‘Banliyö’de kriz var!
UlaÅŸtırma Denizcilik HaberleÅŸme Bakanı Lütfi Elvan, Marmaray’ın ikinci etabında sıkıntı olduÄŸunu projeyi üstlenen İspanyol OHL firmasının iÅŸi ağırdan aldığını söyledi
Kurutma tekniÄŸi
UlaÅŸtırma Bakanı Elvan dün Üçüncü Köprü ve Üçüncü Havalimanı inÅŸaatlarını gezdi. Havalimanı alanının dört üçlük bölümünün bataklık olduÄŸunu doÄŸruladı, ‘Zemini saÄŸlamlaÅŸtırmak için Wick Drain tekniÄŸi kullanıyoruz’ dedi.
Gecikme yok
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün kulelerinin son beton parçası da dün konuldu. Köprüyü oluÅŸturacak ilk tabliyeyi Elvan yerleÅŸtirdi ve 6 bin 500 kiÅŸinin çalıştığı proje için müjdeyi verdi: Gecikme yok 29 Ekim 2015’e yetiÅŸecek.
İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ
Devretmek istiyorlar
Çukurova Havaalanı projesinden sonra Marmaray’ın 2. etabıyla ilgili projede de sıkıntı yaÅŸandığı ortaya çıktı. UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı Lütfi Elvan Çukurova Havaalanı projesini yürüten KoçoÄŸlu İnÅŸaat’ın iflas erteleme istemesine iliÅŸkin, “Bu iÅŸi alan firmanın finansal sıkıntıları var ve bazı yabancı firmalarla görüşme içerisinde. DHMİ’ye ortak alımı teklifinde bulundular, DHMİ de bunu deÄŸerlendiriyor, bu çerçevede bir karar vereceÄŸiz” demiÅŸti. Bakan Lütfi Elvan, milyonlarca İstanbullunun bitmesi için gün saydığı Marmaray’ın 2. etabına iliÅŸkin bilgi verirken de, projeyi alan İspanyol OHL firmasının projeyi ağırdan aldığını belirterek, “Biz de bakanlık olarak gerekli uyarıları yaptık, gerekli mekanizmalar iÅŸletildi. Åžu aÅŸamada firmanın bazı firmalarımızla görüşmesi devam ediyor, sanki devretme eÄŸilimi var gibi söz konusu. Ama biz bunun takipçisiyiz” diye konuÅŸtu.
Durdurma noktasına getirdi
İspanyol OHL’nin, Haziran 2015 tarihinde bitirilmesi öngörülen Sirkeci-Halkalı, Gebze-HaydarpaÅŸa banliyö hatlarının iyileÅŸtirilmesi projesinde maliyet artışını gerekçe göstererek iÅŸi durdurma noktasına getirdiÄŸi belirtiliyor. Söz konusu hattın iyileÅŸtirme ihalesini ilk olarak aralarında DoÄŸuÅŸ İnÅŸaat’ın da bulunduÄŸu AMD Rail konsorsiyumu kazanmış ancak aynı gerekçeyle sözleÅŸmeyi feshederek, uluslararası tahkime baÅŸvurmuÅŸtu. Fransız Alstom, Japon Marubeni ile Türk DoÄŸuÅŸ İnÅŸaattan oluÅŸan AMD Demiryolu Konsorsiyumu ilk ihaleyi 863 milyon 373 bin euroluk teklifiyle kazanmıştı. Ancak onların iÅŸi bırakmalarının ardından yapılan ihalede İspanyol OHL firması 1 milyar 42 milyon euroluk teklifiyle birinci olmuÅŸtu. Böylece ilk ihaleye göre fiyat 179 milyon euro yükselmiÅŸti. Proje tamamlandığında, banliyö hatları ile metro hatları Marmaray’a entegre edilmiÅŸ olacak. Gebze-Halkalı arasında kesintisiz iÅŸletmeciliÄŸe geçilecek. Gebze’den Halkalı seyahat süresi 105 dakikaya inecek. Bakırköy-Bostancı arası 37 dakika olacak.
