KORKUT testleri başarıyla geçti

TSK’nın alçak ve orta irtifa hava savunma ihtiyaçlarını karşılamak üzere ASELSAN tarafından geliştirilen KORKUT Hava Savunma Sistemi, Konya Karapınar’da yapılan atışlı testlerde hedef uçağı vurarak düşürdü. Başarılı geçen testlerin ardından TSK’nın hareketli birlikleri 2016’da seri üretimine başlanacak KORKUT’u kullanacak.

13 Aralık 2015 Vatan Gazetesi 12. sayfa
13 Aralık 2015 Vatan Gazetesi 12. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR

Türkiye milli savunma sistemlerinde bir aşamayı daha geride bıraktı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın alçak ve orta irtifa hava savunma ihtiyaçlarını karşılamak üzere geliştirme çalışmalarına ASELSAN tarafından 2010’da geliştirilmeye başlanan ‘Kundağı Motorlu Hava Savunma Sistemi KORKUT’ geliştirme aşamasının son noktası olan atışlı testleri de başarıyla geçti.

Hedef uçağı düşürdü
KORKUT AİC (Hava Savunma Ateş İdare Cihazı) projesinin bir süredir devam eden testlerinin sonuncusu 1 Aralık Salı günü Konya Karapınar’da bulunan Milli Savunma Bakanlığı Atış, Test ve Değerlendirme Grup Komutanlığı atış alanında yapıldı. Yapılan testlerde KORKUT AİC katapulttan atılan hedef uçağı ASELSAN’ın geliştirdiği yerli radar sistemiyle tespit edip, başarılı bir şekilde vurarak düşürdü. KORKUT test atışlarında sabit hedefleri de başarıyla vurdu.

42 KORKUT görev yapacak
Hareketli unsurlar ile mekanize birliklerin hava savunmasının etkin şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla geliştirilen hava savunma sistemi olan KORKUT, 3 Silah Sistemi Aracı (SSA) ve 1 Komuta Kontrol Aracı’ndan (KKA) oluşan takımlar halinde görev yapacak. Projeye göre ilk etapta toplam 42 Silah Sistem Aracı [SSA] ile 14 Komuta Kontrol Aracı Aselsan’dan tedarik edilecek.

Dakikada 1100 mermi
KORKUT sistemi hem çekili toplar hem de FNSS’nin ürettiği ZMA-30 paletli Zırhlı Muharebe Aracı’na takılıyor. Nehir ve göletlerden geçiş yapabilmesi için iki adet su jeti takılan ZMA-30 KORKUT’un rakipleri Rus Tunguska ve Alman Mantis-Nahbereich sistemlerinden daha güçlü ve vurucu güce sahip olduğu belirtiliyor. Ateş gücü MKE tarafından üretilen iki adet 35 mm’lik toptan oluşan ve hareket halinde atış yapabilen KORKUT, dakikada 1100 adet mermi atıyor.

Menzili 4 km
KORKUT sistemi ayrıca havada parçalanan programlanabilir 35 mm parçacıklı mühimmat da kullanılabiliyor. İki ayrı mermi besleme sistemi ve namlu kullanan KORKUT’un menzili 4 kilometre. Hava-yer mühimmatları, seyir füzeleri, helikopter ve İHA’lara karşı geliştirilen KORKUT’a isteğe göre Stinger gibi kısa menzilli füzeler de monte edilebilecek.

Kundağı Motorlu Hava Savunma Sistemi
ZMA-30 KORKUT AİC Kundağı Motorlu Hava Savunma Sistemi

NOT: Haberin 13 Aralık 2015 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/korkut-testleri-basariyla-gecti-893949-gundem/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.