PKK’ya karşı İran’la istihbarat işbirliği

Son dönemde diplomasi trafiğini arttıran Türkiye ve İran, terör örgütü PKK’ya karşı ortak mücadele edecek. İki ülke terörle mücadele, sınır güvenliği, istihbarat paylaşımı ve koordinasyon konularında işbirliği yapacak.

12 Ekim 2017 Vatan Gazetesi 13. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

Bölgedeki terör tehdidi ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) ‘bağımsızlık referandumu’ nedeniyle diplomasi ve görüşme trafiğini arttıran Türkiye ile İran terörle mücadeleye karşı işbirliğini arttırıyor. Uzmanlar 14-15 Ağustos’ta İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bagheri’nin Ankara ziyareti ile 1 Ekim’de Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın, 4 Ekim’de ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Tahran ziyaretlerinde iki ülke arasında terörle mücadeleye karşı yeni protokoller imzalandığını belirtiyor.

Marjinalize edilecek
Güvenlik analisti Metin Gürcan’ın Al-Monitor’de yazdığı görüşmelerin perde arkasına göre iki ülke sınırları koruma, istihbarat koordine etme ve terörle mücadele operasyonlarını yürütmek için işbirliğini arttırmaya karar verdi. İlk etapta Türkiye’de PKK, İran’da PJAK adıyla faaliyet gösteren terör örgütünün fiziksel bağlantısının kesilmesi ve marjinalize edilmeleri amaçlanıyor.

Ortak İHA gözetim sistemi
Güvenlik kaynakları iki ülkenin askeri ve ticari olarak müşterek sınır güvenliği uygulamalarını yürütmek ve PKK ile PJAK’ın kazanç sağladığı sınır ötesi kaçakçılığa yönelik ortak sınır devriyelerini yürütmek üzere bir protokol imzaladığını ifade ediyor. Buna yönelik olarak İran, Türkiye ile 560 km’lik ortak sınırına 144km’lik bir güvenlik duvarı inşa etmesine olumlu bir tepki gösterdi. Askeri kaynaklar, İran’ın sınır güvenliğine, ortak bir İHA gözetim sistemi aracılığıyla nasıl katkıda bulunabileceğini ya da sınırın İran tarafındaki kritik rotalar boyunca gözetim kuleleri inşa edilmesinin müzakere edildiğini belirtiyor.

Sınır güvenliği protokolü imzalandı
Ancak Jandarma Genel Komutanlığı ile İran Devrim Muhafızları Kolordusu sınır güvenliği birimleri arasında taktiksel düzeyde istihbarat paylaşımı için bir protokol imzaladı. İran ve Türkiye, donanma gemilerinin birbirlerinin limanlarına dostça ziyaret etmesine karar verdi. Ayrıca eğitim konusunda işbirliği, Harp akademisi akademi kadroları ile askeri tıp öğrencilerini değiş tokuş etmek için üç ayrı protokol daha imzalandı.

İstihbarat için füzyon merkezi
Masada Kuzey Irak’ın Kandil Dağları’ndaki PKK karargâhlarına yönelik olası ortak operasyonların bile konuşulduğunu belirten Metin Gürcan, yakın dönemde PKK’nın operasyonel seviyedeki stratejik üslerine ortak terörle mücadele operasyonlarının yapılması ihtimali çok düşük olduğunu vurguluyor. Bununla birlikte, Türk ve İran arasındaki sınır bölgesinde PKK’yı ayıran ve PKK’nın hareketliliğini caydırmak için, sınır güvenlik tatbikatları, ortak sınır devriyesi misyonları ve operasyonları ile PKK’yı PJAK’tan ayırmak için taktik işbirliğinin hayata geçeceğini belirtiyor. Gürcan, sınır güvenliği, teröristlerin hareketlerinin takibi ve Tahran ile Ankara’da istihbarat paylaşımı için ‘füzyon merkezleri’ kurulmasını beklediğini ifade ediyor.

NOT: Haberin 12 Ekim 2017 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/istihbarat-isbirligi-1109725-gundem/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.