“Her gün tabuta biniyoruz”

TMMOB Asansör Kontrol Merkezi Müdürü Berkay Eriş, “2014’te şimdiye kadar incelediğimiz asansörlerin yüzde 68’i kırmızı etiketli yani binilemez durumda. Bir çok kişi her gün tabuta biniyor. İncelemelerde halatları kopmuş asansörle bile karşılaşıyoruz” dedi.

Bakımı yapılmayan asansörler büyük risk içeriyor.
Bakımı yapılmayan asansörler büyük risk içeriyor.

 

İLKER AKGÜNGÖR / HABER MERKEZİ

 

Mecidiyeköy’deki Torunlar GYO’ya ait rezidans inşaatında 10 işçinin hayatını kaybettiği asansör faciası gözleri her gün defalarca bindiğimiz bina asansörlerine çevirdi. Makine Mühendisleri Odası Asansör Kontrol Merkezi Müdürü Berkay Eriş, “Muayenesi yapılmayan ya da kırmızı etiketli asansörlere bakılınca vatandaşlardan her gün tabuta biniyoruz demekte çok haklılar. Çünkü Türkiye’deki asansörlerin 4’te 1’i daha incelenemediği gibi, incelenenlerin 3’te 2’si can güvenliği olmadığı için kullanılmaması gereken kırmızı etikete sahip” dedi.

 

“Sadece 4’te 1’i güvenli”
VATAN’a konuşan Berkay Eriş Türkiye’deki asansörlerin durumunu şöyle anlattı: “Türkiye’de yaklaşık 400 bin asansör bulunuyor. Çoğu aktif olmayan 24 muayene kurumu var. 2014’in ilk 8 ayında incelediğimiz 60 bin asansörün sadece yüzde 26’sı güvenle binilebilir olan yeşil etiket alabildi. İncelenen asansörlerin yüzde 68’i riskli görülen kırmızı etikete sahip. Türkiye genelinde kontrol edilen asansör sayısı 100 binin biraz üzerinde. Yani Türkiye’deki asansörlerin 4’te 3’ü daha kontrol edilemedi.”

 

“Bakım firmalarının çoğu korsan”
Sektörde bakım ve montaj işlemi yapan 3 bin firma var. TSE’den yeterlilik belgesi alan yetkili firma sayısı 1100 civarında. Bir kısımda evraklarının süresi geçmiş firmalar bulunuyor. Şu anda sahada bakım yapan firmaların yarıdan çoğu merdiven altı, korsan bakımcılardan oluşuyor. Sektörde bu kişilere çantacılar deniyor. Firmalardan ayrılan bir çok usta adresi bile olmadan ev-ofis yöntemiyle çalışarak asansör bakımı yapıyor.

 

11 Eylül 2014 - Vatan Gazetesi
11 Eylül 2014 – Vatan Gazetesi

 

“Halatı kopuk asansör bile var”
“Denetlemeye giden ekiplerimiz çok kötü manzaralarla karşılaşıyor. İç kapısı sökülmüş, kapısı katta açılmayan bir çok asansör görüyoruz. Halatlarının çoğu kopmuş asansörler de karşımıza çıkıyor. En çok emniyet sistemi iptal edilmiş asansörlerle karşılaşıyoruz. Genelde bakımcı çırakları bir arıza olması durumunda asansörün çalışması için emniyet sistemini kapatıyor. Ali Kırca’da böyle bir asansörde düşmüştü. Bu asansörlerde kabin gelmemesi gibi çok tehlikeli durumlar yaşanıyor.”

 

“Bakım yaptırmamanın cezası yok”
“Şu andaki yönetmeliklere göre belediye ya da valilikler yani ruhsat vermeye yetkili idare inceleyip riskli bulduğu asansörü en fazla mühürleyip kullanıma kapatabiliyor. Onun dışında asansör bakımı yaptırmamanın bir cezası yok. Bu da kolay uygulanabilir bir durum değil. Ancak bir kaza durumunda ölüme sebebiyet verme gibi büyük sorumluluk riskleri var. İnsanlara bunu anlatmaya çalışıyoruz. Bir olay olduktan sonra büyük cezalarla karşılaşıyoruz.”

 

Not: Haberin 11 Eylül 2014 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/-her-gun-tabuta-biniyoruz–676819-gundem/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.