BoÄŸaz’ın sularında donarak öldüler!
UMUDA KAÇARKEN ÖLÜME YAKALANDILAR
Bir umuda yolculuk daha faciayla bitti. 12’si çocuk, 43 kiÅŸinin olduÄŸu kaçak göçmen taşıyan tekne Rumeli Feneri açıklarında battı. 6 kiÅŸi yaralı kurtarılırken, 24 cesede ulaşıldı. 13 kiÅŸi ise kayıp
İlker AKGÜNGÖR / HABER MERKEZİ
Daha iyi bir hayat, insanca yaÅŸam için kaçtılar ülkelerinden. Ama insanlık dışı bir ÅŸekilde balık istifi dizildikleri teknede yakaladı ölüm onları. Emniyet kaynaklarına göre ‘Torun’ adlı yaklaşık 12 metrelik, 20-25 kiÅŸilik ahÅŸap tekne önceki gece Åžile’den hareket etti. Buradan Bakırköy, Florya’ya geçen tekne 8 kiÅŸilik Afganistanlı bir aileyi aldı. Balıkçılar tarafından kurtarılan bir baÅŸka kazazede ise yaklaşık 32 göçmenin Aksaray’da toplandığını ve buradan Haliç’e götürülerek kıyıya yanaÅŸan tekneye bindirildiklerini söyledi. Rota Karadeniz’den Romanya ya da Bulgaristan’dı.
Karadeniz’e açılamadan…
Ama BoÄŸaz’ın suları, genellikle kullanılan Ege Denizi gibi sakin deÄŸildi. Tekne İstanbul BoÄŸazı’nı geçip daha Karadeniz’e çıkamadan alabora oldu. Rumeli Feneri’nin yaklaşık 3 deniz mili (yaklaşık 7.5 km) açığında içinde 3’ü mürettebat 40 Afganistanlı kaçak göçmenin bulunduÄŸu 43 kiÅŸi taşıyan tekne dalgalı denizde battı. İstanbul BoÄŸazı’nın 3 mil kuzeyindeki Karadeniz’e çıkış noktasında gerçekleÅŸen kazada 6 kiÅŸi yaralı kurtarılırken, 24 cesede ulaşıldı. İlk incelemelerde kaçakların donarak öldüğü belirlendi. Kayıp olan 13 kiÅŸi aranıyor.
Adam başı 7 bin euro
Kurtarılan bir kazazedenin iddiasına göre tekne adam başı 7 bin euro aldığı Afganistan uyruklu Afgan, Türkmenlerden oluÅŸan kaçak göçmenleri AB üyesi Bulgaristan ya da Romanya’ya götürüyordu. Gece 01.30 ile 03.30 arasında battığı tahmin edilen tekneyi önce bir balıkçı teknesi fark etti. ÇoÄŸunu balıkçıların çıkardığı 21 ceset, otopsi için adli Tıp’a gönderildi. İstanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı da kazayla ilgili olarak baÅŸlatılan soruÅŸturma için Cumhuriyet Savcıları İsmail Göktürk ve Metin Kantar’ı görevlendirdi.
GÖRGÜ TANIKLARI
‘Hepsinin üstünde can yeleÄŸi vardı’
Kurtarmaya katılan balıkçılardan Hasan Öztürk, “Faciayı yaÅŸadık. Denizin üstünde her tarafta cesetler yüzüyordu. Kazazedelerin hepsinde can yeleÄŸi vardı. ÇoÄŸu boÄŸularak deÄŸil donarak ölmüştü” diye konuÅŸtu.