“Bataklık ama sorun deÄŸil”
3. Havalimanı’nda çalışmalar tüm hızıyla devam ederken ÅŸantiye alanında incelemelerde bulunan UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı Lütfi Elvan, “3. Havalimanı sahasının dörtte üçlük bölümü bataklık konumunda, taban zemini çok saÄŸlam olan bir yapıda deÄŸil. Zemini saÄŸlamlaÅŸtırmak için dünyada da kullanılan Wick Drain tekniÄŸi kullanıyoruz” dedi. Elvan, Orman Genel Müdürlüğü’nün verdiÄŸi geçici izinle konsorsiyumun bu sahada, sondaj, etüt ve zemin çalışmalarını yürüttüğüne iÅŸaret ederek ÅŸu bilgileri verdi: “Åžu ana kadar 750’nin üzerinde sahada sondaj yapıldı. Sahanın dörtte üçlük bölümü bataklık. Bu saha yıllarca kömür ocakları tarafından, kum ocakları iÅŸletmeleri tarafından kullanılmış, aÅŸağı yukarı sahada 70’e yakın açılmış çukur mevcut. Ayrıca dışarıdan gelen dolgu malzemeleri de söz konusu. Taban zemini çok saÄŸlam olan bir yapıda deÄŸil. Bu havalimanının saÄŸlam bir zemine oturması gerekiyor. ”
“Su ve nemi dışarı atıyoruz”
Elvan zemini saÄŸlamlaÅŸtırmak için yapılacak iÅŸlemleri ise şöyle açıkladı: “Dolguların önemli bir kısmı boÅŸaltılacak ve yaklaşık 20-25 metrelik kısmı kalacak. Sonra 80 – 100 santimetre aralıklarla Wick Drain’ler yerleÅŸtirilecek. Bunun üzerine ise bir filtre mekanizması oluÅŸturulacak, bu mekanizmanın üzerine dolgu yapılacak. Bir taraftan Drain’lerle bataklık olan zeminin içindeki su ve nem dışarı atılacak, diÄŸer taraftan yapılan dolgu zemine baskı yaptıkça, Drain’den su ve nemli olan ortam dışarı atılacak. Böyle bir mekanizmanın testi yapılıyor. Dünyanın deÄŸiÅŸik havalimanlarında bu uygulama bulunuyor. Åžu an test aÅŸamasındayız ve testler neticesinde 2015 yılında havaalanı yapımına baÅŸlayacağız”.
İlk tabliye konuldu
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün kulelerinin beton iÅŸlemlerinin son parçası da konuldu. Köprüyü oluÅŸturacak ilk tabliyeyi UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı Lütfi Elvan yerleÅŸtirdi. Köprünün Sarıyer Garipçe’deki Avrupa ayağında yapılan tabliye yerleÅŸtirme iÅŸlemi için düzenlenen törende konuÅŸan Bakan Elvan,, “Köprünün en kritik anlarından birini yaşıyoruz. Çünkü bu yerleÅŸtirmiÅŸ olduÄŸumuz segment köprünün en fazla basıncını alan betonla çeliÄŸin birleÅŸtirildiÄŸi nokta. Bu açıdan çok önemsiyoruz. Kuleleri itibariyle 305 metreye ulaÅŸtık. UlaÅŸacağımız maksimum 322 metredir. Köprünün kulelerine iliÅŸkin betonarme kısmı tamamen tamamlandı. Bundan sonra çelik konstrüksiyon iÅŸleri baÅŸlıyor” dedi. Elvan 6 bin 350 kiÅŸinin çalıştığı projede gecikme olmayacağını 29 Ekim 2015’e yetiÅŸeceÄŸini de sözlerine ekledi.
NOT: Haberin 27 Aralık 2014 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/banliyo-de-kriz-var-711299-gundem/) okunabilir.