Caprice için kayyum talebi

Önceki gün tutuklanan Fadıl Akgündüz ile akrabalarının yönettiği Caprice Gold şirketine mağdur atanması için başvuru yapıldı. Başvuruyu yapan mağdurlar önceki örneklerde olduğu gibi şirketin içinin boşaltılmasının önlenmesi için kayyum atanmasının gerekli olduğunu belirtti.

23 Aralık 2015 Vatan Gazetesi 8. sayfa
23 Aralık 2015 Vatan Gazetesi 8. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

Önceki gün Caprice Gold Istanbul ve Maldivler projelerinde dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklanan Fadıl Akgündüz ile ablası Avniye, eniştesi İbrahim ve bir dönem yeğeni Mehmet Salim Obut’un yönetiminde olduğu Caprice Gold Gayrimenkul Yatırım Turizm ve İnşaat Tic. Ltd. Şti’ne kayyum atanması için başvuru yapıldı. Caprice Gold yatırımcısı 30 mağdur tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’na yapılan başvuruda şirketin içinin boşaltılmasını önlenmesi için kayyum atanmasının gerekli olduğu belirtildi.

“Kazandılar ama paralarını alamadılar”
Mağdurlar, Ponzi sistemini kullanarak para toplayan ve Jetpa gibi şirketler aracılığıyla binlerce mağdur yaratan Fadıl Akgündüz’ün şirketlerin içini boşalttığını ve yüzlerce mağdurun yatırımcının davalarını kazandıkları halde alacaklarını alamadığını iddia etti. Caprice Gold Gayrimenkul şirketinde de dolandırıcılık faaliyeti yürütüldüğünü savunan mağdurlar, şirketin içinin boşaltılacağına dair kuvvetli şüpheleri olduğunu dile getirdi.

“Kira diye faiz geliri ödeniyor”
Yapılan başvuruda CMK 133 ile madde 282’de düzenlenen ‘suçtan kaynaklanan malvarlığı değerinin aklanması’ durumunun kayyum atanması için yeterli olduğu belirtildi. Dilekçede Caprice Gold Gayrimenkul bünyesinde gayrimenkul satımı yapılırken arka planda ‘Ponzi sistemi’ ile binlerce kişi dolandırılarak para tahsil edildiği ve kira geliri adı altında insanlara faiz ödemesi yapıldığı savunuldu. Şirket bünyesinde dolandırıcılıktan kaynaklanan gelirin aklanmasına dair faaliyet yürütüldüğünü iddia eden mağdurlar sistemin batacağının kesin olup her geçen gün mağduriyetin arttığını savundu. Kayyum atanmasının şirketle ilgili maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasında da önemli bir rolü olacağı belirtildi.

“Kira geliri göz boyama”
Mağdurlar adına başvuruyu yapan avukat Dr. Acun Papakçı, VATAN’a şöyle konuştu: “Mahkemenin kayyum atanmasına karar vermesi durumunda, Caprice Gold şirketinin faaliyeti çerçevesinde yürütülen dolandırıcılığın üstündeki sis perdesinin aralanması mümkün olacak. Fadıl Akgündüz’ün başlattığı hiçbir projeyi bitiremediği ve Jetkent, Jetpa gibi projelerle binlerce mağdur yarattığı bir gerçek. Bunun nedeni Fadıl Akgündüz’ün son derece iyi bir uygulayıcısı olduğu Ponzi sistemlerinde yatırımcılara sunulan projelerin bitirilmek için değil, yatırımcılardan para toplayabilmek için göz boyama amacıyla yapılmasıdır. Daha faaliyete geçmemiş bir yapıdan yatırımcılara kira geliri ödenmesi ve ileride de şimdiden belirlenmiş miktarlarda kira ödeneceğine dair söz verilmesi göz boyamanın unsurlarıdır. Şirketin geliri sadece topladığı paradır ve bunun bir kısmı kira geliri adı altında ödemelerde kullanılmış, bu şekilde yeni yatırımcılardan toplanan paralarla sistem büyümüştür.”

“30 bine yakın mağdur var”
Papakçı açıklamasında,”Bugün sistem içinde 30 bine yakın yatırımcı mağdur durumdadır. Caprice projelerinin bitirilmesi Caprice adı altında uygulanan Ponzi sistemi nedeniyle mümkün olmayıp, şirketin kısa bir süre sonra iflas edeceği somut bir gerçektir. Burada asıl sorun şirketin içinin her geçen gün boşaltılmakta olması ve mağduriyetin her geçen gün artmasıdır. Müfettiş raporlarında şirketçe yapılan ödemeler ile muhasebeleştirmede muvazaalı işlemler yapıldığı tespit edilmiş ve bilirkişi atanarak daha ayrıntılı inceleme yapılması istenmiştir. Bu aşamada şirkete kayyum atanması şirketten mal kaçırılmasının önlenmesi için gereklidir” dedi.

NOT: Haberin 24 Aralık 2015 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/caprice-icin-kayyum-talebi-897640-ekonomi/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.