‘Ya ters döndü ya gemi çarptı’
Teknenin battığını haber alır almaz yardıma koÅŸan balıkçı Emrecan Kolcu, karşılaÅŸtığı manzarayı ÅŸu sözlerle anlattı: “Denizde gördüğümüz cesetlerin büyük çoÄŸunluÄŸu deniz suyunun soÄŸukluÄŸu nedeniyle hipotermiye girerek donarak ölmüştü. Cesetlerde morluklar oluÅŸmuÅŸtu. Sadece çok dirençliler hayatta kaldı. Biz bir kiÅŸiyi saÄŸ kurtarabildik. İki de ceset çıkardık. Tekneye kenardan bir gemi vurmuÅŸ olabilir. Çünkü kazanın olduÄŸu nokta tam gemi trafiÄŸi hattının üzerinde bulunuyor. Tekne kaçak göçmenleri taşıdığı için muhtemelen ışıklarını yakmamıştı. Karanlıkta tekneyi görmeyen bir gemi çarpmıştır diye düşünüyoruz. Çünkü teknenin kamarası kopmuÅŸtu. Ancak tekne alabora olup ters döndüyse suyun kuvvetli basıncı da kamarayı tekneden ayırmış olabilir.”
Dalgıçlar aradı
158 Sahil Güvenlik ihbar hattına haber verilmesi üzerine bölgeye çok yakın seyretmekte olan TCSG-74 gemisi bölgeye sevk edildi. Ardından Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığına ait 8 adet Sahil Güvenlik Botu, 1 Sahil Güvenlik keşif uçağı, 1 helikopter ve 1 dalış timi, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlı 2 bot ve bölgede bulunan balıkçı tekneleri tarafından arama kurtarma çalışması başlatıldı. Ayrıca Jandarma ile SAT komandosu uzman dalgıçlar aramanın yapıldığı yerde dalış gerçekleştirerek denizde kalan göçmenleri aradı.
Kaçak rotası Karadeniz’e kaydı
BoÄŸaz’daki kaza, insan tacirlerinin kendilerine yeni bir rota belirlediklerini ortaya çıkardı. GeçmiÅŸ yıllarda da bu tür kazaların yoÄŸun olarak yaÅŸandığı Ege Denizi’den sonra insan tacirleri, kendilerine Romanya ve Bulgaristan’a yönelik yeni bir güzergah belirledi. Bunda en büyük etken ise özellikle son bir yıl içerisinde, Sahil Güvenlik Ege Bölge Komutanlığı’nın, arttırdığı sıkı denetimler ve operasyonlar oldu. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, 2013 yılında toplam 6 bin 937 kaçak yakaladı, bu rakam 2014 yılının ilk 10 aylık bölümünde ise 11 bin 750’e çıktı.
BAÅžBAKAN DAVUTOÄžLU:
“Tüm Avrupa’nın temel sorunu”
BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, Afyonkarahisar’da Dumlupınar Ortaokulu’nu ziyaretinde kazayı deÄŸerlendirdi: “Aldığımız tekne kazası haberi hepimizin yüreÄŸini tekrar daÄŸladı. Kaçak göçmenler konusu sadece Türkiye’de deÄŸil, bütün Avrupa’da, özellikle Akdeniz havzasında olan ülkelerde en temel sorunlardan bir tanesidir. Benzer olaylar birçok ülkede yakın zamanda yaÅŸanmıştı. Bütün araÅŸtırmaları yapacağız, inÅŸallah daha fazla kayba neden olmaz.”
ULAÅžTIRMA BAKANI ELVAN:
“Batma nedeni belli deÄŸil”
UlaÅŸtırma Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı Lütfi Elvan, İstanbul BoÄŸazı açıklarında yabancı uyruklu kaçakları taşıyan teknenin batma nedeninin belli olmadığını söyledi: “Sabaha karşı tekne yan yatıyor. Denizin kenarına 3-4 mil mesafede Karadeniz’de tekne içerisinde kesin rakamı bilmemekle beraber sadece saÄŸ kurtulanların ifadesinden aldığımız bilgiye göre 43 kiÅŸi olduÄŸu ifade ediliyor. Kazanın nedeni henüz belli deÄŸil.”
Not: Haberin 4 Kasım 2014 tarihli Vatan Gazetesi’ndea yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/bogaz-in-sularinda-donarak-olduler–693609-yasam/) okunabilir.