43 kişi bu tekneye sığmış!

İstanbul Boğazı’nda kaçak göçmenleri taşırken batan tekne karaya çıkarıldı. 6 kişinin sağ kurtulduğu, 24 kaçağın öldüğü kazada kaybolan 13 kişi ise hala aranıyor. 43 kişiyle batan tekne yeni bir göçmen kaçakçılığı rotasını ortaya çıkardı. Uluslararası Af Örgütü Mülteci Hakları Koordinatörü Volkan Görendağ, “Ege Denizi’nde güvenlik arttırıldığı için yeni yollar arayan kaçakçılar İstanbul’dan Karadeniz’e çıkan kuzey rotasını test ediyor” dedi

5 Kasım 2014 Vatan Gazetesi 12. sayfa
5 Kasım 2014 Vatan Gazetesi 12. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

 

İstanbul Boğazı’nda kaçak göçmenleri taşırken batan tekne karaya çıkarıldı. 6 kişinin sağ kurtulduğu, 24 kaçağın öldüğü kazada kaybolan 13 kişi ise hala aranıyor. Rumeli Feneri açıklarında içindeki 43 kişi ile batan teknedeki kayıp 13 kişiyi arama çalışmaları sürüyor. Bu arada tekneden kopan parçalardan isminin “TORUN” olduğu anlaşılan yarı batık vaziyetteki tekne, KIYEM3 botu ile Büyük Liman’da getirildi. İlk inceleme sonrasında tekne, Sarıyer Tellibaba Sahil Güvenlik İstasyonu’na çekildi.

 

Kaptan kaçtı mı?
Ulaştırma Denizcilik ve Haberlerleşme Bakanı Lütfi Elvan da tekneyle ilgili, ”24 kişi hayatını kaybetti. 6 kişi kurtuldu. 13 kişinin arama faaliyetleri devam ediyor. Çok değişik heberler bizlere ulaşıyor. Kaptanın bir başka gemi tarafından alındığı gibi. Ancak bunlar teyit edilmiş değil” dedi.

 

“İnsan tacirleri kuzey rotasını test ediyor”
Rumeli Feneri açıklarında Karadeniz’de içindeki 43 kişiyle batan ‘Torun’ adlı tekne Türkiye’de yeni duyulan bir göçmen kaçakçılığı rotasını ortaya çıkardı. Yeni rota aslında geçtiğimiz ay yaşanan iki olayla sinyal vermişti. 4 Eylül’de içinde 82 kişinin bulunduğu 15 metrelik tekne İstanbul’dan 24 mil açıkta Karadeniz’in ortasında içinde aç susuz bekleyen göçmenlerle terk edilmiş olarak bulundu. 19 Eylül’de ise 67 göçmenin bulunduğu tekne, Beykoz Riva’da karaya oturunca yakalandı.

 

“Kuzey rotası tehlikeli”
Uluslararası Af Örgütü Mülteci Hakları Koordinatörü Volkan Görendağ, Ege Denizi’nde arttırılan önlemlerin kaçakçıları yeni rotalar aramaya ittiğini belirtiyor: “Ege’de Türk ve Yunan sahil güvenlikleri ile Avrupa Birliği Sınır Güvenliği Ajansı Frontex’in yoğun kontrolleri kaçakçıları yeni rotalar aramaya itiyor. Kaçakçılar şu anda İstanbul’dan Karadeniz çıkışlı kuzey rotasını test ediyorlar. Ama Ege Denizi’ne göre hem deniz daha tehlikeli hem de Bulgaristan ve Romanya sahili Yunanistan’a göre çok daha kısa.”

