştırmaya, fakültenin 6’ıncı sınıfında okuyan 350 öğrencinin 283’ü katıldı. Araştırmaya katılan öğrencilerin kan alma, cerrahi dikiş ve düğüm atma, ilaç uygulama, pansuman yapma, serum takma ve serum solüsyonu hazırlama gibi 18 temel mesleki beceriyle ilgili durumları ölçüldü.

 

Bir kez bile yapmadılar
Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 81.1’i subkutan (deri altı) ilaç hazırlama, yüzde 77.2’si yetişkine aşı uygulama, yüzde 76.3’ü intradermal (deri içi) ilaç uygulama, yüzde 75.1’inin çocukta aşı uygulama, yüzde 42.9’unun serum solüsyonu hazırlama, yüzde 28.4’ü ise cerrahi dikiş ve düğüm atma gibi temel işlemleri 6 yıl boyunca bir kez bile yapmadıklarını söyledi. Doktor adayları bu uygulamaları yaparken ise yüzde 33.2 asistandan, yüzde 25.9 asistan ve hemşireden, yüzde 24 hemşireden ve yüzde 14 oranında kendisi gibi öğrenci olan dönem arkadaşlarından yardım aldıklarını belirtti. Öğrencileri bu uygulamalar için eğiten öğretim üyelerinden ise sadece yüzde 0.7’sinin yardım alabildiği de ortaya çıktı.

 

Yüzde 64 yetersiz
Doktor adaylarına yapılan uygulamalarda kendilerini yeterli bulma durumu sorulduğunda ise kendini yeterli bulan öğrenci oranı yüzde 36.1’de kaldı. Kendini yeterli bulmayan ya da kısmen yeterli olduğunu söyleyen doktor adayı oranı ise yüzde 63.9 oldu. Öğrencilerin yüzde 14.4’ü kendini kısmen yeterli bulurken, yüzde 49.5’i kendini yeterli görmediğini ifade etti.

 

Aşı, kanül takma ve dikiş atmayı beceremiyorlar
Araştırmaya katılan 6’ıncı sınıf öğrencilerinin yüzde 33.2’si çocukta aşı uygulama, yüzde 31.1’i yetişkinde aşı uygulama, yüzde 29.7’si intravenöz (damar içi) kanül takma, yüzde 27.6’sı cerrahi dikiş ve düğüm atma, yüzde 19.4’ü serum takma, yüzde 18’i seruma ilaç katma, yüzde 17.7’si kan alma, yüzde 16.3’ü ise pansuman yapma konusunda yeterli olmadıklarını belirtti. Öğrencilerin uygulamaları neden yapamadıkları araştırıldığında ise fırsat verilmemesi, uygulamaları bilmemek, personel ve sekreterlik işleri gibi gereksiz işler yaptırılması, öğretecek kimsenin olmaması neden olarak sıralandı.

 

“Bu yüzden sağlık problemleri yaşayacağız”
Araştırmayı yapan Prof. Dr. Zeynep Solakoğlu, VATAN’a önümüzdeki 20 yıl içinde bu durum yüzünden sağlık problemleri yaşayacağımızı söyledi: “Öğrencileri model ya da maketler başında bu uygulamaları en az bir kez yapabilecek şekilde eğitiyoruz. Uygulamaları maket üstünde yapabiliyorlar. Ancak gerçek hastaların üzerinde öğrendiklerini uygulamayı daha dar bir kesim yapabiliyor. Temel sorun öğrenci sayısının yüksekliği. Biz ve kurumlaşmış tıp fakültelerinin tamamı YÖK’e defalarca gerekçeli başvurular yaptık. Altyapımızın ani hasta yatağı ve klinik yapımızın geliştirilmesi gerektiğini bunlar yapılmadan öğrenci sayısının arttırılmasının eğitimin niteliğini düşüreceğini anlattık. Fakat Sağlık Bakanlığı ve YÖK tarafından dikkate alınmadı. Bu sonuçlar önümüzdeki 20 yıl içinde hepimizin sağlık hizmetlerinin sunumundan kaynaklanan sağlık sorunları olacağını gösteriyor.”

 

“Başbakan’ın torunu için nitelikli doktor garantisi yok”
“Başbakan Erdoğan’ı bizim öğretim üyemiz Dursun Buğra hocamız ameliyat etmişti. Başbakan’ın aynı isimde bir torunu var. Allah korusun o torunu ilerde böyle bir rahatsızlık geçirecek olursa ona müdahale edecek hekimin bu nitelikte olacağının garantisini veremiyoruz artık. Bu sadece İstanbul Tıp Fakültesi’nin değil Türkiye’deki sağlık eğitiminin büyük problemi. Çoğu üniversite benzer ve daha kötü durumlar gözleniyor.”

 

Not: Haberin 31 Temmuz 2014 tarihinde Vatan Gazetesi’nde yayınlanan halini buradan (http://www.gazetevatan.com/capa-nin-6-nci-siniflari-asi-yapmayi-bilmiyor–663420-yasam/) okuyabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.