1000 derece ısıya dayanıklı kumaş ürettiler!

TSK’ya KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer) kişisel koruma sistemleri üreten Norm Teknoloji, kumaş inceliğinde 600-1000 derecelik ısıya dayanan elyaf geliştirdi. Kumaş, kıyafet haline getirildiğinde itfaiyeciler ile yüksek ısıda çalışan demir çelik ocakları ve cam işçilerinin hayatını kurtaracak.

25 Mayıs 2015 Vatan Gazetesi 3. sayfa
25 Mayıs 2015 Vatan Gazetesi 3. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

TSK’ya KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer) kişisel koruma sistemleri üreten ve bu alanda dünyadaki iki firmadan biri olan Norm Teknoloji, bir tür kömür olan aktif karbon özel bir reçineden 600-1000 derece ısıya dayanıklı kumaş inceliğinde bir elyaf geliştirdi. Bu elyaftan elde edilen karbon kumaşın önümüzdeki yıl seri üretime geçmesi bekleniyor. Küresel aktif karbondan elde edilen aleve dayanıklı elyaf, firma sahibi Celal Öğütoğulları ve ekibi tarafından sıcaklığı 1000 dereceye kadar çıkan teknolojik fırınlarda denendi. Fırından yanmadan ve dağılmadan çıkan kumaştan ilk etapta itfaiye kıyafeti ile yüksek sıcakta çalışılan demir, çelik ocak ve fırınları ve cam haddehanelerinde çalışan işçiler için koruyucu giysi üretilmesi planlanıyor. Kimyasal madde ve yangın uzmanı Ahmet Sertkan, “İtfaiyecilerin giydiği kıyafetler 500 dereceye kadar 30 saniye, alümünize olanlar ise 600 dereceye kadar yaklaşık 50 saniye koruyor. Bu tip nano teknolojik ürünler sayesinde daha yüksek ısıya 1 dakikanın üstünde müdahale edilebilecek” dedi.

Yerli üretilecek
Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na iş yapan firma yetkilileri açıkça isim vermese de bu alanda dünya lideri bir çok ülkeden görüşme teklifi ve kumaş için talep geldiğini doğruluyorlar. Proje direktörü Aydın Oruç “Dünyanın önemli şirketlerinin görüşme talepleri var. Biz tamamen yerli üretmek istiyoruz. Formülün sızmaması için patent başvurusu bile yapmadık” dedi. Üretilen elyaf muadili karbon kumaşlara göre çok daha yüksek ısılarda yanmaya karşı mukavemetini koruduğu için kompozit malzeme üretme çalışmaları da devam ediyor. Dayanıklı aktif karbon kumaş geliştirildikçe roket ve uçak gövdeleriyle, yüksek sıcaklığa maruz kalan harp araç ve gereçlerinde kullanılabilecek. Isıya dayanıklı elyaftan üretilen karbon kumaş, Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a bir brifingle tanıtıldı.

Yeni KBRN kıyafeti
Aktif karbon kumaştan yeni ve koruyuculuk değeri daha yüksek bir KBRN elbisesi de üretildi. Bu kumaş için akredite laboratuvar tarafından kalifikasyon çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalar bittikten sonra konforlu ve tüm silahlı kuvvetlerin tercih edeceği bir KBRN elbisesi seri olarak üretilecek. Bununla birlikte aktif karbon, kumaş haline geldiğinde hava, su ve gaz arıtma sistemlerinde filtre olarak kullanılan yüksek absorban bir malzeme olduğu için tekstil dahil bir çok başka alanda da kullanılması bekleniyor.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.