ATAK ilk kez sınır ötesinde!

Yerli üretim T-129 ATAK helikopterleri ilk kez sınır ötesi görevde kullanıldı. T-129 Atak helikopteri Zeytin Dalı harekatı kapsamında Afrin’in batısında lazerle işaretlenen hedefleri vurdu. Savunma uzmanları ATAK’ın daha sessiz, daha çevik olması ve yüksek silah gücü nedeniyle tercih edildiğini belirtiyor.

25 Ocak 2018 Vatan Gazetesi 11. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

Yerli üretim T-129 ATAK helikopteri Zeytin Dalı Harekatı’na katıldı. TSK’nın kara unsurları tarafından Afrin’in batısında lazerle işaretlenen hedefleri yerli üretim Cirit füzeleri ve 20 mm’lik toplarıyla vuran ATAK helikopteri böylelikle ilk kez sınır ötesi göreve çıkmış oldu. Önceki gece havalanan tespit edilen hedefleri ateş altına alan ATAK helikopteri bölgeyi vuran tanklara destek oldu. Önceki gece sosyal medya düşen ve ÖSO mensuplarınca çekilen videoda ATAK helikopterinin 20 mm’lik burun topuyla YPG hedeflerini ateş altına aldığı görüldü.

Gece görevine çıktı
Savunma kaynaklarından alınan bilgilere göre ATAK helikopteri Afrin’de havanın uygun olması ve bölgede termal nişangahlı omuzdan atılan MANPADS olmadığı istihbaratı üzerine gece görevine çıktı. ATAK helikopterleri Fırat Kalkanı Harekatı’nda istihbarat raporları değerlendirilerek yakın hava desteği olarak kullanılmamıştı.

HEHSIS ile korunuyor
ATAK helikopterinde omuzdan atılan MANPADS füze tehdidine karşı ASELSAN tarafından geliştirilen HEHSIS (Helikopter Elektronik Harp Sistemi) kullanılıyor. Sistem Radar İkaz Alıcısı Sistemi (RWR), Füze İkaz Sistemi (MWS), Lazer İkaz Alıcısı Sistemi (LWR), Radyo Frekans Karıştırıcı Sistemi (RFJ), Karşı tedbir Atma Sistemi (CMDS) yetenekleriyle görev sırasında pilota kolay durum muhakemesi ve tehdide özel karşı tedbir uygulama kabiliyeti sağlıyor. Uzmanlar HEHSIS sayesinde terorle mücadelede helikopterlerimizin defalarca MANPADS saldırısından korunduğunu belirtiyor.

“Sessizce yaklaşıp vuruyor”
Savunma Sanayi Araştırmacısı Turan Oğuz, VATAN’a Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın envaterinde bulunan taarruz helikopteri Süper Kobra (Bell AH-1W) yerine T-129 ATAK helikopterinin neden tercih edildiğini şöyle değerlendirdi: “Öncelikli olarak T-129 ATAK, Süper Kobra’ya göre çok daha sessiz. Videolara baktığınızda gece olmasına rağmen 1.5 km ötedeki helikopterin sesi bile duyulmuyor. Oysa üstündeki silahların menzili 2 km (Burun topu) ile 8 km (UMTAS füzesi) arasında. Yani daha hedef helikopterin sesini duyamadan mermi ve mühimmatla vuruluyor.”

“Silah gücü yüksek”
Turan Oğuz TSK’ya 27’incisi teslim edilen ATAK helikopterinin silah gücünün tercih edilmesinde önemli bir etken olduğunu belirtiyor. Çok amaçlı görevlere uygun olarak en modern elektronik harp gereçleri entegre edilen ATAK, aynı anda 8 güdümlü anti-tank füzesi UMTAS, 12 güdümlü CİRİT, 2 STINGER ve 500 top mermisi ile görev yapabiliyor. Oğuz, yakın hava desteği için helikopterin diğer silahları çıkarıp 4 podda 70 mm’lik 76 adet güdümsüz füze taşıyabildiğine de dikkat çekiyor.

“Daha yüksek, daha çevik”
Savunma sanayi araştırmacısı Turan Oğuz, T-129 ATAK’ın ismi gibi atak ve çevik olduğu için tercih edildiğini belirtiyor: ” İsmi gibi atak ve çevik bir helikopter. Ton başına düşen beygir gücü Süper Kobra’dan fazla. Ayrıca daha soğuk ve daha sıcak havalarda ve daha yüksek irtifada (Azami 15 bin ft-4.5 km) görev yapabiliyor. Dağlık alanda ve engebeli arazide kullanımı daha rahat. Çünkü pilot helikopteri daha rahat gizleyebiliyor. Öne çıkan bir diğer faktörün sürpriz olduğunu düşünüyorum. Çünkü kimse ATAK’ın kullanılacağını beklemiyordu.”

NOT: Haberin 25 Ocak 2018 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/atak-lar-cirit-atti–1137441-gundem/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.