En iyi yüzde 3 Türk üniversitesi

Bağımsız yüksek öğretim değerlendirme kuruluşu Times Higher Education’ın Thomson-Reuters’in analizleriyle hazırladığı ‘BRICS ve gelişmekte olan ülkelerdeki en iyi üniversiteler’ listesinin ilk 10’una Türkiye’den ODTÜ, Boğaziçi Üniversitesi ve İTÜ girdi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Orta Doğu Teknik Üniversitesi

İLKER AKGÜNGÖR

 

BRICS ve gelişen ekonomiler olarak tanımlanan 22 ülkenin üniversitelerini kapsayan araştırmada ODTÜ 3’üncü oldu. ilk 10’da Türkiye’den 3, ilk 20’de 5 üniversite yer alırken 100 üniversitelik listeye Türkiye’den 8 üniversite girdi. Geçen sene 9’uncu olan ve bu yıl 6 basamak çıkan ODTÜ’nün dışında Boğaziçi Üniversitesi 7’inci, İTÜ 8’inci, Sabancı Üniversitesi 15’inci, Bilkent Üniversitesi 19’uncu, Koç Üniversitesi 29’uncu, İstanbul Üniversitesi 51’inci ve Hacettepe Üniversitesi ise 82’inci olarak listede yer aldı.

 

Çin zirvede
Thonson-Reuters ve Times Higher Education’ın ortak yürüttüğü araştırmayla belirlenen sıralamada BRICS olarak anılan Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve G. Afrika Cumhuriyeti ile gelişen ekonomiler olarak adlandırılan Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Malezya, Meksika, Polonya, Tayvan, Tayland, Türkiye, Şili, Kolombiya, Mısır, Endonezya, Fas, Pakistan, Peru, Filipinler ve Birleşik Arap Emirliği’ndeki üniversitelerin performansları değerlendirildi. Listede ilk iki sırayı Çin’in Pekin ve Tsinghua Üniversiteleri aldı. Sıralamada yer alan 100 üniversitenin 27’si Çin, 19’u ise Tayvan üniversitesi oldu. Böylece daha öncede süren Çin ve Tayvan üniversitelerinin liderliği devam etmiş oldu.

 

Uluslararası tanınma
BRICS ülkeleri ve Türkiye’nin de dahil olduğu gelişmekte olan toplam 22 ülkede faaliyet gösteren üniversiteler; hükümetler, sanayi, üniversite akademisyenleri ve yöneticileri ile öğrenci ve ailelerinin önemli bulduğu eğitim, araştırma, bilimsel atıflar ve araştırma etkisi, sanayi gelirleri ve uluslararası bilinirlik gibi 5 ana başlık altında toplam 13 performans göstergesi üzerinden değerlendirildi. Gelişmekte olan ülkeler için özel olarak geliştirilen bu sıralamada, ‘sanayi gelirleri’ ve ‘uluslararası bilinirlik’ kriterlerine Times Higher Education tarafından oluşturulan diğer sıralamalara göre daha yüksek ağırlık verildi.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.