Kötü müttefik füze sahibi yaptı

ABD’nin füze testlerine izin vermemesi, üstüne üstlük üretim ve ihracata kısıtlama getirmesi, Türkiye’yi kendi füze ve motorunu geliştirmeye sevk etti. İlk milli turbojet motoru 2018’de üretilmiş olacak.

21 Aralık 2017 Vatan Gazetesi 11. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

Türkiye’nin füze çalışmalarını değerlendiren güvenlik analisti Metin Gürcan, 2012’de ABD ile Türkiye arasında yaşanan füze krizinin Türkiye’yi kendi silahını yapma konusunda çalışmalarını artırdığını belirtti. Gürcan Al Monitor’e yaptığı değerlendirme de ABD yapımı SLAM-ER füzesinin Türkiye’de test edilmesine izin vermediğini ve F-16’lara takılan füzenin testini Türkiye’den Teksas, Forth Worth’a gönderilen Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na (HKK) ait F-16’da Amerikalı yetkililer gözetiminde yapıldığını ifade etti.

Turbojet motor geliyor
Halihazırda 300 km menzilli destek füzesi SOM için Roketsan, motor üretme çalışmalarını başlatmıştı. Roketsan SOM-B2 model füze ile F-35 savaş uçaklarına monte edilebilen SOM-J modeli üzerinde çalışırken, Kale Havacılık da Türk yapımı turbojet motorları geliştirmeye başladı. İlk milli turbojet motorların 2018 yılının ikinci yarısında hazır olacağı vurgulandı.

Balistik füze hedefi
2018’de havadan havaya ve havadan yere sistemlere birden fazla hedefe aktarılmasını sağlayan bir veri ağı ile seyir füzelerinin saldırı gücü ve esnekliğini artıracağını söyleyen Gürcan, bu sayede SOM füzelerinin uçuş sırasında hedefinin değiştirilebileceğini belirtiyor. Kısıtlamalardan kendini kurtarabilmek için kendi silahlarını üreten Türkiye, 500 ile 800 km’lik balistik füzeler geliştiriyor. Türkiye önümüzdeki dönemde hassas hedefleme kabiliyetlerini koruyacak 1.500 ile 2 bin 500 km’lik bir füze hedefliyor .

İhraç da edilecek
Yerli üretim bir turbojet motorunun kullanılması, füzelerin satışındaki olası kısıtlamaların kaldırılması anlamına geliyor. SOM füzeleri ile yakından ilgilenen Azerbaycan, Türk yapımı turbojet motorunu bekliyor. Ayrıca Avustralya’nın da SOM-J’ye çok fazla ilgi duyduğu söyleniyor. Türkiye, 2018 yılı için SOM-J füzesinin ilk testini yapmayı planlıyor. Ankara, F-35 ve Türkiye’nin ulusal savaş uçağı projesi TFX gövdeleri ile uyumlu gizli özelliklere sahip daha kısa ve daha ince füzeler geliştirmeyi de planlıyor.

Sırada Gezgin ve Atmaca ver
Türkiye’nin 500 km’nin üzerine çıkan 1.5 tonluk Gezgin füzesi, büyüklüğü ve ağırlığı nedeniyle US Tomahawk’a yakın özelliklere sahip olacak. Denizaltından, gemilerden ve karadan fırlatılabilen Gezgin, başlangıçta 300 km’lik bir mesafeden daha uzun menzile doğru geliştirilecek. Türk donanması için savunma devi Aselsan tarafından Roketsan işbirliğiyle geliştirilen ‘Atmaca’ geçen yıl ilk atış testlerini başarıyla tamamladı. Atmaca’nın mevcut Harpoon füzelerinin yerini alması bekleniyor.

“Türkiye SOM’ları acil geliştirmeli”
Balistik füze uzmanı Hakan Kılıç, F4-2020 savaş uçaklarının ve entegre İsrail yapımı havadan karaya Popeye füzelerinin 2-3 yıl sonra kullanılamayacağını söylüyor. Ankara’nın balistik füzelerle ilgili kısıtlamalardan rahatsız olduğunu belirten Kılıç, bu durumun Türkiye’yi SOM füzelerini acil olarak geliştirmeye ittiğini vurguluyor. Böylece dışa bağımlılığın ortadan kalkacağı, sınır ötesi derin görev yeteneğinin kazanılacağı ve sonraki adımda ihracat pazarları açılacağı belirtiliyor.

NOT: Haberin 21 Aralık 2017 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/kotu-muttefik-fuze-sahibi-yapti-1128372-gundem/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.