Zırhlı araçlara kafes koruması bekleniyor

Türkiye son iki günde PKK’nın gerçekleştirdiği roketatarlı saldırılarda 2 şehit, 8 yaralı verdi. Savunma uzmanları, SSM ile Roketsan arasında 9 ay önce imzalanan ve zırhlı araçları roketatar tehdidinden koruyacak ‘Esnek Katmanlı Kafes Zırh Projesi’nin bir an önce hayata geçirilmesini istiyor.

21 Haziran 2017 Vatan Gazetesi 13. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

Geçtiğimiz iki günde Hakkari ve Tunceli’de PKK’lı teröristler tarafından zırhlı araçlara düzenlenen roketatarlı saldırılarda bir yüzbaşı ile bir jandarma uzman çavuş şehit olurken, 8 asker yaralandı. Savunma uzmanları son dönemde artan roketatarlı saldırılara karşı Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ile Roketsan arasında 5 Eylül 2016’da imzalanan ‘Zırhlı Araçlar İçin Esnek Katmanlı Kafes Zırh Projesi’ne dikkat çekiyor. Uzmanlar saldırıların etkisini azaltacak projenin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Roket kafes zırhta patlıyor
Roketlerin çarpma etkisini yarı yarıya azaltan ve askeri uzmanların “hayat kurtaran gömlek” olarak tanımladığı sistemde, zırhlı aracın etrafını saran kafes görünümlü ağ şeklindeki zırh düşman tarafından atılan roketatar mühimmatlarının erken patlayarak hasarın en aza indirilmesini sağlıyor. Düşman tarafından atılan roket mühimmatı ilk olarak kafes zırha çarparak patlıyor ve aracın asıl zırhına daha az etki ederek içerideki personeli koruyor. Roketlerin delici ve ısı yayan mühimmatı zırhlı araçların bir yanından girip diğer yanından çıkıyor. Patlamanın zırhın yüzeyinde gerçekleşmesini engelleyen ‘kafes kalkanlar’ ise delici etkiyi yüzde 50 oranına kadar azaltabiliyor.

ABD ve İsrail de kullanıyor
Roketsan sistemin ilk uygulamalarını BMC Kirpi, Otokar Kobra ve M60-A3 tanklarına gerçekleştirdi. Fırat Kalkanı Harekatı’nda da bazı BMC Kirpi tipi mayına karşı korumalı zırhlı araçlarda roketatar tehditlerine karşı kafes zırh kullanıldı. Sistem ucuz ve yüksek performanslı olmasıyla ön plana çıkıyor. Görüntüsü itibariyle ilkel gibi dursa da kafes zırh başta Amerika, İsrail, Kanada, Rusya, Ukrayna gibi bir çok ordu tarafından kullanılıyor. Kafes zırhlar, Suriye iç savaşında da bazı örgütler tarafından ilkel çalışmalar yapılarak kullanıldı.

“PKK roketatara yöneldi”
PKK’nın son günlerde artan roketatarlı saldırılarını savunma uzmanı Turan Oğuz şöyle yorumluyor: “Gübre kullanımına sıkı kontrol geldi. Yeni EYP tespit yöntemleri başarılı olmaya başladı. Özellikle 2014 sonrası yurt içinde saklanan çok sayıda roketatar ve mühimmat var. Sınırdan hala çok sayıda roketatar geçirebiliyorlar. Sahadaki aktif terörist sayısı azalınca sıcak çatışmadan kaçıyorlar. Belediyelere kayyum atanması meskun mahallere EYP gömülmesine engel oluyor. İHA’lar ile TSK’nın kırsalda gözetleme olanakları çok arttı. Roketatar kullanım eğitimi ve edinim maliyeti güdümlü tanksavar füzelerine (ATGM) kıyasla çok daha kolay. Tank ve personeline ağır zarar vermek için ATGM lazımken zırhlı araçlara RPG veya AT-4 benzeri roketatarlar yeterli oluyor. PKK, EYP saldırıları sonrası yöntem değiştirerek buna yöneldi.”

NOT: Haberin 21 Haziran 2017 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/zirhlilara-kafes-korumasi-1078198-gundem/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.