Maldivler olmadı Metris’e gitti

Caprice Gold İstanbul ve Maldivler projelerinde devre mülk sattığı halde projeleri tamamlamadığı ve paraları yatırımcılara iade etmediği için hakkında soruşturma başlatılan Fadıl Akgündüz, kuvvetli suç ve kaçabileceği şüphesi üzerine dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklandı. Tutuklanan Akgündüz, Metris Cezaevi’ne gönderildi.

23 Aralık 2015 Vatan Gazetesi 1. sayfa
23 Aralık 2015 Vatan Gazetesi 1. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

Caprice Gold Bayrampaşa ve Maldivler projelerinde sattığı devre mülkleri bitirmediği ve paraları iade etmediği için hakkında 325 kişinin suç duyurusunda bulunduğu ve savcılığın soruşturma başlattığı Fadıl Akgündüz dün avukatlarıyla Çağlayan’daki Adliyesi’ne geldi. Terörle ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Nihat Karpınar’a ifade veren Akgündüz, tutuklanması talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

Metris’e gönderildi
Fadıl Akgündüz’ün sevk edildiği İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı rapor (VATAN’ın iki gündür yayınladığı rapor), müşteki beyanları ve sayısını dikkate alarak ‘kuvvetli suç şüphesi’ oluştuğunu belirtti. Mahkeme, ‘şüphelinin kaçması veya kaçacağı olgusunu oluşturan somut olgular’ nedeniyle adli tedbirin yetersiz kalacağını belirterek, ‘tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı’ suçundan Akgündüz’ün tutuklanmasına karar verdi. Akgündüz, tutuklama işlemlerinin ardından Metris 1 Nolu T Tipi Cezaevi’ne gönderildi.

Aylık geliri 5 bin lira!
Suçlamaları kabul etmeyen Fadıl Akgündüz ifadesinde aylık 5 bin lira geliri olduğunu ve sabıkası bulunmadığını söyledi. Akgündüz, “İstanbul Bayrampaşa’da aile şirketimizin yaptığı bir proje var. Bu proje 7 hilal sertifikası almış 1300 odalı bir otel. Bu otelin arsasını Caprice firması almış. Proje gelirinin yüzde 20’sine tekabül eden odaları devremülk olarak satışa açmış. Nisan 2014’e kadar da bu yüzde 20’lik kısmın yüzde 17’lik kısmını satmış. Bu satış yüzde 17’e ulaşmışken medyada yapılan bazı haberler neticesinde proje 1.5 yıl önce durdu. Bu da mağduriyetlere sebep oldu. Yüzde 85’i bitmişti” dedi.

“Telafi edecek kaynağımız var”
Kaynakları bulunduğunu söyleyen Akgündüz, “Proje nakit sıkıntısına girdiği tarihten sonra toplam 8 bin 400 yatırımcıdan 350 kişi şikayetçi oldu. Bu kişiler de projenin bitirilmesini istemektedirler. Bu 8 bin 400 kişi içerisinde milletvekilleri, hukukçular, bankacılar, iş adamları gibi münevver insanlar vardır. Bu kişileri kandırmak mümkün değildir. Böyle bir şey olsa bir dünya müracaat olurdu. Herkesin ticari gelir kaybına uğradığı açıktır. Ama bunu telafi edecek kaynağımız vardır” diye konuştu.

“70 milyon Euro’ya ihtiyaç var”
Maldivler projesindeki alacaklarını alamadıklarını söyleyen Akgündüz, Bayrampaşa’daki projenin kalan yüzde 15’lik kısmını tamamlamak için 70 milyon Euro’luk bir kaynağa ve 16 aylık süreye ihtiyaç olduğunu söyledi. Didim’deki 5 yıldızlı otelin değerinin 200 milyon Euro ve başka gayrimenkullerden 300 milyon liralık kaynak elde edebilecek güce sahip olduklarını da iddia etti. 1 Kasım seçiminden sonra piyasaların rahatladığını söyleyen Akgündüz, “Hem Didim oteline hem başka gayrimenkullerimize daha iştahlı tekliflerde bulunmaktadırlar. Dolayısıyla İstanbul Bayrampaşa projesine gerekli olan kaynağın 2-3 katı her an harekete geçebilecek durumua gelmiştir. Neden gelirimi alamıyorum diye şikayette bulunan insanlar haklıdır. Aynı mağduriyeti şirketin kendisi de yaşamaktadır” dedi.

“Ablası, eniştesi ve yeğeni de tutuklanmalı”
Akgündüz ifadesinde mağdur avukatlarından Acun Papakçı’yı kendisine açılan davaları organize etmekle suçladı. VATAN’a konuşan Acun Papakçı ise, “Saat 03.00’e kadar duruşmayı takip ettik. Saat 20.00 gibi serbest bırakıldı diye haberler çıkmaya başlayınca huzursuz olduk. Mahkeme anlattıklarımızın doğru olduğuna kanaat getirip Akgündüz’ün suçsuz olduğuna dair iddiasını kabul etmedi. Suç unsurlarının güçlü olduğu ve kaçacağına dair somut olguların varlığı nedeniyle tutuklama kararı verdi. Bu mağdurlar açısından çok önemli bir adım. Şimdi ablası, eniştesi ve yeğeninin de tutuklanmasını bekliyoruz. Bu aşamada en önemlisi şirketten mal kaçırılmasının önlenmesidir. Şirkete kayyım atanması için başvuru yapacağız” dedi.

“Şirket için benden bilgi alırlar”
Şirketlerle hukuken bağı bulunmayan ama Yargıtay ve müfettişlerce organik bağı tespit edilen Fadıl Akgündüz, şirketi yaklaşık 10 yıl önce mal varlığına ihtiyati tedbir konulduğunda yaşadığı mağduriyet nedeniyle akrabalarına devrettiğini söyledi: “Avniye Obut ablamdır. İbrahim Obut eşi, Mehmet Salih Obut oğludur. Yaklaşık 10 sene önce ben şirketimi onlara bırakmıştım. Bunlar şirketin sahipleridir. Ama onlar yönetimi bilmezler. Müdürler, idareciler bunları yönetiyorlar. Benden de bilgi alırlar.”

“Beni engellemeye çalışıyorlar”
İfadesinde medya ve avukatları suçlayan Fadıl Akgündüz kendinin 56 yaşına gelmiş Türkiye’nin tanıdığı kişilerden olduğunu belirterek şunları söyledi: “Türkiye’nin otomobilini yaptığım kişi olduğumdan başka kişiler tarafından karalanmaktayım. Bu şirkette yetkili de değilim. 20 yıldır doğuda 5 vilayette 5 otomobil fabrikası kurulması için 284 milyon Euro para harcadı grubum. Bir fabrikanın inşaatı 1999 yılında Siirt’te başladı. Ama her ne hikmetse doğudaki karmaşıklığın birilerine yaradığı anlaşılıyor ki içerden ve dışardan birileri beni engellemeye çalışıyor. Zaten bu yaşımdan sonra bu tahakkatim kalmadı. Bıraksınlar da bu projeleri tamamlayalım. Bu projelerdeki yatırımcıların da mağdur olmasının kimseye bir faydası yok.”

23 Aralık 2015 Vatan Gazetesi 16. sayfa
23 Aralık 2015 Vatan Gazetesi 16. sayfa

NOT: Haberin 23 Aralık 2015 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/maldivler-olmadi-metris-e-gitti-897356-gundem/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.