Türkiye’nin İdlib ödevi

Soçi Mutabakatı’yla Rusya ile normalleşmeyi sağlayacak Türkiye’nin yol haritası netleşiyor. de yeni dönemin önündeki en büyük engel HTŞ ve Türkistan İslam Partisi gibi radikal örgütlerin ağır silahları bırakarak bölgeden çekilmesi olarak görülüyor. Bu kapsamda Türkiye’nin bölgedeki askeri varlığını arttırması bekleniyor.

22 Eylül 2018 Vatan Gazetesi 8. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

Türkiye ile Rusya arasında Soçi’deki zirvede varılan mutabakatın ardından Türkiye’nin bölgede izleyeceği yol haritası ortaya çıkıyor. Soçi Mutabakatının en önemli noktaları radikal silahlı örgütlerin ağır silahlarını teslim ederek bölgeden çekilmesi ve bölgede ticareti hareketlendirecek M-4 ile M-5 otoyollarının açılması olarak görülüyor.

70 bin silahlı militan
Bu kapsamda 10 Ekim’e kadar İdlib’in yüzde 60’ını kontrol eden El Nusra Cephesi’nin kolu Heyeti Tahriri Şam (HTŞ) ve Cisr eş Şuğur çevresinde bulunan Türkistan İslam Partisi (TİP) ile diğer muhalif gruplara ait ağır silahların teslim edilmesi gerekiyor. 15 Ekim’de ise radikal örgütlerin bölgeden çekilmesiyle 15-20 km olarak belirlenen silahsızlandırılmış bölge aktif olacak. Türkiye ve Rusya’nın ortak denetleyeceği bölgede devriyeler ve İHA’lar görev yapacak. Yaklaşık 3.5 milyon sivilin yaşadığı İdlib’de, 70 binin üzerinde silahlı militan bulunduğu tahmin ediliyor. Bunların büyük çoğunluğu HTŞ’ye mensup.

Rusya’nın hedefinde TİP var
İdlib’de son dönemde adı daha sık duyulan TİP ve Hurras Ed Din gibi radikal örgütlerin de militanlarını arttırdığı belirtiliyor. Rusya’yı en çok rahatsız eden örgüt olarak dikkat çeken TİP, Uygur, Tacik ve Özbeklerden oluşan militan sayısını son dönemde katılan Çeçenlerle yükseltti. Mart ayında 500 ile 1000 arasında TİP mensubu militan olduğu tahmin edilirken, bölgeden gelen son değerlendirmelere göre örgütün silahlı adam sayısı 4 ile 6 bin arasında değişiyor. Çin’in Doğu Türkistan bölgesinde kurulduktan sonra Afganistan ve ardından Suriye’ye yerleşen TİP’in, HTŞ’den daha radikal bulunduğu ve Rusya’nın ilk hedefi olduğu belirtiliyor.

TSK’nın varlığı artacak
Öte yandan 12 gözlem noktası bulunan Türkiye’nin bölgedeki askeri varlığını arttırması bekleniyor. Türkiye’nin gözlem noktalarında 80 ile 100 civarında, toplamda ise 1.200 kadar askeri bulunduğu tahmin ediliyor. TSK, son dönemde İdlib’deki gözlem noktalarını tank, roket atar, zırhlı personel taşıyıcı gibi askeri araçlar ile donattı. Ayrıca bu noktalardaki mevziler betonlar duvarlarla çevrelendi. Bunun dışında özellikle sınır bölgelerine Fırtına obüsleri başta olmak üzere bir çok uzun menzilli kara unsurları da gönderiliyor.

NOT: Haberin 22 Eylül 2018 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan () okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.