Jet Fadıl’a ‘Ponzi’ suçlaması!

Almanya ve Türkiye’de yaşayan 25 Caprice Gold mağduru Fadıl Akgündüz, kız kardeşi Avniye ile eniştesi İbrahim Obut ve eski milli futbolcu Tanju Çolak hakkında suç duyurusunda bulundu. Mağdurlar saadet zinciri benzeri ‘Ponzi sistemi’ ile dolandırıldıklarını iddia etti.

 

24 Ocak 2015 Vatan Gazetesi 10. sayfa
24 Ocak 2015 Vatan Gazetesi 7. sayfa

İLKER AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

 

Yaklaşık bir yıldır taahhüt edilen kira gelirleri ödenmeyen Caprice Gold mağdurları ilk kez suç duyurusunda bulundu. Almanya ve Türkiye’de yaşayan 25 mağdur daha önce Yargıtay tarafından organik bağı kabul edilen Fadıl Akgündüz, şirketleri devrettiği kız kardeşi Avniye ile eniştesi İbrahim Obut, bir dönem 60 bin lira aylık maaşla şirketin satış ve spor koordinatörlüğünü yapan eski milli futbolcu Tanju Çolak ve Maldivler projesinde kendisini adanın sahibi olarak tanıtan Abdurrahman Akarsu hakkında avukatları Dr. Acun Papakçı aracılığıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

 

“Ponzi sitemiyle dolandırıldık”

Mağdurlar bu beş kişinin nitelikli dolandırıcılık, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve kurulan örgüte üye olmak suçlarını işlediğini iddia etti. Caprice Gold mağdurları kendilerinin saadet zinciri benzeyen ‘Ponzi sistemi’ ile dolandırıldıklarını iddia etti. Suç duyurusunda yatırımcılardan para toplarken satın alınan devremülklerin geri kiralandığı ve yeni yatırımcılardan gelen paralarla kiraların ödendiğine dikkat çekildi. Ancak sistemde daha bitmemiş devremülkler için milyonlarca TL kira ödenmesinin söz konusu olduğu, tüm bu faaliyetin aslında göz boyamak için yapıldığı, yatırımda vaat edilenlerin gerçekçi olmadığı ve pembe bir balon ile yatırımcıların kandırıldığını anlatıldı.

 

“Mal varlıklarına el konulsun”

Mağdurlar inşaatı 2010’da başlayan ancak 5 yıldır bitmeyen Caprice Gold için daha bitmemiş olan yaklaşık 1500 devremülk için şirketin ayda ortalama bin liradan en az 1.5 milyon TL kira geliri ödemesi gerektiği bunun da mümkün olmadığı belirtti. Ponzi sistemi daha önce Jetpa ve Kombassan davalarında nitelikli dolandırıcılık olarak iddianamelere girmiş ve mahkemelerden mahkumiyet kararları çıkmıştı. Mağdurlar şikayet edilen beş kişinin mal kaçırmalarını engellemek amacıyla mal varlıklarına da el konulmasını talep etti.

 

Ponzi sistemi nedir?

Çeşitli suçlara bulaşmış İtalyan asıllı Amerikalı Charles Ponzi, 1920’lerde önce yatırımcılara yüksek kar vaadiyle İspanya’dan ucuza alınan posta pulları, sonra da değeri 16 dolar olan emlak gayrimenkullerini 23 parçaya bölerek binlerce kişiye 10 dolardan satarak yaklaşık 150 milyon dolar topladı. Hapisten çıktıktan sonra sınırdışı edilen Ponzi, İtalyan diktatör Mussolini tarafından halk kahramanı ilan edilerek Ala Littoria Havayolları yöneticiliğine atandı. ABD tarihinin en büyük mali dolandırıcısı olarak kabul edilen ve uzmanlara göre 18 milyar dolar dolandırdığı belirlenen Nasdaq Borsası’nın eski Yönetim Kurulu Başkanı Bernard Madoff da aynı yöntemi kullanmıştı. Arnavutluk’ta 1997’de Ponzi sistemiyle kısa sürede halktan 1.2 milyar dolar toplandı. Ancak aileler evlerini kaybedince ülkede ayaklanma çıktı. Yaşanan olaylarda yaklaşık 2 bin kişi hayatını kaybetti.

 

NOT: Haberin 24 Ocak 2015 tarihli Vatan Gazetesi’nde yayınlanan hali buradan (http://www.gazetevatan.com/jet-fadil-a-ponzi-suclamasi–720387-ekonomi/) okunabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.