 

“En popüler rota Ege”
Volkan Görendağ en popüler rotaların Ege’de bulunduğunu söylüyor: “Tüm önlemlere rağmen hala en popüler yer Ege Denizi. Mültecilerin ana hedefi AB ülkelerine ulaşmak. Ege’de Çanakkale’den başlayarak Bodrum’a kadar tüm sahil bölgesinde her gün onlarca insan Yunanistan’a girebilmek için denize çıkıyor. 2010’da denizde operasyonların arttırılması geçişi kara sınırlarına kaydırdı. Türkiye’den geçişler Edirne’deki Meriç Nehri üzerinden oluyordu. 2012’de Frontex bütçesiyle Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarına çekilen kilometrelerce yüksek tel, hendekler, bazı noktalarda duvarlar ve termal kameralar kara geçişini neredeyse imkansız hale getirdi. Bu yüzden rota tekrar denize kaydı.”

 

“Afganistan, Suriye, Afrika”
Volkan Görendağ Türkiye’nin AB’ye komşu olduğu için tercih edildiğini belirtiyor: “AB’ye geçiş için en yoğun kullanılan ülke Türkiye. Çünkü bir çok noktadan AB sınırı var. Göçmenlerin AB içinde en yoğun giriş yaptığı ülkeler ise İtalya ve Yunanistan. Kaçak göçmenlere bakılınca en çok kaçak göçmen Afganistanlılar, Suriyeliler ve başta Kuzey Afrika ülkeleri olmak üzere Afrikalılar karşımıza çıkıyor. Kaçakçılar kimden ne koparabilirse alıyor. Türkiye’den Yunanistan’a geçmekle Afganistan’dan Yunanistan’a gidebilmek için göçmenler değişik meblağlar ödüyor. Ancak asıl suçlu düzenli göçmen almayan ülkeler.”

 

Kişi başı 2 ile 20 bin Euro
Yasadışı göçmen ticareti nedeniyle yılda 2 milyondan fazla insan kaçak olarak ülke değiştiriyor. BM rakamlarına göre göçmen kaçakçıları yılda 8 ile 10 milyar dolar arasında kazanç elde ediyor. İnsan ticaretiyle birleştiğinde insan tacirlerinin yılda 32 milyar dolar kazandığı tahmin ediliyor. Türkiye’deki göçmen kaçakçıları ise yılda yaklaşık 500 milyon dolar civarında kazanıyor. Kaçakçılar rota, kullanılacak araçlar, sahte pasaport ve vize gibi belgeler ile gidilecek ülkeye göre göçmenlerden kişi başı 2 bin ile 20 bin Euro arasında bir ücret alıyor. Emniyet verilerine göre Türkiye’de geçtiğimiz yıl 39 bin 888 yasadışı göçmen ve 783 göçmen kaçakçısı yakalandı.

 

Türkiye hedef ülke
Emniyet verilerine göre Afganistan, Pakistan, Ortadoğu ve İran’dan gelen göçmenler Türkiye’yi genelde geçiş amacıyla transit ülke olarak kullanılıyor. Ancak Suriye, Afrika, Gürcistan, Ermenistan, Moldova, Türkmenistan gibi ülkelerden gelen kaçak göçmenler için Türkiye yaşanılacak bir yer olarak görüldüğü için hedef ülke oldu.

 

Umut rotaları
Türkiye’ye Afganistan ve Pakistan’dan gelen göçmenler İran’ı geçerek Van’dan tır zulalarında ya da yürüyerek giriş yapıyor. Afrika’dan gelen göçmenler tek tek önlerinde sınır bulunmayan Afrika ülkelerini geçtikten sonra Mısır’a geliyor. Mısır’dan Ürdün’e geçen göçmenler genelde Suriye’den Hatay’a geçerek Türkiye’ye giriyor. Afrikalı göçmenler daha az olmakla birlikte Irak’tan da Türkiye’ye giriyor. Afrika’dan gelen ama sayıca çok az olan bir grup ise genelde Libya üzerinden gemilerle Türkiye’ye ulaşıyor. Türkiye’den çıkışta ise en çok Ege Denizi üzerinden Yunanistan tercih ediliyor. Sayıca az bir grup ise deniz oluyla İtalya’ya geçiyor.

 

Not: Haberin 5 Kasım 2014 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/43-kisi-bu-tekneye-sigmis–693997-gundem/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.