“Bu maden Avrupa’da olsa anında mührü basarlardı!”

ALMANYA TÜRK MADEN MÜHENDİSLERİ DERNEĞİ BAŞKANI:
“Bu maden Avrupa’da olsa anında mührü basarlardı!”

Ermenek’teki madenin güvenlik önlemlerini hiçe sayarak komik para cezaları ödeyip çalışmaya devam ettiği ortaya çıktı. Oysa bu maden Avrupa’da olsa mührü yerdi. Almanya Türk Maden Mühendisleri Derneği Başkanı Kemal İnan, “Burada müfettişler madenlere nefes aldırmıyor” dedi.

1 Kasım 2014 Vatan Gazetesi 12. sayfa
1 Kasım 2014 Vatan Gazetesi 12. sayfa

İlker AKGÜNGÖR / HABER MERKEZİ

 

Ermenek’teki Has Şekerler Madencilik Şirketi’ne ait ocakta meydana gelen su baskını madencilik iş kolundaki güvenlik önlemleriyle ilgili komik idari para cezalarını tekrar gündeme taşıdı. Madendeki işçilerin güvenliği için hayati bir çalışma olan kontrol sondajı yapmamanın cezası 1.680 lira. İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili tedbir almamak, organizasyonu yapmamak, gerekli araç ve gereçleri sağlamamak, sağlık ve güvenlik tedbirlerini değişen şartlara uygun hale getirmemek ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapmamanın cezası ise sadece 2 bin 240 lira.

 

‘3 madene 50 mühendis’
Peki böyle bir durumda yurtdışında özellikle de dünyanın en büyük kömür üreticisi Almanya’da ne yaşanıyor? Yıllarca maden havzası Ruhr bölgesindeki önemli madenlerde yöneticilik yapan Almanya Türk Maden Mühendisleri Derneği Başkanı Kemal İnan, Türkiye ve Almanya arasındaki farkı VATAN‘a anlattı: “Almanya’da her maden haftada bir kez mutlaka denetlenir. Türkiye’de 250 civarında iş müfettişi olduğunu öğrendim. Almanya’da sadece çalıştığım bölgedeki 3 madene 50’ye yakın müfettiş bakıyordu. Kontrol sondajı gibi önemli bir güvenlik önlemini yapmadığınızda size önce süre verilir. O süre içinde tamamlamazsanız bırakın çalışmayı madenin kapısı mühür vurulur. Kimse o madene giremez. Bu maden 4 ay önce denetlenmiş. Kontrol sondajı yapılmadığı için ceza verilerek çalışmaya devam ettirilmiş. Bir daha da denetlenmemiş. Almanya’da da 4 ayda bir müfettiş gelse orada da kazalar olur. Müfettişler madene nefes aldırmaz.”

 

‘Şoförsüz otobüs gibi’
Kemal İnan, Ermenek’teki gibi bir madene Almanya’da çalışma izni verilmeyeceğini belirtiyor: “Yanında içinde su biriken eski bir maden ocağı olan bir yere bu kadar yaklaşmak hızla giden şoförsüz bir otobüste oturmaya benziyor. Bu kadar yaklaşma olduğunda yandaki ocaktan devamlı su sızıntısı olabilir. Almanya’da böyle bir facia yaşanmaması için 40-50 yıl önce kapanan madenlerden bile hala devamlı su çekiliyor. Türkiye’deki maden sahipleri için çok düşük olan komik para cezalarıyla facialar önlenemez. Danışmanlık yaptığım bir firma için Batı Anadolu’daki linyit ocaklarının çoğunu dolaştım. Almanya’dan gelip buradaki bir maden ocağına girdiğinizde dünyanız değişiyor. İstanbul, Ankara gibi büyük bir şehirden Afrika’daki ücra bir şehre gitmiş gibi oluyorsunuz.

 

40 yılda sıfır ölüm
Almanya 2.5 milyar ton taş kömürü ve 40.5 milyar ton linyit rezerviyle en büyük kömür üreticisi. Son büyük kazayı 1962’de yaşadı. Saarland’taki kömür madeninde metan gazı patlamasında 299 madenci hayatını kaybetmişti. Almanya kazandan sonra tüm yasa ve yönetmelikleri değiştirerek madenlerde ‘sıkı kontrol’ dönemine geçti. 2013 Ekim’ine kadar Almanya’da Türkiye’den çok daha derin olan madenlerde tam 40 yıldır ölen madenci olmadı. Ekim 2013’teki kazada gaz sızıntısı dolayıyla 3 madenci öldü. Almanya yeni yapılan düzenlemeyle artan maliyet ve yüksek güvenlik riskleri nedeniyle tüm kömür madenlerini 2018’te kapatacağını açıkladı.

 

Hayati önlemlere komik cezalar
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu‘na göre acil durumlar için tedbir almamak, planları hazırlamamak, ciddi ve yakın tehlike durumunda; çalışanların işi bırakarak güvenli yere gitmelerini sağlamamak, zorunluluk olmadıkça, gerekli donanıma sahip ve özel olarak görevlendirilenler dışındaki çalışanlardan işlerine devam etmelerini istemek, müdahalede bulunan çalışanları yaptıkları müdahaleden dolayı sorumlu tutmanın cezası sadece 1.120 lira. İş kazalarının ve meslek hastalıklarının kaydını tutmamak, ramak kala olaylar ve iş kazaları ile ilgili incelemeler yaparak ilgili raporları düzenlemeyen bir madene ise sadece 1.680 TL ceza kesiliyor. Öyle ki meydana gelen iş kazalarını kazadan sonraki üç iş günü içinde SGK’ya bildirmemenin cezası ise sadece 2 bin 240 TL. Çalışanlara eğitim vermemek, onları yangın, tahliye gibi tehlikeli durumlarda koruyucu ve önleyici sorumlulukları hakkında bilgilendirilmediğinde ise 1.120 lira gibi çok düşük bir ceza ödeniyor.

 

Not: Haberin 1 Kasım 2014 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/bu-maden-avrupa-da-olsa-aninda-muhru-basarlardi–692711-gundem/ okunabilir.)

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.